Culminatum Innovation Oy Ltd

Hiukkasteko 2010 -palkinto aerosolialan opetukselle

Jaa

LEHDISTÖTIEDOTE 16.11.2010. Hiukkasfoorumin Hiukkasteko 2010 -palkinto myönnetään Helsingin yliopistolle (HY) ja Tampereen teknilliselle yliopistolle (TTY) suomalaisen aerosolifysiikan ja -tekniikan koulutuksen kehittämisestä. Samanaikaisesti HY:lla ja TTY:lla professorien Taisto Raunemaa ja Gunnar Graeffe toimesta aloitettu aerosolifysiikan ja -tekniikan tutkimus ja koulutus on 30 vuodessa synnyttänyt Suomeen kansainvälistä huippua olevan aerosoliosaamisen keskittymän. Työn tulokset näkyvät nyt sekä teollisuudessa (mm. Dekati, Pegasor, Tassu ESP, Liekki, Beneq, Airmodus, Helac) että useiden suomalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimuksessa.

Helsingin yliopiston ja Tampereen teknilliselle yliopiston aerosoliryhmät ovat osoittaneet, että koulutus ja tutkimus voidaan suhteellisen kapeallakin tieteen alalla suunnata niin, että kahdella huipputason suomalaisryhmällä on kummallakin oma profiilinsa ja ryhmien välillä on positiivinen keskinäinen kilpailu.

Palkittavat yliopistot ovat professorien Kulmala ja Keskinen johdolla rakentaneet mittavan aerosolialan koulutusjärjestelmän, joka on tuottanut lukuisia maistereita, diplomi-insinöörejä ja tohtoreita suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäminen on vaatinut pitkäjänteistä sitoutumista alan kehittämiseen ja merkittävää panostusta tutkimuksen ohella.

Palkintolautakunta katsoi Suomen aerosolialan koulutuksen palkitsemisen olevan nyt erityisen ajankohtaista, sillä koulutusjärjestelmän tuottama suomalainen aerosoliosaaminen sai merkittävää kansainvälistä näkyvyyttä viime elo-syyskuussa Helsingissä järjestetyssä Kansainvälisessä aerosolikonferenssissa (IAC 2010). Konferenssin noin 1300 esityksen joukossa oli huomattava määrä suomalaisten väitöskirjatutkijoiden ja tohtoreiden pitämiä erinomaisia suullisia ja posteriesityksiä kansainvälisesti kiinnostavista tutkimusaiheista.

Vuosittain jaettava Hiukkasteko -palkinto myönnetään toimijalle, joka on soveltanut pienhiukkastutkimusta yhteiskunnallisesti tai teknis-taloudellisesti merkittävään aiheeseen tai ollut aktiivinen alan tunnetuksi tekemisessä ja merkittävän näkyvyyden luomisessa sekä yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Palkinnon ovat saaneet Tulikivi Oyj (2006), dosentti Raimo O. Salonen (2007, Ilmatieteen laitos (2008) ja keksijä Markku Rajala (2009). Vuoden 2010 palkintoraatiin kuuluivat professori Kaarle Hämeri Helsingin Yliopistosta sekä edellisvuosien palkitut keksijä Markku Rajala Beneq Oy:stä ja ympäristöterveyden dosentti Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Palkinto on muotoilija Markus Eerolan suunnittelema taidelasivaasi. Uniikkikappale on värjätty käyttäen nesteliekkiruiskutusmenetelmää. Palkintovaasin sininen ja valkoinen väri saadaan aikaan tuottamalla liekissä nanometrin kokoluokkaa olevia kobolttioksidi- ja hopeahiukkasia, jotka diffuntoituvat lasin sisään ja muodostavat alkuaineelle tyypillisen värin.

Hiukkasteko 2010 -palkinto jaetaan Hiukkasfoorumin syysseminaarissa Espoon Innopoli 2:ssa 16.11.2010 klo 15.30. Seminaari tarttuu tänä vuonna ajankohtaisiin aiheisiin kuten Eyjafjallajokull-tulivuoren purkaus, ilmaston keinotekoinen säätely ja nanoteknologian riskiarviointi. Seminaaria tukevat Culminatum Innovation Oy Ltd, Euroopan Sosiaalirahasto ja Nanoteknologian klusteriohjelma.


Lisätietoja:
www.hiukkasfoorumi.fi
Hiukkasfoorumin pj. Pirita Mikkanen, GloCell Oy 050 339 7537
Hiukkasfoorumin projektipäällikkö Martta Toivola, Culminatum Innovation Oy Ltd, 040-5907417 (martta.toivola@culminatum.fi), www.nanobusiness.fi


Hiukkasfoorumi , www.hiukkasfoorumi.fi, on aerosolihiukkasalan toimijoiden riippumaton ja puolueeton verkosto, joka kokoaa yhteen tutkimuksen, liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman. Hiukkasfoorumin tavoitteena on verkottaa tehokkaasti alan toimijat, seurata ja jakaa uusinta tietoa, toimia innovaatioalustana sekä tukea ja edistää pienhiukkasiin liittyvän kaupallisen potentiaalin hyödyntämistä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Toimijat edustavat muun muassa aerosoli- ja ilmastotutkimusta, energia-alaa, ympäristönsuojelua, sisäilman laadun hallintaa, turvallisuus- ja kuljetusaloja sekä lääketiedettä. Hiukkasfoorumin isäntäyritys Culminatum Innovation Oy Ltd , www.culminatum.fi , on alueellinen kehitysyhtiö, joka toteuttaa pääkaupunkiseudun innovaatioprosessia, kaupunkien yhteistä elinkeinopolitiikkaa sekä valtakunnallista osaamiskeskusohjelmaa Uudenmaan alueella.

Tietoja julkaisijasta

Culminatum Innovation Oy Ltd
Culminatum Innovation Oy Ltd
Tekniikantie
02150 ESPOO

09 2517 3108http://www.culminatum.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Culminatum Innovation Oy Ltd

Hiukkasteko 2011-palkinto professori Kaarle Hämerille10.11.2011 10:36:09 EETTiedote

Hiukkasfoorumin Vuoden 2011 Hiukkasteko -palkinto myönnettiin Kaarle Hämerille Hämeri on tehnyt esimerkillisesti suomalaista aerosoliosaamisen tunnetuksi kansainvälisesti ja ollut keskeinen toimija aerosolialan kotimaisessa ja kansainvälisessä verkostossa. Hämeri työskentelee Helsingin yliopiston professorina, toimipaikkoinaan Helsingin yliopiston Fysiikan laitos ja Työterveyslaitoksen Nanoturvallisuuskeskus. Hämeri on luonut merkittävän tieteellisen uran kokeellisessa aerosolitutkimuksessa ja osallistunut poikkitieteellisesti sekä akateemisiin että yhteiskunnallisesti ja teollisesti merkittäviin tutkimushankkeisiin niin tutkijana kuin tutkimuksen johtajana. Hämeri on toiminut monen nuoremman tutkijan väitöskirjan esitarkastajana ja vastaväittäjänä eri yliopistoissa. Lisäksi hän on opettanut lukuisia opintojaksoja suomalaisille ja kansainvälisille hiukkasalan tutkijoille. Hämeri on toiminut ansioituneesti hiukkasalan akateemisten, yhteiskunnallisten ja teollisten toimijoiden hyväksi. H

Culminatum Innovationin kansainvälistymishanke vei suomalaista osaamista Englantiin26.5.2011 11:24:33 EESTTiedote

Maaliskuussa 2011 ryhmä suomalaisia kasvuyrityksiä saapui Suomen suurlähettilään residenssiin Lontoon Kensingtonissa oppimaan paikallisia tapoja ja tapaamaan brittiläisiä elinkeinoelämän edustajia. Vierailu oli päätös Culminatum Innovationin ja DIGIBUSINESS-osaamisklusterin syksystä 2009 järjestämälle International Business Program (IBP) -hankkeelle. Lontoon leiri järjestettiin yhdessä Finpron kanssa.

Eteläsuomalaista ympäristöliiketoimintaa Luoteis-Venäjällä edistetään Pietarissa sijaitsevan Helsinki-keskuksen voimin27.1.2011 10:37:10 EETTiedote

Culminatum Innovation edistää yhteistyökumppaneidensa kanssa eteläsuomalaista ympäristöliiketoimintaa Luoteis-Venäjällä 2010 toimintansa käynnistäneen Pietarissa sijaitsevan Helsinki-keskuksen tuella. Venäjän markkinoista kiinnostuneille ympäristöteknologia-alan yrityksille tarjotaan mahdollisuus kehittää markkinointiaan ja verkostoitumistaan Pietarin alueelle ja Luoteis-Venäjälle. Liiketoimintamahdollisuuksia avataan erityisesti eteläsuomalaisille pienille ja keskisuurille yrityksille. Tämän lisäksi tehostetaan tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden verkottumista ja yhteistyötä venäläisten toimijoiden kanssa.

Tutkimustiedon levittäminen yritysten kilpailueduksi yhä tärkeämpää - Culminatum Innovation 15 vuotta innovaatioiden levittäjänä Uudellamaalla18.5.2010 09:00:00 EESTTiedote

Yritysten kilpailuetuna on yhä useammin innovaatioiden ja huippututkimuksen hyödyntäminen liiketoiminnassa. Uuden tiedon ja teknologian tulisi siirtyä entistäkin tehokkaammin suomalaisten yritysten kilpailueduksi, sillä muun muassa kehittyvien maiden markkinoiden voimistuminen tulee muuttamaan maailmantalouden rakennetta.