Helsingin seudun kauppakamari

Yritykset haluavat vauhtia oleskelu- ja työlupien käsittelyyn

Jaa
Yrityksillä on valmiuksia lisätä työperäistä maahanmuuttoa ja vieraskielisten rekrytointia, mikäli oleskelu- ja työlupaprosessia saadaan nopeutettua ja selkeytettyä. Yritykset kokevat, että eri viranomaisten yhteistyössä on parannettavaa. Edelleen yrityksillä on haasteita, miten ja mistä löydetään jo Suomessa olevia ulkomaalaistaustaisia osaajia, selviää Helsingin seudun kauppakamarin kyselystä.

Jotta lupaprosesseja voidaan merkittävästi nopeuttaa, tulisi viranomaisten yhteistyötä tiivistää ja niissä olevaa asiantuntemusta hyödyntää nykyistä paremmin. Koko lupaprosessi tulisi avata ja uudistamistyöhön tulisi käydä yli perinteisten ministeriö- ja hallintosiilojen. Hallitus voisi asettaa selvityshenkilön, jonka tehtävä on rakentaa ehdotus, joilla päästään tavoiteltuun yhden kuukauden käsittelyaikaan.

- Olennaista on, että lupaprosessin uudistusta tehdään kokonaisuutena, ei osaoptimoiden yksittäisten viranomaisten prosesseja. Samalla tulisi arvioida puhtaalta pöydältä lupakäsittelyä ohjaavan lainsäädännön ja normiston uudistamistarpeet, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.              

Lupaprosessin hitauden osalta selvästi eniten kyselyssä mainintoja kohdistuu Maahanmuuttovirasto, Migrin, toimintaan. Lisäksi kolmansista maista tulevia ammattiosaajia koskeva saatavuusharkintajärjestelmä saa kovaa kritiikkiä. Tällä hetkellä työntekijän ja asiantuntijan lupaprosessi kestää 4-6 kuukautta. Hallituksen tavoitteena on päästä yhden kuukauden käsittelyaikoihin.

Kyselyn mukaan eniten ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä työskentelee ammattiosaajan ja asiantuntijan ammateissa. Koulutustaustan mukaan suurimmat ryhmät ovat ammatillinen toinen aste, ammattikorkeakoulu tai yliopisto.    

Yritykset ovat nimenneet tiettyjä keinoja löytää ja tunnistaa Suomessa olevia kansainvälisiä osaajia. Näitä ovat rekrytointi-matching-tilaisuuksien järjestäminen, yhteistyön lisääminen erityisesti korkeakoulujen kanssa, osaamisen tunnistamiseen liittyvien palveluiden kehittäminen ja mentorointiohjelmien hyödyntäminen.  

Helsingin seudun kauppakamarin kyselyyn vastasi viime vuoden lopussa noin 170 kauppakamarin jäsenyritystä.  

Liite: Yritysten kokemukset kansainvälisestä työvoimasta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Lahtinen, johtaja
Helsingin seudun kauppakamari
p. 050 571 3564
markku.lahtinen@chamber.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Suhdannepulssi: Helsingin seudun yritysten näkymät yhä heikot – reilu kolmannes arvioi poliittisten lakkojen vähentävän mahdollisuuksiaan tarjota töitä3.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät heikoiksi. Negatiivisiksi ne arvioivat myös yrityksensä liikevaihdon, kannattavuuden ja työvoimatarpeiden kehityksen seuraavan kolmen kuukauden aikana, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Vaimeat suhdannenäkymät eivät ole kohentuneet joulukuusta. Kyselyyn vastanneista alueen yrityksistä 39 prosenttia arvioi, että poliittisten lakkojen suma vähentää niiden mahdollisuuksia tarjota työpaikkoja vuonna 2024.

Uudellamaalla yhä liian vähän korkeakoulupaikkoja alueen tarpeeseen nähden – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”13.3.2024 00:10:00 EET | Tiedote

Suomessa on 0,93 korkeakoulun aloituspaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,76, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut edellisestä selvityksestä vuonna 2022.

Helsingin seudun kauppakamari arvioi: Pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä – ”Kaupan alan yritysten määrän väheneminen huolestuttavaa”21.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudulla lopetti toimintansa 9 450 yritystä vuonna 2023, arvioi Helsingin seudun kauppakamari Tilastokeskuksen alkuvuoden lukuihin perustuen. Lopettaneita yrityksiä olisi arvion mukaan 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa ja kiinteistöalan yrityksiä. Kaupan alalla lopettaneiden yritysten määrä on ollut suuri kahtena edellisvuonna. Lopettaneiden kaupan alan yritysten määrä pääkaupunkiseudulla oli suurempi kuin aloittaneiden tammikuusta 2022 syyskuuhun 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye