Luonnonvarakeskus

Metsäpinta-alasta on suojeltu 12 prosenttia

Jaa

Suojeltuja metsiä on Suomessa kaikkiaan 2,7 miljoonaa hehtaaria, eli 12,0 prosenttia metsä- ja kitumaan pinta-alasta. Suojeltujen metsien pinta-ala koostuu lakisääteisten suojelualueiden metsistä sekä talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteista. Lakisääteisten suojelualueiden metsiä on 2,4 miljoonaa hehtaaria (10,6 % metsä- ja kitumaan pinta-alasta) ja talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteita metsiä 0,3 miljoonaa hehtaaria (1,5 %).

Valtaosa suojelluista metsistä on Pohjois-Suomessa (Lappi, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa), 2,2 miljoonaa hehtaaria eli 19,4 prosenttia metsäalasta. Suhteellisesti eniten suojeltuja metsiä on Lapin maakunnan alueella (27,1 % metsäpinta-alasta). Etelä-Suomessa vastaava ala on 0,5 miljoonaa hehtaaria, metsäpinta-alasta 4,8 prosenttia. Etelä-Suomessa suhteellinen osuus on suurin Uudellamaalla (8,3 %) ja Keski-Pohjanmaalla (7,5 %) maakunnissa.

- Noin 87 % suojelluista metsistä on valtion mailla. Yksityismaiden metsien suojelualueiden suhteellinen merkitys kasvaa kohti etelää, sanoo tutkija Terhi Koskela Luonnonvarakeskuksesta.

Koko maan metsätalousmaasta (sisältäen metsä- ja kitumaan lisäksi joutomaan ja muun metsätalousmaan) suojeltuja alueita on yhteensä 4,5 miljoonaa hehtaaria, 17,2 prosenttia koko metsätalousmaan pinta-alasta Suomessa.

Valtaosa on lakisääteisesti suojeltuja

Valtaosa Suomen tiukasti suojelluista metsistä, joilla ei harjoiteta lainkaan metsätaloutta, on luonnonsuojelulain nojalla perustetuilla luonnonsuojelualueilla ja suojeluohjelmissa luonnonsuojelualueiksi perustettavaksi varatuilla alueilla sekä erämaa-alueilla.

Metsälain pääasiallisena suojelukeinona on monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeiden elinympäristöjen rajaaminen kokonaan tai osittain metsätaloustoimien ulkopuolelle. Valtion omistamilla alueilla metsähallituslain edellyttämien yhteiskunnallisten velvoitteiden toteuttamiseksi alueita rajataan metsätaloustoimien ulkopuolelle metsälain vaatimusta laajemmin. Suojeltuja metsäalueita tukevat mm. virkistys- ja muiden erityisalueiden metsät, joiden käsittelyssä huomioidaan luontoarvot.

Metsien suojelun tilastot perustuvat vuoden 2016 alun tilanteeseen. Tilastointiperiaatteet ja luokitukset perustuvat pääosin metsien suojelualue- ja METSO-tilastoinnin (METI) -työryhmän laatimaan ehdotukseen ”Suunnitelma metsien suojelualue- ja METSO-tilastoinnin kehittämiseksi”(MMM 2015:2). Luonnonvarakeskus (Luke) vastaa tilaston koostamisesta. Pääosan tiedoista toimittaa Metsähallitus. Lisäksi tietoja saadaan Suomen metsäkeskukselta, Metsäteollisuus ry:ltä ja Ahvenanmaan maakunnan hallitukselta.

Edellinen metsien suojelualuetilasto julkaistiin vuoden 2008 tilanteeseen perustuen. Metsien suojelupinta-alaa ovat kasvattaneet erityisesti Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSO:n puitteissa valtion ja yksityisten mailla toteutetut suojelutoimet sekä Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelun yhteydessä tekemät maankäyttöpäätökset. Keskeinen muutos on myös ollut uusien luonnonsuojelualueiden perustaminen.

Yhteyshenkilöt

Tutkija
Terhi Koskela
Puh.029 532 5146, etunimi.sukunimi@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EETTiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>