Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Yritykset aiempaa tyytyväisempiä Helsinkiin, mutta liikenne ja tietyöt saavat kritiikkiä

Jaa

Helsingin julkinen liikenne, laajat markkinat ja saavutettavuus ovat kaupungin vahvuuksia yritysten näkökulmasta. Kaupungilta toivotaan kuitenkin lisää viestintää yrityksille kohdennetuista palveluista ja enemmän yhteistyömahdollisuuksia sekä tietöiden ja liikenteen sujuvoittamista. Tulokset selviävät laajasta tuhannen yrityksen puhelinhaastattelututkimuksesta, jonka Taloustutkimus Oy on toteuttanut Helsingin kaupungin toimeksiannosta.

Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy, (c) City of Helsinki
Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy, (c) City of Helsinki

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yritysten näkemyksiä kaupungin elinkeinopolitiikasta ja yritysystävällisyydestä. Tutkimus tarjoaa lisäksi tietoa yritysten laajentumis- ja rekrytointiaikeista sekä soveltuvan työvoiman löytymisen haasteista.

Yritysten arvosanat kaupungille parantuneet

Tulokset osoittavat, että yritykset ovat aiempaa tyytyväisempiä Helsinkiin.

”Vaikka kehitys tapahtuu jossain määrin hitaasti ja tehtävää on vielä paljon, tulosten paraneminen vahvistaa meidän tehneen oikeansuuntaisia muutoksia. Kunnianhimoinen tavoitteemme on olla maailman toimivin kaupunki myös yrityksille", toteaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Kyselyssä yritykset nostivat muun muassa kovan kilpailutilanteen ja byrokratian yritystoiminnan haasteiksi. Korkea kustannus- ja hintataso oli selkein yksittäinen tekijä, joka vähensi yritysten halukkuutta suositella Helsinkiä sijaintipaikkana. Lisäksi liikenteeseen liittyvät syyt mainittiin suositteluhalukkuutta vähentävinä asioina yli 30 prosentissa vastauksista.

Kaupungin palveluihin oltiin aiempaa tyytyväisempiä, mutta palveluista ja toiminnasta toivottiin lisää tietoa.

”Kiinnitämme jatkossa erityistä huomiota yritysten esille nostamiin ongelmiin ja jatkamme vahvuuksien kehittämistä”, elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva sanoo.

Suuret yritykset tyytyväisimpiä Helsinkiin

Suuret yritykset antoivat tutkimuksessa selkeästi myönteisimmät arviot kaupungin elinkeinopolitiikasta ja Helsingistä sijaintipaikkana. Rahoitus- ja vakuutus-, ICT-, matkailu- ja luovien alojen yritykset olivat tyytyväisimpiä, kun taas ympäristöliiketoiminta- ja logistiikka-alan yritykset suhtautuivat Helsinkiin kriittisesti.

"Kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä yrityksestä haluaa tehdä yhteistyötä kaupungin kanssa, minkä näemme vahvana merkkinä yhä laajemman yritysyhteistyön tarpeellisuudesta", Rinkineva toteaa.

Haastatellut myös uskovat, että kaupunki voi toimenpiteillään vaikuttaa yritysten menestymiseen.

Lähes joka toisella yrityksellä vaikeuksia löytää soveltuvaa työvoimaa

Yritysten rekrytointinäkymät ovat edelleen erittäin myönteiset: kaksi kolmesta vastaajasta arvioi yrityksensä rekrytoivan uusia työntekijöitä seuraavan vuoden aikana.

Lähes joka toinen haastateltu yritys kuitenkin raportoi vaikeuksista löytää soveltuvaa työvoimaa kuluneen vuoden aikana. Erityisesti haasteet koskivat rakennus- ja logistiikka-alan yrityksiä. 


Taustatietoa

Taloustutkimus Oy:n toteuttaman Helsingin kaupungin yritystutkimuksen haastattelut toteutettiin ajanjaksolla 22.11.2018–4.1.2019.

Kaupungin yrityshaastattelututkimus on laajin saatavilla oleva tietopohja helsinkiläisten yritysten edustajien näkemyksistä ja asiakaskokemuksista.

Haastattelut toteutettiin ns. harkintaotannalla. Haastatteluihin osallistui yhteensä tuhat yritystä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, kaupunginkanslian elinkeino-osasto, puh. 050 559 9183, s-posti: marja-leena.rinkineva@hel.fi
Elinkeinosuunnittelija Henri Kähönen, kaupunginkanslian elinkeino-osasto, puh. 040 132 7100, s-posti: henri.kahonen@hel.fi
Tutkimusjohtaja Erna Icén, Taloustutkimus Oy, puh. 040 725 1678, s-posti: erna.icen@taloustutkimus.fi

Viestinnän yhteyshenkilö: viestintäkoordinaattori Laura Itävaara, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 050 547 5706

Kuvat

Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy, (c) City of Helsinki
Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy, (c) City of Helsinki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ilmastonmuutos on helsinkiläisten suurin huolenaihe22.3.2019 10:41:54 EETTiedote

Uuden turvallisuustutkimuksen mukaan kaksi kolmannesta helsinkiläisistä on huolestunut ilmastonmuutoksesta. Heidän osuutensa on kasvanut selvästi kolmen vuoden takaiseen vastaavaan tutkimukseen nähden. Sen sijaan esimerkiksi terrorismi huolestuttaa vastaajia nyt vähemmän. Vieraskieliset helsinkiläiset ovat kantaväestöä enemmän huolissaan terrori-iskuista, sodista ja konflikteista sekä taloustilanteestaan.

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä18.3.2019 13:46:46 EETTiedote

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Apulaispormestari Vesikansa puhui New Yorkissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä15.3.2019 11:44:04 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui torstaina 14. maaliskuuta New Yorkissa järjestetyssä Helvi Sipilä -seminaarissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Vesikansa korosti puheenvuorossaan erityisesti nuorten itsensä osallisuutta maksuttoman ehkäisyn aloittamisessa ja myös sen toteutuksessa. Vesikansa nosti puheenvuorossaan esiin poliittisten nuorisojärjestöjen roolin ensin kuntalaisaloitteen tekemisessä maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja myöhemmin niiden tärkeän roolin valtuustoaloitteen käsittelyssä. -On innostavaa päästä kertomaan Helsingin kokemuksista. Puheenvuoron jälkeen yleisöstä löytyi ihmisiä, joita kiinnosti nostaa mallia esiin myös heidän omissa yhteisöissään, Sanna Vesikansa kertoo. Helvi Sipilä -seminaari on perinteikäs suomalaisten naisjärjestöjen järjestämä oheistapahtuma YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikana. Vajaan viikon kestävän matkan aikana Vesikansa on myös tavannut New Yorkin apul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme