Suomen Yrittäjät

Pk-yrityksillä on runsaasti ulkomaalaistaustaista työvoimaa

Jaa

TIEDOTE 4.9.2012. Pienten ja keskisuurten yritysten palveluksessa on varsin paljon ulkomaalaistaustaista, Suomessa asuvaa työvoimaa. Pk-yritysbarometrin kaikista vastaajista 18 prosenttia ilmoitti käyttävänsä ulkomaalaistaustaista työvoimaa. Yrityskoon kasvaessa ulkomainen työvoima yleistyy merkittävästi.

Ulkomaalaistaustainen työvoima on yleistä aivan pienissäkin yrityksissä, mutta vähintään 50 henkeä työllistävistä yrityksistä lähes 2/3 raportoi työllistävänsä ulkomaalaistaustaista väkeä. Osuus oli lähes sama kaikilla päätoimialoilla. Näyttää siltä, että kielitaidon paranemisen myötä ulkomaalaistaustaisen työvoiman käyttö yleistyy edelleen, koska ylivoimaisesti suurin haaste rekrytoinneissa on barometrin vastausten mukaan heikko suomen kielen taito.

Syksyn kyselyyn vastasi 3 900 yrittäjää tai yritysjohtajaa. Vastaajamäärältään Pk-yritysbarometri on kattavin suhdannekuvaaja Suomessa. Vastaajajoukko edustaa toimialoittain, yrityskoon mukaan ja maantieteellisesti tarkasteltuna hyvin koko pk-sektoria, joka työllistää 63 prosenttia yritysten työvoimasta ja muodostaa yli puolet liikevaihdosta.


Investointien vähäisyys syö talouden kasvupotentiaalia

Pk-yritysten suhdanneodotukset seuraaville 12 kuukaudelle ovat pysyneet varovaisina. Saldoluku on nolla, kun sekä suhdanteiden kohenemista että niiden edelleen heikkenemistä odottavia on 21 prosenttia vastaajista. Myös investointiodotukset ovat edellisen Pk-yritysbarometrin tavoin heikot. Vuodesta 2013 on tulossa toinen peräkkäinen investointien vähenemisen vuosi pk-yrityksissä.

- Investointiodotuksia kuvaava saldoluku on nyt -4 pisimpien miinusten osuessa rakentamiseen ja kauppaan. Vain palvelualoilla saldoluku nousi hieman. Vähenevät investoinnit uhkaavat syödä talouden pidemmän ajan kasvun, uudistumisen ja työllistämisen potentiaalia, toteaa Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm .


Henkilöstön lisäys vaikeutuu ja on palvelualojen varassa

Edelleen pitkittyvä talouskehityksen epävarmuus painaa pk-yritysten henkilöstöodotuksia. Saldoluku on enää 6 yksikköä positiivinen, kun henkilöstöä lisääviä yrityksiä on 17 prosenttia ja vähentäviä 11 prosenttia. Näkymät ovat selvästi pitkän ajan keskiarvoa vaisummat.

Tilanne on alkuvuoden jälkeen heikentynyt kaupassa ja palvelualoilla. Vähäisimmät henkilöstön vähentämistarpeet ovat palvelualoilla, jotka pitävät saldoluvun positiivisena. Tähän asti täysin pk-yritysten varassa ollut talouden yksityisen sektorin työllisyyden lisäys on nyt selvästi vaikeutumassa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus huomauttaa, että yritysten heikentynyt näkymä korostaa entisestään tarvetta yrityskohtaiselle sopeutukselle.

- Raamisopimuksen mukaiset 1,9 prosentin palkankorotukset ovat tulossa syksyllä maksuun valtaosalle yrityksiä sellaisenaan ilman minkäänlaista joustoa. Vain hyvin harvoissa työehtosopimuksissa on mahdollisuus yhdessä henkilöstön kanssa sopia esimerkiksi korotusten lykkäämisestä tai toteuttamisesta pienempänä tilanteessa, jossa yrityksen talous ei kestäisi täysimääräisiä korotuksia, Järventaus sanoo.


Pk-yritysten kehittämisvauhti on hiipunut

Yritysten toimintaympäristö uudistuu kiihtyvällä tahdilla talouden ja yhteiskunnan muutosten seurauksena. Uuden liiketoiminnan luominen, kehittäminen ja kansainvälistyminen ovat yritysten keskeisimpiä haasteita. Pk-yritysten ja koko taloutemme tulevaisuus riippuu pitkälti siitä, kuinka hyvin yritykset kehittävät toimintaansa.

- Menestyäkseen ja pärjätäkseen kilpailussa pk-yritysten tulisi jatkuvasti kehittää toimintaansa. Barometrin mukaan kuitenkin aivan liian moni, 18 prosenttia yrityksistä, kokee olevansa vailla kehittämistarpeita. Huolestuttavaa on vielä se, että tällaisten yritysten määrä on Pk-yritysbarometrien mukaan kasvussa, ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä korostaa.


Lisätietoja:
varatoimitusjohtaja Timo Lindholm, Suomen Yrittäjät, p. 09 2292 2856, 050 303 9398
ekonomisti Petri Malinen, Suomen Yrittäjät, p. 09 2292 2845, 050 434 5952

Suomen Yrittäjät on elinkeinoelämän suurin, yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö. Mukana on yrityksiä kaupan, liikenteen, palvelujen, teollisuuden ja urakoinnin toimialoilta. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrityksiä. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu yli 400 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 52 toimialajärjestöstä.

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Elinkeinoelämä: Tulevan hallituksen lopetettava velkaantuminen, mahdollistettava 100 000 työpaikkaa7.2.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Kilpailukykyinen verotus on varmistettava, velkaantuminen on taitettava ja Suomeen on luotava lisää työtä, vaativat seuraavalta hallitukselta Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto. Suomen tilanne on niin vakava, että elinkeinoelämän järjestöt ovat päättäneet poikkeuksellisesti julkistaa myös yhteiset tavoitteet ensi vaalikaudelle.

Työelämägallup: Puolet työllisistä on sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa6.2.2023 08:41:00 EET | Tiedote

Puolet työelämässä olevista on sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa, osoittaa Suomen Yrittäjien teettämä Työelämägallup. Oleskelulupaprosessin sujuvoittaminen ja työkalut työpaikalle kotimaisten kielten kehittämiseksi ovat vastaajien mielestä tärkeimmät keinot ulkomaisen työvoiman sijoittumiseksi työyhteisöön. Yrittäjät peräänkuuluttaa konkreettisia tekoja työperäisen maahanmuuton kirittämiseksi, kuten verovähennyksiä kansainvälisten osaajien maahanmuuttokustannuksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme