Pienissä saarissa lyhyemmät ravintoketjut
Yleisenä ilmiönä tiedetään, että pienemmissä saarissa on vähäisempi lajimäärä kuin suuremmissa. Nyt suomalainen tutkijaryhmä osoittaa, että pienempi ala johtaa paitsi pienempään lajimäärään, myös lyhyempiin ravintoketjuihin. Kasvi- ja eläinyhteisöt saattavat siten toimia eri tavalla pienillä kuin suurilla saarilla.

Huippupedot katoavat ensimmäisinä
Tarkastellessaan 20 saarta Suomen rannikolla suomalainen tutkijaryhmä sai selville, että ravintoketjun ylimmät tasot puuttuivat suurelta osin pienistä saarista. Tulokset on juuri julkaistu Ecography-lehden verkkosivuilla.
“Ekologit ovat jo vuosikymmeniä tienneet, että mitä pienempi pinta-ala, sitä vähemmän lajeja” selittää Tomas Roslin, joka johti tuoreita analyysejä. “Osoitamme, että lajimäärän lasku pinta-alan pienentyessä käy sitä jyrkemmäksi, mitä korkeammalle ravintoketjussa mennään. Tämä tarkoittaa, että kun siirrytään kohti pienempiä saaria, huippupedot katoavat ennen keskitason petoja, ja että viimeinen kasvinsyöjälaji katoaa ennen viimeistä kasvia.”
Tulokset ovat merkittäviä maailmassa, jossa ihmisen toiminta hajottaa ympäristön yhä pienemmiksi sirpaleiksi. “Vaikka me työskentelimme Saaristomeren saarilla, elinympäristölaikut voi todennäköisesti myös nähdä saarina sanan laajemmassa merkityksessä”, Tomas sanoo. “Tuloksemme merkitsevät, että luonnonympäristöjen sirpaloittaminen saattaa paitsi tuhota lajeja myös muuttaa paikallisten ravintoverkkojen rakennetta ja toimintaa.”
Lajitkin on tunnettava
Tutkiakseen saaren koon vaikutusta tutkijatiimi valitsi saaria, joiden kokovaihtelu oli jopa satakertainen. He ottivat jokaiselta saarelta näytteitä neljästä ravintoketjun tasosta: kasveista, kasvinsyöjäperhosista, näiden kasvinsyöjien pedoista, sekä huippupedoista jotka itse saalistivat petoja.
Pedoista tutkijat keskittyivät yhteen ryhmään, loispistiäisiin. “Ravintoketjun pituutta tarkasteltaessa ei riitä, että tiedetään pelkät lajimäärät – täytyy tietää, mitkä lajit tosiasiassa muodostavat ravintoketjuja” sanoo Gergely Várkonyi, kansainvälinen loispistiäisasiantuntija, joka oli mukana projektissa.
“Pystyimme kaikkien saarilla esiintyneiden pistiäisten seasta tunnistamaan ne lajit, jotka todella ovat riippuvaisia kasvinsyöjäperhosista. Järkevä ekologia edellyttää tietoa ei vain lajien läsnäolosta vaan myös siitä, miten ne elävät”, korostaa Gergely.
Satoja lajeja tarkasteltu
“Ainutlaatuista tutkimuksessamme on, että pystyimme tarkastelemaan muutoksia laajoissa lajiryhmissä”, selittää Marko Nieminen, joka vietti kolme pitkää kesää veneillen saarelta toiselle ja keräten hyönteisiä valo- ja syöttipyydyksillä.
“Siinä missä muut ovat tutkineet saaren koon vaikutusta rajattuun määrään lajeja tai rajattuihin ravintoketjun tasoihin, me teimme koko operaation neljällä tasolla”, hän tarkentaa. “Yhteensä tarkastelussa oli mukana 200 kasvilajia, 415 kasvinsyöjäperhoslajia, 42 loispistiäislajia ja 7 loispistiäisiä saalistavaa pistiäislajia.”
Tietoisesti yksinkertaista
“Saaria valitessamme haimme tarkoituksellisesti yksinkertaista systeemiä” sanoo Marko. “Saaremme olivat pitkälti pieniä kalliosaaria, joilla oli hieman metsää ja nummea. Kaikki ovat nousseet merestä vasta joitain tuhansia vuosia sitten – sen jälkeen, kun jääkausi oli painanut ne alleen ja raapinut niiltä viimeisetkin elonmerkit. Tämä rakenteen ja historian samankaltaisuus mahdollisti pelkän saaren koon vaikutuksen tarkastelun.”
Vuorovaikutusten säilyttäminen hankalampaa kuin lajien
Kaikki kolme kirjoittajaa ovat huolestuneita tutkimuksen esiin tuomasta viestistä: “Tämä näyttää, että ekologisten vuorovaikutusten suojelu vaatii paljon laajempien alueiden suojelua kuin esimerkiksi pelkkä kasvilajiston ylläpito. Jos jatkamme elinympäristöjen pirstaloimista yhä pienempiin osiin, menetämme ravintoketjujen ylimpiä lenkkejä ja tärkeitä säätelymekanismeja niiden mukana.“
Alkuperäinen viite: Roslin, T., Várkonyi, G., Koponen, M., Vikberg, V., & Nieminen, M. 2013. Species–area relationships across four trophic levels – decreasing island size truncates food chains. Ecography doi: 10.1111/j.1600-0587.2013.00218.x
Lisätietoja: Tomas Roslin (Helsingin yliopisto, tomas.roslin@helsinki.fi, puh. +358 40 868 3611), Marko Nieminen (Helsingin yliopisto, marko.j.nieminen@helsinki.fi, puh. +358 400 628 328) tai Gergely Várkonyi (SYKE, gergely.varkonyi@ymparisto.fi, puh. +358 50 352 0883)
Kuvateksti:
Tutkijat havaitsivat perhosten lajimäärän vähenevän saarten koon pienentyessä. Pienimmiltä saarilta ravintoketjun ylimmät tasot (perhosia syövät loiset ja loisenloiset) puuttuivat kokonaan. Kuvassa kymmenesosa tutkimuksessa tavatuista perhoslajeista. Kuvat: Pekka Malinen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Karin Hannukainen tiedottaja +358 50 415 0328 karin.hannukainen@helsinki.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Järjestys datasykkyrään – Tekoäly oppi visualisoimaan laajaa data-aineistoa30.1.2023 11:00:00 EET | Tiedote
Uusi tekoälykeskus FCAI:n tutkijoiden kehittämä tekoälyalgoritmi pyrkii visualisoimaan data-aineiston mahdollisimman selkeästi. Hankkeessa osoittautui, että algoritmin itsenäisesti valitsema ratkaisu oli usein hyvin lähellä ihmisen tyypillisimmin suosimaa ratkaisua.
”Kotomaamme koko kuva” - Kansalliskirjasto julkaisee uuden tietokannan 1800-luvun suomenkielisistä lukijakirjeistä30.1.2023 10:59:34 EET | Kutsu
Paikalliskirjeet ovat paikallisyhteisön nimissä lehdistöön kirjoitettuja lukijakirjeitä, joita jo Eero Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen kuuluisassa kohdassa luki ja lähetti sanomalehtiin ja koki samalla ”kotomaamme koko kuvan – sen ystävällisten äidinkasvojen” painumisen sydämensä syvyyteen. Kansalliskirjailijan kuvaama paikalliskirjeilmiö laajentui suomenkielisessä lehdistössä 1800-luvun puolivälissä kokonaiseksi paikalliskirjekulttuuriksi. Se oli osa varhaisen kansalaisyhteiskunnan muotoutumista.
Lintujen ruokinta on monelle rakas harrastus – osallistu Helsingin yliopiston kyselyyn27.1.2023 09:40:07 EET | Tiedote
Suomessa on jo reilun sadan vuoden ajan ruokittu talvisin pihalintuja. Tutkijat kaipaavat kansalaisilta valokuvia ja tarinoita lintulaudoistaan. Käynnissä oleva kysely avaa näkymän linturuokinnan monimuotoisuuteen.
Helsingin yliopiston hallitus kutsui rehtorin tehtävän haastatteluihin yhdeksän hakijaa26.1.2023 12:00:02 EET | Tiedote
Ensimmäisen haastattelukierroksen jälkeen hallitus valitsee kärkihakijat, joita yliopistokollegio haastattelee maaliskuussa. Yliopiston hallitus valitsee rehtorin enintään viiden vuoden määräajaksi 1.8.2023 alkaen.
Desinficerande UV-lampor kan förvärra inomhusluften26.1.2023 08:56:40 EET | Tiedote
Mätningar vid Helsingfors universitets aerosolfysiklaboratorium påvisar tydligt, att varje gång man tänder UV-lampor som används till desinficering stiger halterna av både gaser och småpartiklar markant. Halterna återgick inte till den ursprungliga nivån förrän omkring 30–40 minuter efter att UV-lamporna hade släckts.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme