Yleinen työttömyyskassa YTK

YTKbarometri: työttömyysaste laski toukokuussa vihdoin alle 10 %:n

Jaa

Suomen suurin työttömyyskassa YTK kertoo, että sen jäsenistön työttömyysaste laski toukokuussa alemmas kuin kertaakaan tänä vuonna. Uusia lomautuksia on vain murto-osa vuoden takaiseen nähden. YTK arvioi työttömyystilanteen paranevan kesällä lisää.

Yleinen työttömyyskassa YTK:n työttömyysaste oli toukokuussa 9,9 %. Laskua edellisestä kuukaudesta oli 13 prosenttia. YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli huhtikuussa 11,3 % ja maaliskuussa 12,3 %. 

YTK:lle saapui toukokuussa yhteensä 69 829 päivärahahakemusta. Huhtikuussa saapui 71 040 hakemusta, eli hakemusmäärä laski loivasti.  

Kesäkuun puoliväliin mennessä hakemuksia on saapunut noin 28 000, kun toukokuussa vastaavassa ajassa niitä saapui noin 36 000.  

“Tilanne näyttäisi näiden lukujen valossa olevan menossa selvästi parempaan suuntaan. Hakemusmäärien perusteella arvioimme, että kesäkuun työttömyysprosentti tulee olemaan toukokuuta pienempi”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki 

 

Uusien lomautusten määrä kutistuu vauhdilla  

Suomen työtilanteen selvä parantuminen näkyy erityisesti alkavien lomautusten määrässä. Hakemuksia alkavan eli uuden lomautuksen vuoksi saapui YTK:lle toukokuussa 1442 kappaletta. Huhtikuussa vastaava luku oli 2806 ja vuoden 2020 toukokuussa hurjat 16 556. Työtekijöitä lomautetaan siis hyvin vähän vuodentakaiseen nähden.  

“Tilanteen paraneminen näkyy kaikissa työttömyyden pisteissä. Suurin selittäjä on alkavien lomautusten määrä, joka on murto-osassa viime vuoteen verrattuna. Myös jatkohakemuksia saimme toukokuussa aiempaa vähemmän”, Sanna Alamäki kertoo. 

Koronakriisiä edeltäviin lukuihin on silti vielä matkaa. Toukokuussa 2019 YTK:n työttömyysaste oli 7,2 %. 

“Odotamme työttömyyden edelleen laskevan kesällä yhteiskunnan avautuessa. Kesäkuu on perinteisesti ollut työtilanteen kannalta paras kuukausi. Tämä kesän kohtalo riippuu rajoitusten purusta ja siitä, miten ihmiset lähtevät liikkeelle”, Sanna Alamäki sanoo.  

 

Nelikymppisillä paras työtilanne, eläkeputki nostaa työttömyyden keskiarvoa 

41–45-vuotiailla on YTK:n jäsenistön paras työtilanne. Heidän työttömyysasteensa oli toukokuussa 8,0 %. Myös kaikilla muilla alle 56-vuotiailla ikäluokilla työttömyys on alle YTK:n keskiarvon. 

Työttömyyden keskiarvoa nostavat yli 55-vuotiaat, joiden työttömyys on syvintä.   

“Datassamme näkyy tyypillinen ilmiö: työttömyyspäivärahan lisäpäivät nostavat työttömyysastetta. Hallituksen linjaama eläkeputken asteittainen poistuminen toivottavasti myöhemmin vaikuttaa tähän työttömyysastetta laskevasti”, Sanna Alamäki pohtii.  

Tästä on kyse

  • YTKbarometri on kuukausittain julkaistava tilastokatsaus YTK:n jäsenistön tunnusluvuista. YTK:lla on puoli miljoonaa jäsentä. Määrä vastaa noin neljäsosaa suomalaisista palkansaajista.  

  • YTKbarometri pohjautuu YTK:n jäsendataan.
     
  • Ansiosidonnainen päiväraha muodostuu perusosasta sekä ansio-osasta, jonka suuruus lasketaan palkan perusteella laissa määriteltyjen sääntöjen avulla.
     
  • Ansioturvan rahoitus jaetaan valtion, työllisyysrahaston ja työttömyyskassan jäsenten kesken. Valtio rahoittaa ansiopäivärahasta perusosan, työttömyyskassat 5,5 % ja Työllisyysrahasto loput työntekijöiden ja työnantajien työttömyysvakuutusmaksuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa jo yli 500 000 palkansaajaa työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee 278 ansioturvan ammattilaista.

www.ytk.fi 

https://www.linkedin.com/company/yleinen-tyottomyyskassa-ytk/ 

https://twitter.com/YTK_Loimaa

https://www.facebook.com/ytkloimaa 

https://www.instagram.com/ytk_loimaa

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme