Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Yrittäjillä on kovemmat tavoitteet sijoittamiselle kuin yrittämiselle

Jaa

Yrittäjät sijoittavat muuta väestöä ahkerammin. Tärkein syy sijoittamiseen on puskurin luominen. Yrittäjillä jää keskimäärin enemmän tuloja käteen pakollisten menojen jälkeen kuin muilla suomalaisilla, kertoo Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha -tutkimus.

Suomalaiset yrittäjät ovat sijoittajina muuta väestöä merkittävästi aktiivisempia. Suomalaisista reilu kolmannes sijoittaa osakkeisiin ja arvopapereihin, kun yrittäjillä osuus on 55 prosenttia, kertoo Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha -tutkimus.

”Sijoittaminen saattaa olla yrittäjälle luontevampaa kuin muille, sillä yrittäjät ymmärtävät jo oman yritystoimintansa kautta sijoittamisen perusperiaatteet, kuten riskin ja tuoton mahdollisuuden”, sanoo Danske Bankin varallisuudenhoidosta vastaava johtaja Kimmo Laaksonen.

Tutkimuksen mukaan iso osa yrittäjistä asettaa sijoittamiselle suuremmat tavoitteet kuin yritystoiminnalleen. Vain kolme prosenttia yrittäjistä sanoo tavoittelevansa yritystoiminnallaan miljoonaomaisuutta. Sen sijaan yli viidennes sijoittavista yrittäjistä kertoo sijoittamisen syyksi pyrkimyksen rikastumiseen.

”Yrittäjillä yritys on monilla elämätarina ja osa identiteettiä. Sillä ei välttämättä tavoitella suoraan vaurastumista vaan taustalla on jokin vielä isompi motiivi. Yrittäjä ei aina pelkästäänyritä rahan takia, mutta sijoittamisella on luontevaa tavoitella taloudellista mielenrauhaa ja vaurastumista”, Laaksonen sanoo.

Enemmän sijoitettavaa, suurempi riski

Yrittäjille sijoittamisen taloudelliset edellytykset ovat paremmat kuin muulla väestöllä, sillä Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksen mukaan yrittäjille jää enemmän rahaa kuukausittain pakollisten menojen jälkeen. Keskimäärin suomalaiselle jää kuukaudessa 870 euroa, kun yrittäjillä tämä summa nousee 1160 euroon. Teollisuudessa toimivien yrittäjien keskiarvo on jopa 2710 euroa.

”Yrittäjillä käteen jäävä tulo on suurempi, mutta heidän riskinsä on myös merkittävästi työssäkävijää suurempi. Tällaisessa tilanteessa säästäminen ja sijoittaminen ovat järkevä tapa lisätä taloudellista mielenrauhaa.”

Yleisin syy sijoittamiseen onkin taloudellisen puskurin luominen, jonka mainitsee 73 prosenttia sijoittavista yrittäjistä.

Yrittäjien eläke määräytyy YEL-maksujen mukaan, jonka suuruuden yrittäjä voi määrittää itse. Pienemmät maksut tarkoittavat myös pienempää eläkettä. Eläkkeen riittävyydestä on huolissaan 38 prosenttia yrittäjistä. Erityisen suuri osuus on yksinyrittäjillä, joista lähes puolet on huolissaan eläkkeen riittävyydestä.

”Yrittäjillä on suurempi vastuu omasta taloudellisesta turvastaan, sillä yrittäjä huolehtii itse omasta eläkkeestään. Yrittäjät ovat kiinnostuneempia omasta kokonaistaloutensa tilanteesta kuin muut suomalaiset. Valtaväestöstä peräti neljännes ei ole koskaan tarkastellut eläkkeensä riittävyyttä, kun yrittäjillä tämä luku on vain 10 prosenttia”, Laaksonen sanoo.

Tietoa tutkimuksesta

  • Danske Bank tutki pohjoismaalaisten taloudellista mielenrauhaa kyselytutkimuksella
  • Suomessa toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 3035 yli 18-vuotiasta suomalaista. Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisellä kyselyllä maalis-huhtikuussa 2018. Pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä noin 16 000.
  • Suomessa tutkittiin erikseen myös yrittäjien taloudellista mielenrauhaa. Tutkimukseen vastasi 301 yrittäjää.
  • Suomalaisista 36 prosenttia kertoo sijoittavansa osakkeisiin ja arvopapereihin. Yrittäjillä tämä osuus on sen sijaan 55 prosenttia. Ruotsalaisilla yrittäjillä osuus on 60 prosenttia.
  • Peräti 84 prosenttia nuorista yrittäjistä ilmoittaa, ettei heillä ole sijoittamiseen ylimääräistä rahaa. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että yritys on elinkaaressaan vielä kasvun vaiheessa ja yrittäjä investoi enemmän varoja yritykseen.
  • Erityisen aktiivisia ovat Uudellamaalla asuvat yrittäjät. Heistä myös sijoittajia on 67 prosenttia.
  • Eläkkeen riittävyydestä on huolissaan 38 prosenttia yrittäjistä. Erityisen suuri osuus on yksinyrittäjillä, joista lähes puolet on huolissaan eläkkeen riittävyydestä. Yrittäjistä vajaat 30 prosenttia kertoo mitoittaneensa eläkemaksut siten, että ne riittävät eläkkeeseen. 27 prosenttia kertoo sijoittavansa, 24 prosentilla on erillinen eläke- tai sijoitusvakuutus ja pankkitilille säästää 22 prosenttia yrittäjistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo Laaksonen, varallisuudenhoidosta vastaava johtaja, Danske Bank, kimmo.laaksonen@danskebank.fi, 050 324 5006

Josi Tikkanen, lehdistöpäällikkö, Danske Bank, josi.tikkanen@danskebank.fi, 050 326 9701

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin ennuste: Hallituksen työllisyystavoitteen saavuttaminen vaikeaa – kasvun hyytyminen ja rakenteellinen työttömyys esteenä17.6.2019 10:00:00 EESTTiedote

Suomen talous kehittyy nyt heikommin kolmen kasvuvuoden jälkeen, arvioivat Danske Bankin ekonomistit suhdannekatsauksessaan. Talouskehitys vaikeuttaa uuden hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamista ja johtaa lisävelkaantumiseen. Maailmatalouden näkymät ovat kauppasodan sumentamat ja markkinakorot pysyvät matalalla.

Lähes 50 000 muovikorttia kuukaudessa vaihtuu yhteen sovellukseen ja laitteeseen - helpottaa asiointia sadoissa palveluissa ja verkkokaupoissa12.6.2019 08:00:00 EESTTiedote

Danske Bank on lanseerannut uuden Danske ID -tunnistussovelluksen, jonka kautta pankin asiakkaat kirjautuvat pankin palveluiden lisäksi satoihin erilaisiin palveluihin ja verkkokauppoihin. Jo 100 000 pankin asiakasta on ottanut sovelluksen käyttöönsä. Tunnistussovelluksen lisäksi tarjolla on myös tunnuslukulaite heille, jotka eivät käytä älypuhelinta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme