YRITYSVASTUUPULSSI: Suomalaiset suuryritykset kannattavat kansainvälistä sääntelyä ihmisoikeuksien huomioimiseksi

Jaa

Yli 90 % FIBSin Yritysvastuupulssi -kyselyyn vastanneista yrityksistä kokee, että yritysten työtä ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi tulisi säädellä kansainvälisesti. Kansainvälinen sääntely, jossa olisi kaikille samat vaatimukset, voisi helpottaa yritysten työtä. Vastanneista yrityksistä yli puolella on vastuullisuussertifikaatteja tuotteilleen ja palveluilleen.

Yritysvastuuverkosto FIBS on julkaissut vuoden ensimmäisen Yritysvastuupulssi-kyselyn Suomessa toimiville suuryrityksille. Helsingin Sanomien suklaatuotannon ihmisoikeuskysymyksiä käsitelleen artikkelin myötä tehdyn kyselyn aiheena oli ihmisoikeuksien sääntely, vastuullisuussertifikaatit ja vastuullisuusraportoinnin varmennus.

94 % vastaajista oli sitä mieltä, että yritysten työtä ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi tulisi säädellä kansainvälisesti. Kukaan vastaajista ei toivonut kansallista säätelyä ja 6 % haluaisi ihmisoikeustyön olevan yrityksen itsensä päätettävissä. Kyselyn avoimissa kommenteissa ihmisoikeuksien kunnioittamisen varmistamista pidettiin yksittäisille yrityksille haastavana ja hintavana. Kansainvälinen sääntely ja sen myötä tulevat yhdenvertaiset vaatimukset helpottaisivat yksittäisten yritysten vastuullisuusprosessien hallintaa.

Yrityksistä 54 % vastasi, että niiden tuotteilla tai palveluilla on vastuullisuussertifikaatteja (esimerkiksi Reilu Kauppa, UTZ, MSC, FSC, PEFC, RSPO). Osa yrityksistä, joilla ei ollut vastuullisuussertifikaatteja, kuitenkin käyttivät sertifioituja tuotteita. Sertifikaatit mielletään varteenotettavana tapana varmistaa, että tuotteiden raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja.

Kaksi kolmasosaa yrityksistä käyttää vastuullisuusraportoinnissa ulkopuolista varmentajaa, joiden katsotaan lisäävän raportin luotettavuutta.

"Kyselymme tulokset vahvistavat tarpeen kansainväliselle säätelylle ja herättävät kysymyksen siitä, onko kansallisille yritysvastuulaeille lopulta tarvetta. Tällä hetkellä haasteena on, että vastuullisuuteen investoivat yritykset eivät pysty kilpailemaan tasaveroisesti halpatuotannon kanssa. Kansainvälinen sääntely voisi auttaa paremmin varmistamaan sekä yksittäisten yritysten toimintaedellytykset että vauhdittaa kestävää liiketoimintaa globaalisti”, sanoo FIBSin toimitusjohtaja Kimmo Lipponen.

Samoilla linjoilla ovat Kotipizza Groupin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Antti Isokangas ja Lassila & Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen.

"Vastuullisesti toimivat yritykset tekevät jo nyt parhaansa varmistaakseen, että niiden toimitusketjussa kunnioitetaan ihmisoikeuksia. Asioiden muuttaminen koko maailman tasolla vaatii kuitenkin muutakin kuin yritysten hyvää tahtoa. Vain kansainvälisellä sääntelyllä voidaan myös varmistaa se, ettei yksikään yritys hanki itselleen kustannusetua menemällä sieltä, missä aita on matalin”, sanoo Kotipizza Groupin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Antti Isokangas.

”Ihmisoikeuskeskustelu kytkeytyy yleensä kolmansiin maihin ja lapsityövoiman käyttöön. Palveluyrityksen näkökulmasta ihmisoikeushaasteet heijastuvat pelkona ja ennakkoluuloina erilaisuuksia kohtaan. Julkisesti noteerattujen yhtiöiden toimintaa ohjaa voimakkaasti sijoittajien ESG-reittaukset, joissa sosiaalinen vastuu ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen merkitys korostuu. Sijoitusmarkkinat toimivat kansainvälisesti, joten on luontevaa tästäkin näkökulmasta, että ihmisoikeussääntelyä harmonisoidaan kansainvälisellä tasolla”, kuvailee Lassila & Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen.

Yritysvastuupulssi-kysely tehtiin 19.1.2021 ja siihen vastasi 35 FIBSin suurten jäsenyritysten vastuullisuusjohtajaa ja -asiantuntijaa. Tulosten kommentointiin ja keskusteluun voi osallistua Twitterissä (@FIBSry), tunnisteella #yritysvastuupulssi.

FIBSin Yritysvastuupulssi -kyselyiden tarkoituksena on tarjota medialle ja muille sidosryhmille suurten yritysten näkemys ajankohtaisiin yritysvastuukysymyksiin. Kyselyitä tehdään uutisissa ja julkisessa keskustelussa esille nousevista yritysten vastuullisuuteen liittyvistä teemoista. Lisäksi mukana on muita yleisesti kiinnostavia vastuullisuuskysymyksiä, esimerkiksi uusimpien tutkimusten tai innovaatioiden valossa. 

Kyselyn vastaajaraadissa on mukana kaikkiaan 45 suuren yrityksen vastuullisuusjohtajaa ja -asiantuntijaa Suomesta (yritykset löytyvät tiedotteen lopusta). Vastaajaraadista noin puolet edustaa pörssiyrityksiä. Vastauksia ei yksilöidä yrityskohtaisesti. Seuraava Yritysvastuupulssi julkaistaan keväällä 2021.

Yritysvastuupulssin suunnittelussa ja viestinnässä FIBSin yhteistyökumppanina on Avidly.

Liite: FIBS Yritysvastuupulssi 1/2021 kyselyn yhteenvetotiedot

Lisätietoja:

Kimmo Lipponen, 
Toimitusjohtaja, FIBS
040 758 7247
kimmo.lipponen@fibsry.fi

Antti Isokangas
, Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Kotipizza Group Oyj
040 511 3799
Antti.isokangas@kotipizzagroup.com

Jorma Mikkonen
, Yhteiskuntasuhdejohtaja, Lassila & Tikanoja Oyj
0500 453 454
Jorma.mikkonen@lassila-tikanoja.fi

FIBSin Yritysvastuupulssin vastaajaraadissa mukana olevat yritykset:

Ahlstrom-Munksjö Oyj

Algol Oy

Alko Oy

Atria Oyj

Berner Oy

Caruna Networks Oy

Citycon Oyj

Fazer Group Oy Ab

Finnair Oyj

Gasum Oy

Huhtamäki Oyj

Ilmarinen

Kesko Oyj

Kotipizza Group

Kuntarahoitus Oyj

Lassila & Tikanoja Oyj

Lidl Suomi

Mehiläinen

Metso Outotec Oyj

Metsä Group

Meira

Neste Oyj

Nokian Renkaat Oyj

Nordea Pankki Oyj

OP Ryhmä

Orion Oyj

Paulig Group Oy

Posti Group Oyj

PwC Suomi

Raisio Oyj

Reima Oy

Saint-Gobain Finland Oy

Sanoma Oyj

Sitowise Oy

SOK

Stora Enso Oyj

Suominen Oyj

Tamro Oyj

Telia Company

Tokmanni Group Oyj

Transmeri Oy Ab

Työeläkeyhtiö Elo

Valio Oy

Veikkaus Oy

YIT  Oyj


FIBS on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto, johtava kestävän liiketoiminnan vauhdittaja ja asiantuntijuuden kehittäjä. FIBSin tavoitteena on saada yhä useammat suomalaisyritykset innovoimaan tuottavia ratkaisuja paikallisiin ja maailmanlaajuisiin ongelmiin yhteistyössä muiden yritysten ja organisaatioiden kanssa, ja nousemaan näin kestävän liiketoiminnan huipulle globaalisti. FIBSin jäseneksi voivat liittyä kaikki vastuullista ja kestävää liiketoimintaa edistävät yritykset ja organisaatiot. www.fibsry.fi

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

FIBS
Eteläranta 10
00130 Helsinki

020 749 7630http://fibsry.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta FIBS

YRITYSVASTUUPULSSI: Suomalaiset suuryritykset pitävät omia ilmastotavoitteitaan valtion tavoitteita kunnianhimoisempina21.10.2021 10:38:54 EEST | Tiedote

Lähes kaikki FIBSin Yritysvastuupulssiin vastanneet ovat vähintään melko luottavaisia siihen, että suomalaiset suuryritykset sitoutuvat ilmastonmuutoksen hillitsemiseen Suomen hallituksen asettamien ilmastotavoitteiden mukaisesti. Kolme neljästä vastaajasta on sitä mieltä, että suomalaiset suuryritykset ajavat itse kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita kuin Suomen valtio.

YRITYSVASTUUPULSSI: Yrityksiltä puuttuu osaamista monimuotoiseen rekrytointiin6.5.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

FIBSin Yritysvastuupulssi-kyselyn vastaajista lähes kaksi kolmasosaa kokee osaamisen puutteen suurimmaksi esteeksi yritysten monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Kun kokemusta ei ole, on kehittyminen vaikeaa, vaikka yrityksissä onkin paljon erilaisia ohjeita ja toimia tilanteen parantamiseksi. Kokemusten vaihtaminen muiden yritysten kanssa koettiin parhaaksi keinoksi edistää monimuotoisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme