Yritykset varautuivat vaikeaan talveen – kassat kasvoivat keskimäärin 27 %
Yritysten kassavarat kasvoivat marraskuussa 27 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna, käy ilmi Danske Bankin keskisuurten yritysasiakkaiden kassavarojen määrän pohjalta tehdystä analyysista.
Suomalaiset yritykset ovat viime vuoden ajan varautuneet synkkään suhdannekuvaan. Viime vuonna korkojen nousu, alihankintaketjujen häiriöt ja energian hinnan kallistuminen yhdistyivät kuluttajien heikkenevään ostovoimaan.
”Yritykset ovat selvästi varautuneet pahempaan, kuin miltä maailma nyt keväällä näyttää. Keskimäärin yritysten käyttötileillään pitämä likviditeetti on yhä alhainen. Yli puolessa analysoiduista yrityksistä kassavarat kattoivat vain kahden viikon operatiiviset kulut”, sanoo Danske Bank Suomen yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.
Leuto talvi on alkuvuonna kirkastanut euroalueen talousennusteita, vaikka kansainvälinen suhdannetilanne on edelleen viime vuotta vaisumpi. Energiakriisin hiipuminen, inflaation lasku ja melko hyvä työmarkkinatilanne ovat helpottaneet kuluttajien ja siten myös yritysten tilannetta.
Toimialoilla on kuitenkin suuria eroja. Pääomaintensiivisellä rakennusalalla ja osalla konepajayrityksistä likviditeetti on laskenut nopeasti.
”Rakennusala kärsii viime vuoden lopun ja tämän vuoden alun vaisusta asuntokaupasta. Konepajateollisuudessa yrityksillä on pääsääntöisesti edelleen hyvä tilauskanta. Likviditeetin vähentyminen johtuu ennen kaikkea siitä, että pääomia on toimitusketjujen häiriöitten takia sitoutunut varastoihin, mikä on näkynyt myös kasvaneena käyttöpääomarahoituksen kysyntänä”, sanoo Fogelholm.
Kuluttajien ostovoiman pienentyminen on johtanut kaupan alan yritysasiakkaiden kassavarallisuuden laskuun, ja varovaisuus näkyy tililiikenteen tapahtumien määrässä. Kaupassa käydään harvemmin, ja asiakkaat ovat kiinnostuneempia edullisemmista tuotteista.
”Kaupan alan yritykset ovat joutuneet nopeasti sopeutumaan kuluttajien laskeneeseen ostovoimaan. Tilanne on ollut osalle hankala, kun samaan aikaan sisäänostohinnat ovat nousseet”, sanoo Fogelholm.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapuhelin arkisin klo 9–16Viestintä
Puh:050 422 6644Tietoja julkaisijasta
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Helmikuun sijoituskatsaus: korkojen nousu näkyy kauppatilastoissa14.3.2023 08:45:00 EET | Tiedote
Helmikuussa pysähtyi tammikuussa nähty osakemarkkinoiden nousu. Korkojen nousu vaikuttaa negatiivisesti sekä osakkeiden että korkosijoitusten arvoihin. Korkeampi korkotaso on erityinen haaste kasvuyhtiöiden arvostuksille ja velkaisten yritysten tuloksentekokyvylle.
Asuntolainapulssi: suomalaiset perehtyivät asuntolainoihinsa – korontarkistuspäivä yllättää yhä harvemman9.3.2023 08:45:00 EET | Tiedote
Vielä marraskuussa useampi kuin joka neljäs suomalainen ei osannut nimetä asuntolainansa viitekorkoa. Nyt epätietoisten osuus on puolittunut, kertoo Danske Bankin tuore Asuntolainapulssi.
Danske Bank päivittää sijoitusnäkemystään: osakkeet ja korkosijoitukset neutraaliin painoon2.3.2023 08:45:00 EET | Tiedote
Danske Bank on nostanut sijoitusnäkemyksessään osakkeet ja laskenut korkosijoitukset neutraaliin painoon. Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto kuvailee sijoitusmarkkinoiden olevan vedenjakajalla, jossa on mahdollisuus niin parempaan kuin huonompaan kehitykseen.
Ukrainan sota muutti Euroopan todellisuuden: inhimillinen ja taloudellinen hinta kietoutuvat toisiinsa24.2.2023 08:45:00 EET | Tiedote
Vuoden kestänyt Ukrainan sota on tuonut Eurooppaan kolme merkittävää muutosta. Sota on muuttanut sen, kuinka Eurooppa näkee turvallisuuden ja rauhan sekä pakottanut muovaamaan talousjärjestelmää. Sodan sytyttyä myös yritysten ja poliitikkojen prioriteetit ovat menneet uusiksi. Kaikkia seurannaisvaikutuksia talouteen ei ole vielä nähty, sanoo Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto.
Sijoituskatsaus: Markkinoilla positiivinen tuulahdus menneisyydestä – korot ja Nokia kiinnostivat tammikuussa10.2.2023 08:45:00 EET | Tiedote
Usko korkojen nousun tasaantumisesta pönkitti teknologia- ja kasvuosakkeiden suosiota.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme