Luonnonvarakeskus

Metsäkanalintujen kannat pienentyneet erityisesti Pohjois-Suomessa

Jaa

Metsäkanalintukantojen taantuminen jatkui pääosassa maata. Kannat ovat pienentyneet varsinkin Pohjois-Suomessa. Etelä- ja Keski-Suomessa lintutilanne on pysynyt edellisvuoden vaatimattomalla tasolla. Lajien yhteistiheys on monella alueella koko 28-vuotisen kolmiolaskentakauden alhaisin.

Metsäkanalinnut laskettiin 23.7. - 2.8. välisenä aikana 800 riistakolmiosta koko maassa. Laskennoista selvisi, että kaikilla lajeilla keskitiheydet olivat tuntuvasti alle edeltäneen 10 vuoden keskiarvon.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Pekka Helle toteaa, että vähenemisen syynä saattaa olla osaltaan pienjyrsijäkantojen vaihtelu. Niiden äkillinen väheneminen lisää maassa pesivien lintujen pesiin ja poikasiin kohdistuvaa saalistusta.

– Luken seurantojen mukaan myyräkanta on ollut runsas Etelä- ja Itä-Suomessa. Sitä vastoin pohjoisessa myyrien määrä on romahtamassa edellisen vuoden huippulukemista, ja myös Keski- ja Länsi-Suomessa myyriä on ollut vähän. Tämä on voinut vaikuttaa siihen, että pohjoisessa kanalintujen poikastuotto on ollut heikompaa kuin etelässä.

Helle arvelee myös, että laskentojen varhainen ajankohta ja paikoin erittäin lämpimät säät ja ukkoskuurot ovat saattaneet vaikeuttaa lintujen havaitsemista kolmiolaskennoissa.

Metso- ja teerikanta lähes ennallaan

Koko maan metsotiheys oli lähes edellisvuotisella tasolla, mikä on kuitenkin vähemmän kuin 10 edeltäneenä vuonna keskimäärin. Lapissa kanta säilyi viime vuoden tasolla, mutta muualla Pohjois-Suomessa väheni selvästi; Kaakkois-, Keski- ja Itä-Suomen alueella metsokanta oli lievästi runsastunut. Viime vuosien tapaan metson aluekohtainen keskitiheys oli lähes sama kautta maan, nyt korkeimmat tiheydet todettiin Kaakkois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa, samoin osissa Keski-Lappia.

Teerikannan kokonaistiheys oli lähes sama kuin vuosi sitten, mutta noin 20 prosenttia edellisen 10-vuotiskauden keskiarvoa alhaisempi. Kehitys edellisvuodesta oli kaksijakoinen: eteläisessä Suomessa teerikanta hieman vahvistui ja pohjoisessa vastaavasti heikkeni. Korkeimman teeritiheyden alueet olivat Väli-Suomessa, Pohjanmaa-Oulu-Kainuu-vyöhykkeellä.

Pyy- ja riekkokantojen pieneneminen jatkuu

Pyykannan keskitiheys oli hieman alentunut edellisestä vuodesta ja se oli noin 20 prosenttia alhaisempi kuin viimeisenä 10 vuotena keskimäärin. Pyy väheni koko maassa, voimakkaimmin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Ainoastaan lännessä, Oulun ja Pohjanmaan alueilla sekä kaakossa pyytiheys oli kohentunut edellisestä vuodesta. Korkeimmat aluekohtaiset keskitiheydet havaittiin eri osissa Etelä-Suomea.

Riekkokanta väheni kaikkialla pohjoisessa, erityisesti Oulun ja Kainuun alueilla. Lapissa riekkotiheys oli edellisvuotisella tasolla. Lapin alueella tiheydet olivat lännessä hieman korkeampia kuin idässä. Yhtä alhainen riekkotiheys on viimeksi havaittu aallonpohjavuosina 2008 ja 2009. Ylä-Lapin osalta tarkempi kuva riekkokannan tilanteesta saadaan siellä tehtävien koira-avusteisten laskentojen tuloksista.

Riistakolmiolaskenta on tärkeää vapaaehtoistyötä

Suurin osa, lähes 90 prosenttia, laskentatuloksista palautettiin Luken Riistakolmiot.fi-järjestelmän kautta, ja laskennan etenemistä on voinut seurata sivuilla lähes ajantasaisesti.

Riistakolmioiden kesälaskenta toteutettiin valtakunnan laajuisena 28. kerran. Riistakolmio on metsäiseen maastoon sijoitettu 12 kilometrin pituinen, kolmionmuotoinen linja, joka on merkitty maastoon pysyvästi. Laskennan tekevät pääosin metsästäjät vapaaehtoistyönä. Tänä vuonna riistakolmioita laskettiin noin 9600kilometrin matkalta. Luke hyödyntää aineistoa muun muassa kannanarvioinnissa ja monissa tutkimuksissa. Riistahallinnolle aineisto on olennaisen tärkeä metsästyksen säätelyssä.

Lue lisää: https://riistakolmiot.fi/

Tarkempia laskentatuloksia: https://riistakolmiot.fi/raportit/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija Katja Ikonen, Luke, puh. 029 532 7010
Erikoistutkija Pekka Helle, Luke puh. 029 532 7410
Etunimi.sukunimi@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>

Agricultural area mostly covered in winter14.12.2017 09:00:00 EET | Press release

According to preliminary data of the Natural Resources Institute Finland (Luke), more than 40 per cent of the utilised agricultural area was covered by crop plants in winter 2015–2016. Nearly one fifth of the agricultural area was covered by plant residues or stubble, and one tenth was conservation tilled. In total, nearly 80 per cent of the total agricultural area was covered by plants or conservation tilled. A little over 20 per cent of the agricultural area was bare.