Lapin ELY-keskus

Yritykset kehittävät ratkaisuja koronakriisistä selviämiseen (Lappi)

Jaa

Koronatilanne on vaikuttanut koko Lappiin, jonka elinehtona on kansainvälinen matkailu ja rajoilla tapahtuva liiketoiminta. Maarajojen sulkeminen aiheutti useille yrityksille liiketoiminnan ja kassavirran pysähtymisen, eikä täysipainoiseen toimintaan ole vieläkään päästy. Yritykset ovat suhtautuneet vallitsevaan koronatilanteeseen vastuullisesti, ja eri toimijat ovat kehittäneet ja hakeneet ratkaisuja koronakriisistä selviämiseksi.

Kuva: Lapin materiaalipankki, Marko Junttila.
Kuva: Lapin materiaalipankki, Marko Junttila.

Vallitseva koronatilanne on iskenyt erityisesti matkailualaan. Yritykset ovat valmistelleet toimintamallia, joka varmistaisi matkustamisen turvallisuuden. Matkailijoita kannustetaan tukemaan kotimaanmatkailua, joka onkin lisääntynyt tämän vuoden aikana. Lapin hiihtokeskuksilla on tulevasta kaudesta hyvät odotukset, koska huomattava osa asiakkaista on kotimaasta. Kokonaismatkailutulosta merkittävä osa tulee kuitenkin kansainvälisten asiakkaiden kautta, joista Visit Finlandin arvion mukaan häviää jopa 70 prosenttia.

Teollisuudessa ja teollisuutta palvelevilla yrityksillä on ollut parempi tilanne eikä toiminnan katkoksia ole juuri ollut. Päivittäistavarakaupoissa tilanne on ollut hyvä, ja verkkokauppojen suosio on lisääntynyt. Metsä- ja porotaloudessa sekä perusmaataloudessa ei ole tapahtunut huomattavia muutoksia. Rakentaminen on jatkunut suhteellisen vakaana, erityisesti kaivosteollisuus on investoinut rakentamiseen vahvasti.

Etätyöskentelyn lisääntyminen on osoittanut, että työtä voidaan tehdä monipaikkaisesti. Lapissa etätyö ja uudenlaiset työjärjestelyt ovat suuri mahdollisuus tilanteessa, jossa kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy.

Rahoitusta on myönnetty useisiin hankkeisiin ja yrityksille

Toimivat liikenneyhteydet ovat Lapissa lähes jokaisen toimialan edellytys. Lisätalousarviossa rahoitusta osoitettiin useisiin liikennehankkeisiin kuten Enontekiön lentokentän päällystämiseen, Laurila-Tornio-Haaparannan ratahankkeen suunnitteluun, Kemin Ajoksen sataman tuloväylän syventämiseen sekä valtatie 4 kunnostamiseen.

Yrityksille ja elinkeinonharjoittajille on myönnetty rahoitusta enemmän kuin viime vuonna. ELY-keskuksen koronarahoitusta on kohdennettu yritysten kehittämiseen, uusiin palveluihin ja tuotteisiin, digitalisaatioon sekä osaamisen vahvistamiseen. Lähes kolmasosa yrityksissä kertoo käynnistäneensä rahoituksen turvin kehittämistoimenpiteitä liiketoiminnan uudistamiseksi ja vahvistamiseksi. Rakennerahastojen (EAKR ja ESR) rahoitusta on kohdennettu ylimääräisellä haulla turvaamaan mikro- ja pk-yritysten toimintaa. Hankkeet ovat käynnistyneet tehokkaasti ja tukeneet yritysten kehittymistä.

Mikä on alueelliset kehitysnäkymät -katsaus?
Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa laatima julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten yhdessä alueen asiantuntijaverkostojen kanssa muodostamat näkemykset alueen ja sen seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Syksyn 2020 katsauksen arviot on tuotettu elo-syyskuun aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava toimiala-asiantuntija, Heino Vasara, puh. 0295 039 689
Ylijohtaja, Jaakko Ylinampa, puh. 0295 037 199

Kuvat

Kuva: Lapin materiaalipankki, Marko Junttila.
Kuva: Lapin materiaalipankki, Marko Junttila.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointia täydennetään24.11.2020 16:23:55 EETTiedote

Ympäristöministeriö on täydentänyt esitystään valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinniksi. Lapin maakunnassa sijaitsevien maisema-alueiden rajausten esitetään pysyvän samoina kuin vuoden 2016 esityksessä. Lappiin esitetään kuitenkin kolmea uutta maisema-aluetta, jotka nousivat esille kuulemisen yhteydessä. Muutoksista voi lausua 24.11.–31.12.2020.

Koronaviruksen rajoitustoimenpiteet vaikuttavat työttömyyden rakenteeseen monin tavoin24.11.2020 08:31:35 EETTiedote

Lapissa oli lokakuun lopussa työttömiä selvästi enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Koronavirukseen liittyvät rajoitustoimenpiteiden vaikutukset erityisesti matkailuun näkyvät kuntien ja seutukuntien erilaisena työttömyyden kehityksenä, mutta myös työttömyyden rakenteessa; lomautukset pitkittyvät, pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy ja nuorten työnsaanti on vaikeutunut. Lisäksi avoimet työpaikat ovat vähentyneet ja yritykset ovat varsin varovaisia rekrytoinneissa.

Tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotukset vuosille 2022–2027 kuultavana (Lappi)18.11.2020 15:59:06 EETTiedote

Lapin ELY-keskus on valmistellut Lapin alueen tulvaryhmien kanssa ehdotukset Kemijoen, Tornionjoen- Muonionjoen, Ivalojoen vesistöalueiden ja Kemin rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmista vuosille 2022–2027. Samassa aikataulussa Lapin ELY-keskus on valmistellut vesienhoidon yhteistyötahojen kanssa vesienhoitosuunnitelmat ja toimenpideohjelmat vuosille 2022–2027. Palautetta sekä vesienhoidon että tulvariskien hallinnan suunnitelmaehdotuksista voi antaa 14.5.2021 asti.

Lapin maanteiden talvihoito - pieniä muutoksia hoitourakoihin ja talvihoitoluokkiin (Lappi)5.11.2020 10:02:17 EETTiedote

Kemijärvi-Posion ja Sodankylän maanteiden hoitourakat on kilpailutettu vuosi sitten tulleella uudella valtakunnallisella urakkamallilla. Sodankylän alueella jatkaa entinen urakoitsija Destia Oy ja Kemijärvi-Posion alueella aloittaa uusi urakoitsija YIT Suomi Oy. Molemmat urakat ovat viisivuotisia ja niiden tavoitehinnat ovat yhteensä 32,5 M€ (alv 0 %). Urakka-alueiden raja muuttui Pelkosenniemeltä Vuostimoon ja Pyhätunturin alueen tiestö siirtyi Sodankylän urakan alueelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme