Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Yleiskaavaehdotus etenee kaupunkisuunnittelulautakunnasta yksimielisesti lopulliseen päätöksentekoon

Jaa

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päätti tänään Helsingin tarkistetusta yleiskaavaehdotuksesta. Kaupunkisuunnittelulautakunta puoltaa Helsingin kaupunginhallitukselle yleiskaavan hyväksymistä. Lopullinen päätös yleiskaavasta on tarkoitus tehdä syksyllä 2016 Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Yleiskaava on maankäytön strateginen suunnitelma ja se mahdollistaa Helsingin kasvun 860 000 asukkaan kaupungiksi vuoteen 2050 mennessä. Yleiskaava esittää Helsingistä tiivistä kaupunkia, jonka useita keskuksia yhdistää raideliikenne.

Uudesta rakentamisesta karkeasti ottaen kolmannes on sijoitettu kaupunkibulevardien varsille laajenevaan kantakaupunkiin, kolmannes täydennysrakentamisena erityisesti raideliikenteen solmukohtiin ja kolmannes uusille rakentamisalueille, kuten Malmin lentokentälle.

Lautakunta teki muutoksia kaavakarttaan

Yleiskaavakartta koostuu 100 x 100 metrin kokoisista ruuduista eli pikseleistä, joille on määritelty pääkäyttötarkoitus. Lautakunta teki muutamia muutoksia yleiskaavakartan merkintöihin. Pääsääntöisesti muutokset lisäävät virkistys- ja viheralueiden määrää Lauttasaaressa, keskuspuistossa sekä Uutelassa Vuosaaressa.

Lautakunta päätti seuraavista muutoksista kaavakarttaan:

Lauttasaaressa Nackapuiston itälaidalta kaksi kantakaupunkipikseliä poistetaan ja muutetaan osin virkistys- ja viheralueeksi ja osin vesialueeksi, Lauttasaaren koillisosasta Länsiväylän eteläpuolelta poistetaan yksi kantakaupunkipikseli ja pohjoispuolelta kaksi kantakaupunkipikseliä ja muutetaan vesialueeksi.

Hämeenlinnan kaupunkibulevardilta itäreunalta poistetaan toiseksi ja kolmanneksi pohjoisin kantakaupunkipikseli ja muutetaan virkistys-ja viheralueeksi.

Metsäläntien pohjoispuolelta poistetaan yhteensä kahdeksan asuntovaltaisen alueen pikseliä ja muutetaan virkistys- ja viheralueeksi (Lännestä itään neljä pohjoisinta ja neljä toiseksi pohjoisinta pikseliä).

Uutelan kanavan itäpuolelta poistetaan neljä eteläisintä asuntovaltaisen alueen pikseliä ja kahden pohjoisimman pikselin ja kanavan välinen kapea kiila ja muutetaan virkistys- ja viheralueeksi.

Lautakunta päätti todeta seuraavat asiat:
- kaupunkibulevardien rakentaminen ei edellytä tiemaksujen tai vastaavien käyttöönottoa
- kaupunkibulevardien liittymäratkaisut tehdään tarkemman suunnittelun yhteydessä
- liittymät voivat olla joko eritasoliittymiä tai tasoliittymiä
- kaupunkibulevardien toteuttamisjärjestyksestä ja mahdollisesta vaiheittaisuudesta tehdään erillinen päätös
- jatkovalmistelussa on varmistettava, että Haaganpuron arvokas taimenkanta säilyy
- jatkovalmistelussa on varmistettava, että keskuspuiston ekologinen käytävä säilyy vahvana erityisesti Pirkkolan urheilupuiston ja Maunulan majan alueella
- jatkovalmistelussa on pidettävä huolta siitä, että uurnalehto säilyy hiljentymiseen soveltuvana rauhallisena ympäristönä
- kulttuuriympäristöt (esimerkiksi Rastilan kartano) tulee täydennysrakentamisen alueilla nähdä laajemmin kuin vain suojeltavina tai säilytettävinä rakennuksina eli kulttuuriympäristö käsittää myös piha-aluetta ja muuta ympäristöä
- jatkosuunnittelussa otetaan huomioon Tuomarinkylän ja Kivinokan alueella niiden nykyiset toiminnat
- luonnonmukaisia metsä- ja luontoalueita tulee olla riittävä määrä rakennettujen puistojen lisäksi
- riittävät lähivirkistysalueet tulee turvata täydennysrakentamisalueilla
- rantojen avoin käyttö ja kulkureitit turvataan alueita rakennettaessa

Lautakunta hyväksyi myös esittelijän tekemän muutosehdotuksen. Yleiskaavaehdotuksen selostuksen sivulla 99 kaavamääräyksen tulkintataulukossa määräyksen "Kaupunkibulevardi" tulkintaohjeessa oleva virke "Kaupunkibulevardin tarkemmat alkupisteet sekä liittymäratkaisut ratkaistaan väyläkohtaisesti." muutetaan muotoon "Kaupunkibulevardin tarkemmat alkupisteet sekä liittymäratkaisut ratkaistaan väyläkohtaisesti yhteistyössä valtion liikenneviranomaisten kanssa."

Lautakunta päätti, että yleiskaavaa ei enää aseteta nähtäville.

Lautakunnan yleiskaavapäätös oli yksimielinen.

Lisätietoja lautakunnan yleiskaavaratkaisusta:

Risto Rautava, lautakunnan puheenjohtaja, Kokoomus p. 040 504 5851
Osmo Soininvaara, lautakunnan varapuheenjohtaja, Vihreät, p. 045 121 4559
Hennariikka Andersson, lautakunnan jäsen, Kokoomus, p. 040 845 8066
Nuutti Hyttinen, lautakunnan varajäsen, Perussuomalaiset, p. 0400 246 182
Jape Lovén, lautakunnan jäsen, Sosialidemokraatit, p. 050 413 4013
Eija Loukoila, lautakunnan jäsen, Vasemmistoliitto, p. 040 585 8884
Elina Moisio, lautakunnan jäsen, Vihreät, p. 040 5755988
Matti Niiranen, lautakunnan jäsen, Kokoomus, p. 040 501 9192
Tom Packalén, lautakunnan jäsen, Perussuomalaiset, p. 040 717 0787
Heta Välimäki, lautakunnan jäsen Sosialidemokraatit, p. 050 344 9743

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
PL 2100
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

(09) 310 1673http://www.hel.fi/ksv

Helsingin kaupungin organisaatiorakenne on uudistunut 1.6.2017. Kaupunkisuunnitteluviraston tiedotteet löydät jatkossa Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan uutishuoneesta: https://www.sttinfo.fi/uutishuone/helsingin-kaupunki-kaupunkiympariston-toimiala?publisherId=60577852

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Tutustu Laiturin näyttelyssä Eliel Saarisen kädenjälkeen Helsingissä30.5.2017 14:39:19 EESTTiedote

Näyttely "Helsingistä on tullut suurkaupunki! – Eliel Saarinen ja Helsinki" avataan torstaina 1. kesäkuuta näyttelytila Laiturilla Kampissa. Näyttely on kattava läpileikkaus arvostetun arkkitehdin perinnöstä pääkaupunkimme katukuvassa. ”On hämmästyttävää, että koskaan aikaisemmin Saarisen Helsingin tuotantoa ei ole tarkasteltu yhtenä kokonaisuutena”, toteaa dosentti Timo Tuomi. Laiturin kesänäyttely tarjoaa nostalgisia kuvia menneen ajan Helsingistä ja rohkaisee arkkitehtuurifaneja bongaamaan kaikki kaksikymmentä Elielin suunnittelemaa rakennusta Munkkiniemestä Vuosaareen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme