Yleinen työttömyyskassa YTK

YTKbarometri: Lähiviikot näyttävät, tuleeko työttömyyskeväästä torjuntavoitto vai syvä sukellus

Jaa

Suomen talous makaa edelleen koronakuopassa, ja lähikuukausien tilanne on kysymysmerkki. Vuodesta 2021 uhkaa tulla pahin työttömyysvuosi sitten 1990-luvun laman. Olennaista työttömyyden kehityksen kannalta on, vältytäänkö keväällä uusilta lisärajoituksilta. Työttömyys on syvintä niissä maakunnissa, joissa koronatilanne on suhteellisen hyvä.

YTK:n jäsenistön työttömyysaste helmikuussa oli 11,5 %. Tammikuuhun verrattuna muutosta ei juurikaan ollut. Vuoden takaiseen nähden työttömyystilanne on edelleen vaikea. Viime vuoden helmikuussa ennen koronapoikkeustilan alkua jäsenistön työttömyysaste oli 37 % matalampi kuin nyt. 

Alkuvuoden työttömyyskehitys on tammikuun jälkeen ollut maltillista, mutta odotettavissa on, että työttömyysaste nousee pitkittyvien rajoitustoimien ja niiden heijastusvaikutuksien vuoksi huhtikuun aikana. Muun muassa laajenevat ravintolasulut hiljentävät taloutta ja liikkumisrajoitusten mahdollisuus on edelleen olemassa.  

 

 

Työttömyysaste 

Etuusmenot 

Hakemusmäärä 

2021 helmikuu 

11,5 % 

82 885 502 € 

69 987 

2020 helmikuu 

8,4 % 

51 367 468  

44 308 

 

“Koko alkuvuoden ajan olemme olleet työttömyydessä yli vuoden 2020 keskiarvon. Työttömyys on siis jäänyt korkealle tasolle, eikä helpotusta lukuihin ole nykyisellä koronatilanteella näkyvissä kuukausiin. Vaikka on vihjeitä siitä, että elpyminen voisi olla nopeaa, varaudumme siihen, että vuodesta 2021 tulee pahin työttömyysvuosi sitten 1990-luvun laman. Arvioimme maksavamme tänä vuonna työttömyysetuuksia jopa miljardi euroa”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki 

Helmikuussa YTK:lle tuli hakemuksia jonkin verran tammikuuta vähemmän. Tammikuussa saapui 81 000 hakemusta ja helmikuussa 70 000. Maaliskuussa hakemuksia on tullut helmikuun tahtiin, mutta vasta kuun viimeinen päivä ja huhtikuun alkupuoli näyttävät, missä määrin sulkutoimenpiteet ovat johtaneet lomautuksiin ja irtisanomisiin. 

 

Työttömyystilanne vaikein alueilla, joilla koronatilanne suhteellisen hyvä 

Maakunnista työttömyys on koholla YTK:n jäsenistössä etenkin Lapissa (21,1 %), Kainuussa (20,5 %) ja Pohjois-Karjalassa (19,2 %), joissa kaikissa työttömyysaste on lähes kaksinkertainen suhteessa koko maan keskiarvoon. Myös Keski-Suomessa (18,4 %) ollaan reilusti maan keskiarvon yläpuolella.  

Korkeimman työttömyyden maakuntia yhdistää se, että niissä koronaepidemian tilanne on parempi kuin Etelä- ja Lounais-Suomessa, joissa taas työttömyystilanne on helpompi. Esimerkiksi Uudenmaan työttömyysaste oli helmikuussa 9,8 % ja Varsinais-Suomen 11,5 %. 

“Koronatartunnat ja työttömyysaste eivät suoraan korreloi YTK:n jäsenistössä, vaan alueellisia eroja selittävät etenkin työttömyyteen liittyvät pitkän aikavälin ilmiöt tai koronarajoitusten kerrannaisvaikutukset esimerkiksi matkailussa. Monilla harvaan asutuilla alueilla koronatilanne on helpompi, mutta työttömyysluvut silti korkeat”, Sanna Alamäki pohtii.  

 

Tästä on kyse

 YTKbarometri on kuukausittain julkaistava tilastokatsaus YTK:n jäsenistön tunnusluvuista. YTK:lla on jäseniä yli 498 000. Määrä vastaa noin neljäsosaa suomalaisista palkansaajista.  

- YTKbarometri pohjautuu YTK:n jäsendataan.  
  
- Ansiosidonnainen päiväraha muodostuu perusosasta sekä ansio-osasta, jonka suuruus lasketaan palkan perusteella laissa määriteltyjen sääntöjen avulla. 
 
- Ansioturvan rahoitus jaetaan valtion, työllisyysrahaston ja työttömyyskassan jäsenten kesken. Valtio rahoittaa ansiopäivärahasta perusosan, työttömyyskassat 5,5 % ja Työllisyysrahasto loput työntekijöiden ja työnantajien työttömyysvakuutusmaksuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa jo yli 498 000 palkansaajaa työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee noin 300 ansioturvan ammattilaista.

www.ytk.fi 

https://www.linkedin.com/company/yleinen-tyottomyyskassa-ytk/ 

https://twitter.com/YTK_Loimaa

https://www.facebook.com/ytkloimaa 

https://www.instagram.com/ytk_loimaa

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme