Alvar Aalto -säätiö

Merkittävä kokoelma Alvar Aalto -säätiölle

Jaa

Valaistustyö Viljo Hirvonen ky -valaistustehtaan kokoelma on lahjoitettu Alvar Aalto -säätiölle. Vuonna 1952 Helsingissä perustettu valaistustehdas oli alusta lähtien Alvar Aallon suunnittelemien valaisimien pääasiallinen valmistaja aina vuoteen 1975 saakka. Laajaan kokoelmaan on taltioituna metalliseppämestari Viljo Hirvosen ja arkkitehti Alvar Aallon yhteistyö 23 vuoden ajalta.

Viljo Hirvosen sukulaisten lahjoittamaan kokoelmaan kuuluu valmiiden valaisimien ohessa muun muussa prototyyppejä, muotteja ja työkaluja - kaiken kaikkiaan lähes neljäsataa objektia.

"Kokoelman historiallinen ja tutkimuksellinen arvo on merkittävä. Viljo Hirvosen taitavassa ohjauksessa valmistettiin lukuisia tunnettuja modernistisia valaisimia, jotka saivat myöhemmin lempinimet Kultakello, Juolukka, Lentävä lautanen ja Mehiläispesä", kertoo Alvar Aalto -museon intendentti Kaarina Mikonranta .

Valaistus on tärkeässä roolissa Alvar Aallon arkkitehtuurissa. Luonnonvalon ohella valaistukseen kuuluu sisä- ja ulkotilojen keinovalaistus. Tämä toteutettiin valaisimilla, jotka saattoivat olla joko useissa eri rakennuksissa käytettyjä sarjatuotantovalaisimia tai erityisesti kyseistä rakennusta varten suunniteltuja erikoisvalaisimia.

"Sisustus muodostaa olennaisen osan Aallon rakennusten arkkitehtuuria ja valaisimet suunniteltiin usein osaksi tätä kokonaisuutta. Lahjoitetun kokoelman avulla pääsemme tarkastelemaan lähempää valaisimien historiaa", sanoo Alvar Aalto -museon johtaja Susanna Pettersson .

Lahjoituksen myötä kokoelman luettelointiyö voidaan aloittaa, jotta objektien todellinen lukumäärä ja kokoelman tutkimuksellinen arvo saadaan selville.

Tiedustelut:

johtaja Susanna Pettersson, susanna.pettersson@alvaraalto.fi, puh. +358 40 7360 699,
Alvar Aalto -säätiö/ Alvar Aalto -museo

intendentti Kaarina Mikonranta, kaarina.mikonranta@alvaraalto.fi, puh. +358 40 778 6190,
Alvar Aalto -museo

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aalto -museon kesänäyttely tuo esiin uuden näkökulman Alvar Aallosta ja hänen tuotannostaan16.5.2019 14:35:49 EESTTiedote

”Lyödään ne hepnaadilla!”. Alvar Aalto valokuvissa piirtää uuden kuvan Alvar Aallosta ja hänen tuotannostaan, kun valokuvat ovat tarinan kertojina museon kesänäyttelyssä. Näyttely tuo päivänvaloon ennennäkemättömän valikoiman arkkitehtuurivalokuvia Alvar Aalto -museon arkistosta. Se tarjoaa uudenlaisen näkökulman modernin arkkitehtuurin suurimpiin nimiin kuuluvan arkkitehdin tuotantoon ja elämään valokuvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme