Helsingin seudun kauppakamari

Yritykset kokevat tietojenkalastelun ja haittaohjelmat suurimpina kyberuhkina

Jaa
Jopa 77 prosenttia yrityksistä arvioi tietojenkalastelu- ja haittaohjelmahyökkäykset suurimmaksi kyberuhaksi. Tiedon puute, työntekijöiden osaamisen ylläpito ja välinpitämättömyys ovat vahvimpia esteitä yritysten kyberturvallisuuden kehittämisessä, selviää Helsingin seudun kauppakamarin ja Avarn Security Oy:n kyberturvallisuusselvityksestä.
Kauppakamarin projektipäällikkö Panu Vesterinen (vas.) ja Avarn Security Oy:n kehityspäällikkö Petteri Korsow (oik.) sanovat, että tiedot ja asenteet yhä esteinä kyberturvalle.
Kauppakamarin projektipäällikkö Panu Vesterinen (vas.) ja Avarn Security Oy:n kehityspäällikkö Petteri Korsow (oik.) sanovat, että tiedot ja asenteet yhä esteinä kyberturvalle.

Kauppakamarin ja Avarn Security Oy:n kyberturvaselvityksessä nousee vahvasti esiin yritysten huoli tietojenkalastelusta ja haittaohjelmista. Yli kaksi kolmasosaa yrityksistä kokee tietojenkalastelun (phishing) tai haittaohjelmahyökkäykset suurimpina kyberuhkina.

“Vihamieliset valtiot ja muut rikolliset käyttävät haittaohjelmia laajasti. Mikä tahansa yritys saattaa vaarantaa yhteiskunnan resilienssiä, sillä luottamuksellista tietoa voidaan varastaa ja digitaalisia tuhotöitä valmistella yrityksen tietoverkossa tai sen kautta. Jokaisella yrityksellä onkin digitaalisen liiketoiminnan mukanaan tuoma vastuu. Laiminlyönnit kyberturvassa voivat viime kädessä olla kansallisen turvallisuuden kysymys”, arvioi projektipäällikkö Panu Vesterinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Verkkotunkeutumisia vaikea tunnistaa yrityksissä

Yritysten keskuudessa on Vesterisen mukaan puutteita tunnistaa verkkotunkeutumisia. Kaikilla yrityksillä ei ole riittäviä resursseja tunkeutumisten hahmottamiseen ja juuri se mahdollistaa huomaamattoman tiedonkeruun.

”Viidesosa yrityksistä (21 prosenttia) ei tunnista niiden verkkoon tehtyjä tunkeutumisia eikä tiedä millaista tietoa tunkeutuja (36 prosenttia) haluaisi hakea heidän tietoverkostaan. Lisäksi lähes kolmasosa (28 prosenttia) yrityksistä luottaa kolmanteen tahoon, esimerkiksi operaattoriin tai palveluntarjoajaan, ilmoitustahona. Kun tiedostaa rikollisen motiiveja ja tavoitteita, yritysten on helpompi suojata tietoverkkoaan ja siellä olevia tietoja. Kyberrikolliset etsivät luottamuksellista tietoa ja reittejä lopulliseen kohteeseen myös alihankkijoiden kautta. Kriittisen infran yritysten on tärkeää tunnistaa tämä, kun yritykset varautuvat itseensä kohdistuviin, oman toimitusketjunsa aiheuttamiin kyberuhkiin”, Vesterinen sanoo.

Hänen mukaansa lähes kolmasosa kyberturvakyselyyn vastanneista yrityksistä katsoo, että yhtiön sisäinen uhka on merkittävä kyberuhka. Oma työntekijä voi toimia pitkäänkin tietoverkossa siten, ettei sitä erota normaalista työhön kuuluvasta verkkokäyttäytymisestä ja työntekijän on esimerkiksi helppo kytkeä annettu muistitikku tietokoneeseen yrityksen toimitiloissa palomuurin sisäpuolella. Noin kolmasosa vastaajista (32 prosenttia) nosti esille palvelunestohyökkäykset, joita on tänä vuonna nähty Suomessa normaalia enemmän.

Uhkahorisontti laajentunut

Yli puolet (52 prosenttia) vastaajista kokee Venäjän aloittaman hyökkäyssodan sodan lisänneen kybertuhkatilanteita. Yli neljäsosa (28 prosenttia) kokee hybridivaikuttamisen kohteeksi joutumisen uhan lisääntyneen ja neljäsosa (24 prosenttia) arvioi, että valtiollisten toimijoiden vihamielinen toiminnan uhka on kasvanut.

”Myös Covid-19 pandemia loi yllättäen uudenlaisia haasteita yritysturvallisuudelle esimerkiksi äkkinäisen ja laajamittaisen etätyöhön siirtymisen kautta. Puolet (51 prosenttia) vastaajista kokee etätöiden lisänneen tietoturvariskejä. Näistä haasteista selviäminen vaati nopeaa ja joustavaa reagointia sekä uudenlaisten menetelmien käyttöönottamista ratkaisukeskeisesti”, sanoo kehityspäällikkö Petteri Korsow Avarn Security Oy:stä.

Tiedot ja asenteet yhä esteinä kyberturvalle

Kauppakamari toteutti ensimmäisen kyberuhkaselvityksen jo vuonna 2015. Seitsemässä vuodessa tiedon saatavuus ja työntekijöiden osaaminen nousevat yhä kärkiesteiksi kyberturvallisuuden kehittämiselle. Syyskuussa 2022 toteutetun kyselyn mukaan yritykset tarvitsevat myös lisää tietoa kyberuhkista ja turvallisuusmenetelmistä.

”Kyberturvallisuus on jatkuvaa kilpajuoksua rikollisten osaamisen kehittymisen kanssa ja siksi laajempaa tiedonjakoa yrityssektorin kanssa on kehitettävä voimakkaasti. Puolet (50 prosenttia) vastaajayrityksistä pitää työntekijöiden tietotaidon ylläpitoa suurimpana esteenä kyberturvallisuuden kehittämiselle”, kertoo Korsow. Hän sanoo, että kolmasosa yrityksistä (34 prosenttia) ei löydä riittävästi tietoa kyberuhista ja yli kolmasosa (40 prosenttia) pitää työntekijöiden piittaamattomuutta esteenä kyberturvallisuuden kehittämiselle. ”Jokainen yritys voi vaikuttaa kyberturvallisuuden kokonaisuuteen. On tärkeää, että kyberuhkiin ja varautumiseen liittyvä selkokielinen tieto saavuttaa yritykset laajemmin kuin tähän mennessä”, Korsow jatkaa.

Kyberturvallisuutta pitää johtaa

Vesterinen painottaa, että johdon sitoutumisen kyberturvallisuuteen pitää olla sataprosenttista ja vastuiden selviä.

”Onko organisaation johdolla tarpeeksi työkaluja osoittaa johtajuuttaan myös kyberturvallisuudessa vai mennäänkö siinä helposti vain asioiden johtamiseen ja myönnetään rahoitusta sekä resursseja teknisten kyvykkyyksien kasvattamiseen ja parantamiseen?”, Vesterinen kysyy. Organisaation yksi tärkeimmistä voimavaroista kyberturvallisuuden turvaamisessa ovat ihmiset. Vesterisen mukaan ihmiset tulee saada innostumaan, ei pakottaa, osallistumaan yrityksen turvallisuuskulttuurin kehittämiseen. ”Johtajuus tulee sataprosenttisesta sitoutumisesta kyberturvallisuuteen”, Vesterinen linjaa.

Helsingin seudun kauppakamarin ja Avarn Securityn yrityksiin kohdistuvat kyberuhat -selvitys syyskuussa 2022. Vastaajina oli 258 suomalaisyritystä. Kyberturvakyselyyn vastanneista yrityksistä 50 prosenttia edustaa palveluita, 14 prosenttia kauppaa, 10 prosenttia teollisuutta ja rakennusalaa 6 prosenttia. Vastanneista yrityksistä 75 prosenttia oli henkilömäärältään pieniä yrityksiä, jotka työllistävät alle 50 henkilöä. Vastaajista 10 prosenttia oli keskisuuria yrityksiä, joiden palveluksessa on 50–200 työntekijää. Suuria yli 200 henkilöä työllistäviä vastaajia oli 15 prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Panu Vesterinen, Helsingin seudun kauppakamari, projektipäällikkö, p. 050 590 5196, panu.vesterinen@helsinki.chamber.fi


Petteri Korsow, Avarn Security Oy, kehityspäällikkö, p. 0400 997 998, petteri.korsow@avarnsecurity.fi

Kuvat

Kauppakamarin projektipäällikkö Panu Vesterinen (vas.) ja Avarn Security Oy:n kehityspäällikkö Petteri Korsow (oik.) sanovat, että tiedot ja asenteet yhä esteinä kyberturvalle.
Kauppakamarin projektipäällikkö Panu Vesterinen (vas.) ja Avarn Security Oy:n kehityspäällikkö Petteri Korsow (oik.) sanovat, että tiedot ja asenteet yhä esteinä kyberturvalle.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Suhdannepulssi: Helsingin seudun yritysten näkymät yhä heikot – reilu kolmannes arvioi poliittisten lakkojen vähentävän mahdollisuuksiaan tarjota töitä3.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät heikoiksi. Negatiivisiksi ne arvioivat myös yrityksensä liikevaihdon, kannattavuuden ja työvoimatarpeiden kehityksen seuraavan kolmen kuukauden aikana, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Vaimeat suhdannenäkymät eivät ole kohentuneet joulukuusta. Kyselyyn vastanneista alueen yrityksistä 39 prosenttia arvioi, että poliittisten lakkojen suma vähentää niiden mahdollisuuksia tarjota työpaikkoja vuonna 2024.

Uudellamaalla yhä liian vähän korkeakoulupaikkoja alueen tarpeeseen nähden – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”13.3.2024 00:10:00 EET | Tiedote

Suomessa on 0,93 korkeakoulun aloituspaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,76, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut edellisestä selvityksestä vuonna 2022.

Helsingin seudun kauppakamari arvioi: Pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä – ”Kaupan alan yritysten määrän väheneminen huolestuttavaa”21.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudulla lopetti toimintansa 9 450 yritystä vuonna 2023, arvioi Helsingin seudun kauppakamari Tilastokeskuksen alkuvuoden lukuihin perustuen. Lopettaneita yrityksiä olisi arvion mukaan 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa ja kiinteistöalan yrityksiä. Kaupan alalla lopettaneiden yritysten määrä on ollut suuri kahtena edellisvuonna. Lopettaneiden kaupan alan yritysten määrä pääkaupunkiseudulla oli suurempi kuin aloittaneiden tammikuusta 2022 syyskuuhun 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye