KOLME AITAA ON VUODEN 2010 YMPÄRISTÖTAIDETEOS

Jaa

///JULKAISUVAPAA 9.2.2011 klo 14.00///

Ympäristötaiteen säätiön myöntämä Vuoden ympäristötaideteos -kunniakirja vuodelta 2010 myönnetään kuvataiteilija Denise Zieglerille teoksesta Kolme aitaa .

Kunniakirjan jakotilaisuus pidetään Helsingissä keskiviikkona 9.2.2011 klo 14.00 alkaen (info- ja näyttelytila Laituri, Narinkka 2, Helsinki)

AITOJEN UUSI TEHTÄVÄ

Kunniakirjan myöntäjä, Ympäristötaiteen säätiön valtuuskunta, perustelee Helsingin Konalassa Hilapellon puistossa sijaitsevan teoksen valintaa vuoden ympäristötaideteokseksi teoksen moniulotteisuudella.

"Kolme aitaa rytmittää kauniisti avaraa puistoa sijaitsemalla pitkän puiston suoraviivaisen jalankulkureitin lähettyvillä. Ilmaisultaan yksinkertaiset, keskenään erilaiset aidat eivät dominoi tilaa, ne voi myös kokea erikseen veistoksellisina elementteinä. Vapaasti tilassa, ilman aidalle kuuluvaa rajaamisen tai estämisen tehtävää ne myös herättävät kysymyksiä - niin kuin taiteen tuleekin. Hyvässä ympäristötaideteoksessa, kuten Kolmessa aidassa, on kerroksellisuutta, mahdollisuuksia moniin tulkintoihin, sen voi kokea monesta eri suunnasta ja näkökulmasta sekä konkreettisesti että käsitteellisesti" toteaa säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Marjatta Erwe puheessaan kunniakirjan jakotilaisuudessa.

"Ideanani oli siirtää kolme Helsingin keskustan alueen aidoista Helsingin reuna-alueelle" kertoo puolestaan teoksestaan kuvataiteilija Denise Ziegler . Aitojen malleista yksi on Meilahden sairaala-alueelta 60-luvulta, toinen funkis-tyylinen malli on Töölön Topeliuksenkadulta ja kolmas vanha kivitolpista ja ketjusta koostuva Kallion kirjaston edustalta. Teoksen materiaaleina ovat ruostumaton teräs, taottu rauta, teräsverkko, betoni ja kivi.

Kolme aitaa on Helsingin taidemuseon tilaama ja pystyttämä. Teoksen taustalla on taidemuseon käynnistämä ns. alueellinen taideprojekti, jonka tavoitteena oli tuoda taidetta myös helsinkiläisten asuinalueille. Projektissa kukin taiteilija sai oman alueensa, jonne taiteilija sai ideoida teoksen itse valitsemaansa paikkaan. Denise Zieglerin teos on projektin hengen mukaisesti varta vasten paikkaansa suunniteltu. Teos paljastettiin 11.10.2010.

TAITEILIJA

Kuvataiteilija Denise Ziegler syntyi vuonna 1965 Luzernissa, Sveitsissä. Hän aloitti kuvataide-opintonsa Luzernissa (Schule für Gestaltung, Abteilung Freie Kunst 1986-90). Suomessa hän on asunut vuodesta 1990 lähtien ja valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 1997 ja taiteen tohtoriksi vuonna 2010.

Zieglerillä on ollut yksityisnäyttelyitä sekä Suomessa että Sveitsissä. Zieglerin teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa. Helsinkiin hän on aikaisemmin toteuttanut Konsertto Laaksolle -teoksen Töölön jalkapallostadionin läheisyyteen sekä Epigrammeja Helsingin kaupungin jalankulkijoille katukaivojen kansiin keskustan alueelle.

KUNNIAKIRJA

Ympäristötaiteen säätiö on jakanut kunniakirjan vuoden ympäristötaideteokselle vuodesta 1994 alkaen. Kunniakirjalla säätiö haluaa nostaa esiin ympäristötaiteen erilaisia tekemisen tapoja ja sisältöjä, edistää ympäristötaiteen tunnettuutta ja kannustaa sekä kiittää henkilöitä ja yhteisöjä, jotka toiminnallaan ja työllään pyrkivät parantamaan ympäristön laatua taiteen keinoin. Kunniakirja voidaan myöntää. sekä pysyvälle että tilapäiselle teokselle.

Yleensä kunniakirja annetaan yhdelle Suomessa toteutetulle kohteelle. Edellinen kunniakirja myönnettiin Riikka Latva-Sompin teokselle Satakieli (Helsingin Arabianrannassa). Aikaisempia palkittuja ovat mm. vuoden 2008 kaksi kohdetta, Helen Evansin ja Heiko Hansenin Vihreä pilvi (Helsingissä) ja Kaija Papun ja Aino Louhen Maailman onnellisin puu (Pellossa), sekä 2007 Jan-Erik Anderssonin Sateenkaaren salaisuus (Turussa).


Vuoden 2010 kunniakirjan jakotilaisuus on keskiviikkona 9.2.2011 klo 14.00 ja näyttelytila Laiturissa Vanhalla linja-autoasemalla Narinkka-torin laidalla (osoite Narinkka 2, Helsinki )

TAITEILIJAN YHTEYSTIEDOT:
Denise Ziegler, puh. 050-3320965

SÄÄTIÖN YHTEYSTIEDOT SEKÄ KUVIA KOHTEESTA:
Säätiön sihteeri Erja Väyrynen, puh. 044-0987561, erja.vayrynen@yts.fi, www.yts.fi

Tietoja julkaisijasta

Ympäristötaiteen säätiö
Ympäristötaiteen säätiö
PL 110
00601 HELSINKI

044 098 7561http://www.ymparistotaide.fi
Ympäristötaiteen säätiö Iso Roobertinkatu 3-5 A 22 00120 Helsinki puhelin: 044 098 7561 yts@ymparistotaide.fi