Luonnonvarakeskus

Uudet suositukset Vuoksen vesistön viimeisten vaeltavien järvitaimenten säilyttämiseksi

Jaa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) geneettisen tutkimuksen perusteella Vuoksen vesistöalueelle laadittiin vaeltavan taimenen monimuotoisuutta tukeva hoitosuositus.

Vuoksen vesistössä on kaksi perinnöllisesti erilaistunutta vaeltavaa taimenkantaa, toinen Heinäveden reitin ja toinen Lieksanjoen ja Pielisjoen alueella. Luken geneettisten analyysien perusteella kantojen säilyttäminen erillisinä sekä viljelyssä että tuki-istutuksissa on tarpeellista, ja tuki-istutuksia varten nykyisin viljeltävän yhdistetyn kannan sijasta tulisi kahdesta linjasta perustaa erilliset emokalastot.

Vaeltavien taimenkantojen erittäin heikon tilan takia kutevia taimennaaraita on 2000-luvun kutupyynneissä saatu alle 10 vuodessa. Sen vuoksi nykyisen aikuisten kalojen emopyyntien sijasta emokalastot pitäisi perustaa jokipoikasista. Näin voidaan taata riittävä perinnöllinen monimuotoisuus viljeltävissä kannoissa ja perustajayksilömäärät saadaan suuremmiksi.

Geneettiset analyysit perustuvat vuosina 1999–2013 emokalapyynneistä sekä koekalastuksissa saaduista jokipoikasista kerättyihin yli 800 taimennäytteeseen. Vertailuaineistona oli yli 100 Mäntyharjun reitin koskialueilta kerättyä luonnonvaraista taimenen poikasnäytettä.

Vuoksen taimenkantoja ylläpidetään istutuksilla

Vuoksen vesistöalueella viimeisiä vaeltavia ja kalataloudellisesti merkittäviä taimenkantoja on ylläpidetty pääosin viljelyllä ja istutuksilla. Valtion vesiviljelyssä Lieksanjoen, Pielisjoen ja Heinäveden reitin taimenet on yhdistetty niin sanotuksi Vuoksen kannaksi 1990-luvun puolivälissä. Tavoitteena on ollut viljelykannan riittävän korkean perinnöllisen monimuotoisuuden ylläpitäminen, sillä eri pyyntipaikoista on saatu vain muutamia kutukaloja vuosittain.

Vuoksen vesistön erittäin uhanalaisten vaeltavien taimenkantojen hoidon tärkein tavoite on kantojen säilyttäminen luontaisessa ympäristössään elinkelpoisena ja itsensä ylläpitävinä. Hoidon onnistuminen edellyttää kokonaisvaltaisen hoito-ohjelman laatimista ja toteuttamista. Viljelykantojen eriyttäminen vaatii tuekseen johdonmukaisen istutusten linjauksen ja monipuoliset luonnonvaraisen lisääntymisen tukitoimenpiteet.

Suomen lajien uhanalaisuusluokituksessa vuonna 2010 eteläisen Suomen taimenkannat on arvioitu erittäin uhanalaisiksi, ja niiden kalastaminen on kielletty vuoden 2016 alussa voimaan tulleella kalastusasetuksella. Vuoksen vesistön luonnonvaraiset vaeltavat taimenpopulaatiot ja myös viljelykäytössä olevat kannat ovat kalataloudellisesti, alueellisesti ja koko Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen arvokkaita.

Linkki julkaisuun

Yhteyshenkilöt

erikoistutkija Jorma Piironen, p. 029 532 7406, jorma.piironen@luke.fi ja
erikoistutkija Marja-Liisa Koljonen, p. 029 532 7315, marja-liisa.koljonen@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>

Muistutuskutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?11.12.2017 08:23:40 EET | Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?