Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Yritysten suhdannekatsaus: Työvoiman saatavuus asettaa rajat suomalaisyritysten kasvulle

Jaa
Suomalaisyritysten luottamus talouteen on laskenut. Yritysten suurin ongelma on osaavan työvoiman puute.

Danske Bank ennustaa tuoreessa suhdannekatsauksessaan Suomen talouskasvulle hieman aiemmin pelättyä valoisampia näkymiä. Pankki arvioi, että Suomen bruttokansantuote supistuisi kuluvana vuonna vain 0,2 prosenttia (aiempi ennuste -0,9 %).

Suomalaisyritysten luottamus talouteen on kuitenkin yhä matalalla. Yritykset kärsivät vientikysynnän kasvun hyytymisestä ja kohonneista kustannuksista.

Suurin ongelma yrityksille on pula osaavasta työvoimasta. Se koettelee yrityksiä toimialasta riippumatta. Yritykset tarvitsevat työntekijöitä sekä asiantuntijatehtäviin että suorittavaan työhön.

”Toimialojen tilanne vaihtelee nyt poikkeuksellisen paljon, ja samaan aikaan nähdään sekä konkursseja että kasvuinvestointeja. Ongelma on, että työvoima liikkuu jähmeästi toimialalta ja paikkakunnalta toiselle. Moni yritys toivoo tulevalta hallitukselta rakenteellisia uudistuksia, jotka varmistavat työvoiman joustavan liikkumisen”, sanoo Elina Fogelholm, Danske Bankin yritysasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja.

Ikäluokkien pienentyessä yritykset pitävät yhä tiukemmin kiinni hyvistä tekijöistä ja haluavat varmistaa, että hyviä hakijoita on jatkossakin. Yrityksillä on tänäkin kesänä erityinen vastuu siitä, että tuhannet kesätyöntekijät saavat kesätöissä motivoivan alun työelämään.

”Nuoret odottavat työelämältä osallistavaa johtamista ja sitä, että omaa työtä voi kehittää. Meillä on Suomessa paljon tehtävää ihan tavallisten, hyvien työpaikkojen markkinoinnissa. On täysin riittävä ja kunniallinen tavoite, että työllistyy ja tulee omalla työllään toimeen. Vaikka upeat tarinat yksisarvisyritysten perustajista inspiroivatkin, jokainen työntekijä rakentaa Suomeen hyvinvointia”, sanoo Fogelholm.

Vihreä siirtymä yritysten kilpailuetuna

Talouden tilanne näkyy toimialoilla kaksijakoisena. Rakennussektorilla kysyntä on romahtanut ja asuntorakentaminen on selvästi vähentynyt. Rakennusalan työllisyysnäkymät ovat heikot.

Palvelusektorilla näkymät ovat vähän positiivisemmat, ja esimerkiksi matkailuala on virkistynyt. Energia-alan investoinneissa on nähtävissä vahvaa kasvua, ja vihreä siirtymä tukee esimerkiksi konepajateollisuutta. Vihreiden investointien kasvu näkyy rahoituksen kysynnässä.

”Vihreä siirtymä on enemmistölle suomalaisia yrityksiä iso mahdollisuus. Juuri nyt on meneillään valtava investointibuumi uusiutuvaan energiaan, joka jo itsessään tuo töitä muun muassa konepajateollisuudelle. Myös muut yritykset investoivat energiaremontteihin ja tuotannon energiatehokkuuteen. Jo olemassa oleva inframme, kuten kaukolämpöverkko, luo meille kerrankin merkittävästi muuta Eurooppaa paremman lähtökohdan hyötyä tästä muutoksesta”, Fogelholm sanoo.

Epävakaassa ajassa pärjäävät hyvin hoidetut yritykset

Korkotason nousu näkyy myös suomalaisyrityksissä. Se vaikuttaa myös investointilaskelmiin ja karsii osan hankkeista pois.

”Vaikka EKP:n edulliset jälleenrahoitusohjelmat ovat loppuneet, rahoitusmarkkinat toimivat hyvin ja hyville hankkeille on edelleen rahoitusta tarjolla. Erityisesti tällaisena epävarmana aikana hyötyvät yritykset, joiden talous on hyvin hoidettu ja strategia kirkas”, Fogelholm jatkaa.

Suomen ja koko euroalueen talous on ollut aiemmin ennustettua paremmassa vedossa. Sen kääntöpuoli on sitkeä pohjainflaatio, joka pakottaa keskuspankit jatkamaan koronnostoja.

”Odotamme EKP:n edelleen kiristävän rahapolitiikkaa, mikä näkyy euriborien nousuna. Nouseva korkorasitus ja kuluttajien varovaisempi ostokäyttäytyminen heikentävät monien yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Inflaatioennusteemme kuluvalle vuodelle on 5,5 prosenttia”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme