Helsingin yliopisto

Intel ja Helsingin yliopisto perustavat uuden mobiilitietoturvaan keskittyvän tutkimuslaitoksen

Jaa

Intel ja Helsingin yliopisto ilmoittivat Research@Intel Europe -tapahtumassa Nizzassa 22.10., että Intelin tutkimuskeskus Institute for Collaborative Research for Secure Computing (ICRI-SC, http://www.icri-sc.tu-darmstadt.de/) laajentaa toimintaansa Helsinkiin. Uusi tutkimusinstituutti perustetaan Helsingin yliopiston Tietotekniikan tutkimuslaitoksen HIITin yhteyteen.

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen Secure Systems -ryhmän (http://www.cs.helsinki.fi/group/secures) tutkijat käynnistävät instituutin tutkimustoiminnan professori N. Asokanin johdolla. Mukana on myös asiantuntijoita Inteliltä sekä Darmstadtin teknillisen yliopiston ICRI-SC-instituutista. 

Helsingin instituutti keskittyy kehittämään ja vahvistamaan mobiilialustojen tietoturvateknologioita, erityisesti niiden käytettävyyttä.

Toimintansa alussa instituutissa on kolme tutkimusteemaa: Secure Open Access to Trusted Execution Environments (turvallinen ja avoin pääsy luotettuihin ajoympäristöihin), Novel Applications of Platform Security (uudet turvaratkaisut ohjelmistoalustoille) ja Malware Insights (haittaohjelmaratkaisut).

Instituutti aloitti toimintansa Helsingissä 1.8.2013.

Kommentteja:

”Haittaohjelmat alkavat olla merkittävä riski puhelinten, tablettien ja muiden mobiililaitteiden käyttäjille. Yhdistämällä Intelin käytännön kokemuksen Helsingin yliopiston tietotekniseen huippututkimukseen voimme luoda uusia helppokäyttöisiä menetelmiä, jotka voivat yhdessä pienentää mobiilien haittaongelmien aiheuttamia riskejä”, sanoo Dr. Matthias Schunter Darmstadtin teknillisen yliopiston ICRI-SC-instituutista.

”Missiomme on kehittää tietoturva- ja -suojaratkaisuja, jotka hyödyttävät tavallisia käyttäjiä.  Sen vuoksi meidän täytyy suunnitella teknisiä ratkaisuja, jotka ovat sekä riittävän turvallisia että helppoja ja huokeita käyttää,” kertoo vastuullinen tutkija N. Asokan Helsingin yliopistosta.

”Esimerkiksi todellisessa maailmassa ihmiset etsivät asiantuntija-apua tuttavapiiristään. Me yritämme saada selville, voimmeko kehittää tekniikoita, jotka mahdollistaisivat saman digitaalisessa maailmassa. Esimerkiksi ystävien mielipiteistä laadittu tiivistelmä voisi ohjata käyttäjiä välttämään vaarallista sisältöä tai sovelluksia,” toteaa vastuullinen tutkija N. Asokan Helsingin yliopistosta.

”Tämä on merkittävä uusi avaus tietojenkäsittelytieteen laitokselle mobiilitietoturvan alalla. Järjestelmätasoinen turvallisuus ja käytettävyys ovat ratkaisevia vaatimuksia tulevalle mobiililaitteiden sukupolvelle. Tutkimusyhteistyömme raivaa tietä uusille helppokäyttöisille mobiiliratkaisuille, jotka vähentävät niin yksittäisten käyttäjien kuin yritysten turvallisuusriskejä,” sanoo professori Sasu Tarkoma, Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen erikoistumisvaihtoehdon linjavastaava.

”Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka yliopistomme tutkijoiden vankkaan osaamiseen nojaavat kansainväliset yhteistyöprojektit voivat edistää yhteiskunnan kehitystä. Strategiamme mukaisesti pyrimme luomaan aktiivista vuoropuhelua korkealaatuisen tutkimuksen ja johtavien teknologiavalmistajien välillä,” kertoo yhteistyöstä innostunut matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Keijo Hämäläinen Helsingin yliopistosta.

 

Intel Labs Europe

Intel Collaborative Research Institute for Secure Computing (ICRI-SC) on yksi Intelin eurooppalaisista tutkimuskeskuksista (Intel Labs Europe). Intelin eurooppalainen tuotekehitys ja innovointi perustuvat verkostoon, joka yhdistää tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiokeskuksia sekä Intelin liiketoimintayksikköjä eri puolilla mannerta. Intel Labs Europe perustettiin vuoden 2009 alussa koordinoimaan tämän monipuolisen ja laajan verkoston toimintaa sekä vahvistamaan ja kehittämään Intelin eurooppalaista tuotekehitystä. Tänä päivänä Intelin eurooppalainen tutkimus- ja tuotekehittelyverkosto Intel Labs Europe kattaa yli 50 keskusta, joissa työskentelee yli 4 500 tutkimuksen ja tuotekehityksen ammattilaista.

Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto on yksi maailman parhaista monitieteisistä tutkimusyliopistoista. Sen korkeatasoinen tutkimus luo uutta tietoa, jolla koulutetaan eri alojen asiantuntijoita ja jota hyödynnetään yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja elinkeinoelämässä. Yliopiston kansainväliseen akateemiseen yhteisöön kuuluu 40 000 opiskelijaa ja työntekijää. http://www.helsinki.fi/inbrief/research/index.html

Tietojenkäsittelytieteen tutkimuslaitos HIIT on Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteislaitos, joka tekee perustutkimusta ja soveltavaa tutkimusta tietotekniikan alalla. http://www.hiit.fi/

Lisätietoja:

Vastuullinen tutkija N. Asokan, Helsingin yliopisto, sähköposti: n.asokan@cs.helsinki.fi 

Dr. Matthias Schunter, Intel Institute for Collaborative Research for Secure Computing, Darmstadtin teknillinen yliopisto, sähköposti: matthias.schunter@intel.com

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin 050 415 0316

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme