Yritysvakoilu ja tietoriskit yleistyneet yrityksissä
Yritysten tieto on yhä useammin laittoman kiinnostuksen kohteena, ja tietoriskit yrityksissä ovat yleisesti kasvaneet. Myös yrityksiin kohdistuvien rikosten määrä jatkaa kasvuaan, selviää Helsingin seudun kauppakamarin Yritysten rikosturvallisuus 2020 –selvityksestä.

Helsingin seudun kauppakamarin yritysten rikosturvallisuusselvitykseen vastasi lähes 300 yritystä pääkaupunkiseudulta. Kaikista vastaajayrityksistä 17 prosenttia, suurista yrityksistä 31 prosenttia ja teollisuudesta 21 prosenttia arvioi, että niihin on kohdistunut yritysvakoilua ja tiedon urkkimista. Vuonna 2017 vain kahdeksan prosenttia vastaajista kertoi yrityksiinsä kohdistuneesta yritysvakoilusta tai tiedon urkkimisesta. Laiton kiinnostus yritysten tietoon on kolmessa vuodessa kaksinkertaistunut.
- Tiedon digitaalisuus tuo mukanaan enenevissä määrin kyberuhkia, mutta ei pidä unohtaa, että samaa tietoa tulee suojata myös sen muissa muodoissa – myös puheessa ja paperilla, asiantuntija Panu Vesterinen Helsingin seudun kauppakamarista korostaa.
Yritykset arvioivat, että tietoriskien tilanne on huonontunut. Näin kertoo 54 prosenttia kaikista vastaajista. Suurissa ja keskisuurissa vastaajayrityksistä 69 prosenttia koki tilanteen tietoriskien osalta huonontuneen. Vuonna 2017 selvityksessä 42 prosenttia kaikista vastaajista kertoi tietoriskien osalta tilanteen huonontuneen aiemmasta. Kolmen vuoden aikana tilanne on huonontunut 12 prosenttiyksikköä.
Yrityksiin kohdistuvat rikokset ja väärinkäytökset eivät ole vähentyneet
Kaikista vastaajayrityksistä 42 prosenttia arvioi, että rikosten ja väärinkäytösten määrä on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana. Etenkin suurissa yrityksissä kasvu koetaan voimakkaana. Kun vuonna 2012 lisääntyneistä rikoksista raportoi 34 prosenttia, nyt osuus oli peräti 54 prosenttia.
- Yrityksiin kohdistuu sekä kyberuhkia että reaalimaailman uhkia. Liiketoimintaa on kyettävä suojaamaan molemmilta. Yrityksen tietoverkkoja on suojattava, mutta samalla työntekijöiden suojaa uhkailua ja väkivaltaa vastaan ei voi jättää yhtään sen vähemmälle. Olemme tehneet näitä selvityksiä viidentoista vuoden ajan, eikä yritysten näkemys niihin yleisesti kohdistuvasta rikollisuudesta ole vähentynyt lainkaan - päinvastoin sen koetaan lisääntyneen, kauppakamarin Vesterinen selvittää.
Elisalla on pitkä kokemus tietoturvallisesta etätyöstä – jo ennen koronapandemiaa elisalainen teki keskimäärin lähes 80 etätyöpäivää vuodessa. Yhtiö auttaa myös asiakkaitaan suojautumaan tietoturvauhkilta muun muassa kyberturvapalveluiden avulla.
- Kauppakamarin tutkimuksen mukaan hyvä uutinen on, että yritykset aikovat jatkossa panostaa voimakkaasti tietoturvallisuuteen. Yritysten on tärkeää tunnistaa liiketoiminnalle kriittinen tieto ja tietojärjestelmät, sillä yritysvakoilu ja tietoon kohdistuva rikollisuus ovat lisääntyneet. Etätyön turvaamisessa ja tietoturvaohjeistuksessa on puutteita jopa 39 prosentilla vastaajista, mikä on hälyttävää näin etätyövaltaisena aikana. Tietoturvassa ja -suojassa on monia tasoja, kuten henkilökohtainen tietoturva sekä koko organisaation tietoturva päätelaitteet ja sovellukset mukaan lukien. Edelläkävijäyritykset hyödyntävätkin asiantuntijoita auditoinnissa ja uhkien ennakoinnissa. Suojaavien ja havainnoivien toimenpiteiden lisäksi henkilöstön koulutus on kriittisessä roolissa – se määrittelee, onko ihminen toiminnallaan tietoturvan heikoin vai vahvin lenkki, toteaa johtaja Anna-Mari Ylihurula Elisan Yritysasiakkaat-yksiköstä.
Pandemian jatkuminen katkaisee monen yrityksen jatkuvuuden ja etätyön turvallisuus huolettaa
Pandemian aikana yritykset ovat ottaneet laajasti käyttöön erilaisia toimenpiteitä, joilla pyritään torjumaan ja vähentämään tartuntoja ja varmistamaan toiminnan jatkuminen. Siitä huolimatta 24 prosenttia vastanneista yrityksistä kertoo jatkuvuuden edellytysten loppuvan maalis-huhtikuussa 2021. Kesään 2021 mennessä jatkuvuuden edellytysten loppumisesta vastanneiden osuus kasvaa 31 prosenttiin.
Pandemia on lisännyt etätyötä ja nostanut etäyön tietoturvallisuuden huolen aiheeksi. Selvityksen mukaan jopa 39 prosenttia vastanneista yrityksistä kertoo, etteivät ne ole panostaneet etätyön turvallisuuteen riittävästi. Tämä antaa paljon mahdollisuuksia hyödyntää etätyön yleistymistä rikollisiin tarkoituksiin.
- Tosiasia on, että koronapandemian tapainen uhka jatkuvuudelle pitää sisällään tekijöitä, joihin yritykset eivät voi etukäteen tai laisinkaan varautua jatkuvuussuunnittelun keinoin. Normaalitilannetta useammin osaa asiakkaista on voinut kohdata lomautus tai työttömyys. Toisaalta asiakkaita on voitu kehottaa olemaan matkustamatta tai yrityksen toiminta on keskeytetty laillisesti, eikä tällaisiin rajoitustoimiin ole voinut varautua etukäteen, Vesterinen summaa selvityksen tuloksia.
Yritysten rikosturvallisuus 2020 –selvitys toteutettiin verkkokyselynä syksyllä 2020. Siihen vastasi yrityksiä kaikilta toimialoilta ja kaikenkokoisista yrityksistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Panu Vesterinen, Helsingin seudun kauppakamari, asiantuntija, p. 050 590 5196, panu.vesterinen@chamber.fi
Elisa, Elisa Mediadesk, p. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi
Kuvat

Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamarin kauppakamariyksiköiden hallitukset, aluejohtokunnat ja valiokunnat nimettiin vuodelle 202114.1.2021 16:45:00 EET | Tiedote
Helsingin seudun kauppakamarin valtuuskunta on nimennyt kokouksessaan Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan ja Luoteis-Uudenmaan kauppakamariyksiköiden hallitukset. Kauppakamariyksiköt toimivat vahvoina elinkeinoelämän vaikuttajina alueellaan. Tämän lisäksi valtuuskunta nimesi aluejohtokunnat ja valiokuntien edustajat.
Helsingin seudun uusien asuntojen määrä nousi ennätyslukemiin vuonna 202013.1.2021 10:45:00 EET | Tiedote
Pääkaupunkiseudulla valmistui uusia asuntoja lähes 18 500 lokakuusta 2019 syyskuuhun 2020. Uusien asuntojen keskikoko on pienentynyt pääkaupunkiseudulla merkittävästi. Suhdanteet heikkenivät Helsingin seudulla nopeasti kaikilla päätoimialoilla rakentamista lukuun ottamatta.
Kirjauutuus: Talousrikosten ennaltaehkäisy ja havaitseminen8.1.2021 13:09:45 EET | Tiedote
Moni talousrikos olisi voitu havaita etukäteen ja vahinkojen syntyminen estää. Tuore Talousrikosten ennaltaehkäisy ja havaitseminen -opaskirja neuvoo, kuinka rikoksia voi ennaltaehkäistä mm. tietoteknisin keinoin.
Pormestari Vapaavuoren esitys on hyvä pohja Helsingin ydinkeskustan kehittämiselle8.1.2021 09:29:07 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus käsittelee ensi maanantaina 11.1.2021 pormestari Jan Vapaavuoren esityksiä satamatoimintojen uudelleenjärjestelyistä ja kävelykeskustan kehittämisestä. Elinkeinoelämä kannattaa esitystä, joka antaa hyvät suuntaviivat Helsingin keskustan vetovoiman lisäämiselle ja Jätkäsaaren liikenneongelmien ratkaisemiselle.
Kutsu: Helsingin seudun toimialakatsauksen julkistamistilaisuus keskiviikkona 13.1.20217.1.2021 07:34:00 EET | Kutsu
Miltä suhdanteet näyttävät? Rakennetaanko alueelle sopivan kokoisia asuntoja? Kuinka asuntorakentamisen lupaprosessit ja kaavoitus sujuvat pääkaupunkiseudulla? Helsingin seudun kauppakamarin vuoden 2020 neljäs toimialakatsaus julkistetaan keskiviikkona 13. tammikuuta 2021 klo 10. Erityisteemana on asuntorakentaminen. Tilaisuutta voi seurata striimillä.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN OPAS – Johda PK-yritys menestykseen28.12.2020 14:34:19 EET | Kutsu
Kuinka hallitustyöskentelystä saadaan mahdollisimman tehokasta? Mikä on puheenjohtajan rooli ja vastuu sekä mitä asioita hänen on ensisijaisesti ymmärrettävä omassa asemassaan? Millä keinoin hallituksen puheenjohtaja voi auttaa yritystä saavuttamaan parhaan mahdollisen tuloksen? Tervetuloa Hallituksen puheenjohtajan oppaan julkistamistilaisuuteen to 4.2. kuulemaan, kun kaksi hallitusammattilaista antavat hallituksen puheenjohtajalle sekä jäsenille käytännön ohjeita siitä, miten pk-yritystä johdetaan menestykseen hyvällä hallitustyöskentelyllä.
VALMENTAVA MENTOROINTI – Opas tehokkaaseen vuorovaikutukseen22.12.2020 14:47:43 EET | Tiedote
Haluatko parantaa omaa vuorovaikutustasi toisiin ihmisiin? Kiinnostaako sinua mentorointi? Tule Valmentava mentorointi -kirjan julkistamistilaisuuteen pe 22.1. kuulemaan, miten sovellat valmentavaa ajattelu- ja toimintatapaa kahdenvälisessä yhteistyösuhteessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme