Ylemmät Toimihenkilöt YTN

”Maksattavat edunvalvontansa muilla – tietämättömyyttä vai itsekkyyttä?”

Jaa
YTN Tietotekniikan palvelualan ja Tietoala ry:n yhdessä toteuttamasta kyselytutkimuksesta selvisi, että myös järjestäytymättömät nauttivat mielellään liittojen neuvottelemista eduista IT-alalla. Vastauksista selvisi, että jopa 76 prosenttia liittoihin kuulumattomista työntekijöistä piti yleissitovuutta melko tärkeänä tai erittäin tärkeänä. Lisäksi työehtosopimukseen kirjattuja etuja arvostettiin suuresti myös järjestäytymättömien keskuudessa. Kyselyyn vastasi yli 800 Suomessa työskentelevää IT-alan ammattilaista, joista 11 prosenttia ei kuulunut ammattiliittoon.

”Olin yllättynyt, miten tärkeänä järjestäytymättömätkin pitävät yleissitovuutta ja liittojen neuvottelemia etuja. He maksattavat edunvalvontansa liittoihin kuuluvilla kollegoillaan, mutta nauttivat mielellään sen työn tuottamista hedelmistä. Jos etuja kerta pidetään niin tärkeinä, niin miksi ei itse kuuluta liittoon? Tutkimuksesta ei selviä onko kyse tietämättömyydestä vai itsekkyydestä”, pohtii YTN Tietotekniikan palvelualan vastaava asiamies Björn Wiemers.

Alan järjestäytymättömät työntekijät pitivät liittojen neuvottelemista eduista melko tärkeinä tai erittäin tärkeinä sairausajan palkkaa (yli 85% vastaajista), kolmen kuukauden palkallista äitiysvapaata (76%), lomarahaa (75%) sekä yhden viikon palkallista isyysvapaata (74%). Myös matka-ajan korvaamista (73%), työehtosopimuksen mukaisia palkankorotuksia (71%) ja 7,5 tunnin työpäivää työaikalaissa määritellyn 8 tunnin sijaan pidettiin tärkeinä (69%). Liittoihin kuuluvat työntekijät pitivät työehtosopimuksen kirjauksia kaikkien etujen kohdalla vielä tärkeämpinä kuin järjestäytymättömät.

”Uskon, että työntekijöille on monesti epäselvää, mitkä edut ovat liittojen neuvottelemia ja mitkä tulevat lainsäädännöstä. Työehtosopimuksessa sovittuja etuja pidetään itsestään selvinä ja niiden kuvitellaan tulevan työlainsäädännöstä. Jos neuvottelemamme edut koskisivat vain järjestäytyneitä työntekijöitä, ammattiliiton jäsenyyttä arvostettaisiin ihan eri tavalla”, sanoo Tietoalan puheenjohtaja Jyrki Kopperi.

Kyselytutkimus toteutettiin huhti- ja toukokuussa 2018. Vastaajista 95 % työskenteli toistaiseksi voimassa olevassa kokopäiväisessä työsuhteessa IT-alan yrityksessä tai -tehtävissä. Kyselyn tavoitteena oli saada tietoa alalla työskenteleviltä alan edunvalvonnan strategian kehittämisen tueksi. YTN Tietotekniikan palveluala ja Tietoala ry neuvottelevat alan työehtosopimuksen. Ne edustavat yhdessä työntekijöitä, jotka kuuluvat esimerkiksi Insinööriliittoon, Tekniikan akateemiset TEKiin ja Tradenomiliittoon. Työnantajia neuvotteluissa edustaa Teknologiateollisuus. Yleissitovuuden vuoksi myös järjestäytymättömät työnantajat noudattavat työehtosopimusta.

Alalla työskentelee lähes 60 000 henkilöä esimerkiksi ohjelmistokehityksen ja -konsultoinnin, palvelin- ja tietokantaratkaisujen, mobiilisovellusten, pelisuunnittelun ja -tuotannon sekä virtuaalitodellisuuden ja keinoälyn parissa. Alan suurimpia työllistäjiä Suomessa ovat mm. CGI, Tieto, F-Secure, Fujitsu, Rovio, Accenture, Supercell ja Digia. Alalla on kattava ja yleissitova työehtosopimus, joka on voimassa 1.11.2017 - 31.10.2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Björn Wiemers
vastuullinen asiamies, neuvottelija
YTN Tietotekniikan palveluala
puh. 040 774 3331
bjorn.wiemers (ät) ytn.fi

Jyrki Kopperi
Puheenjohtaja
Tietoala ry
puh. 040 8330633
jyrki.kopperi (ät) tietoala.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ylemmät Toimihenkilöt YTN
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

http://www.ytn.fi/

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. YTN vastaa Akavan jäsenkentässä ylempien toimihenkilöiden neuvottelu- ja sopimustoiminnasta teollisuudessa sekä liike- ja palvelualoilla. Jäseninä on 19 akavalaista liittoa ja niiden kautta YTN edustaa 170 000 asiantuntijaa ja esimiestä eri toimialoilla.

Tärkeimpänä tavoitteenamme on ylempien toimihenkilöiden ansiotason ja työehtojen parantaminen mm. vahvistamalla teollisuuden ja palvelualojen sopimustoimintaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ylemmät Toimihenkilöt YTN

Paikallinen palkoista sopiminen ei maita työnantajille teknologiateollisuuden aloilla23.5.2023 06:18:00 EEST | Tiedote

Ylemmät Toimihenkilöt YTN selvitti, miten teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan yrityksissä on tänä keväänä sovittu ylempien toimihenkilöiden palkankorotuksista. Kyselyyn osallistuneiden luottamusmiesten vastauksista selvisi, että teknologiateollisuuden alalla 36 prosenttia ja suunnittelu- ja konsulttialalla vain 15 prosenttia teki yrityskohtaisen sopimuksen palkankorotusten kohdentamisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme