Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto

Kolmelle vapaaehtoistoimijalle kaupungin kannuste

Jaa

Vapaaehtoistoimijat Lapinlahden Lähde, Turvapaikanhakijoiden tuki ry ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys Helsyn jättipalsamien kitkentätalkoiden vetäjät saavat kannusteet vapaaehtoistyöstä.

Helsingin kaupungin vapaaehtoistyön neuvottelukunta jakaa vuosittain kannusteita helsinkiläisille yhdistyksille ja vapaaehtoisryhmille. Tänä vuonna kannusteet jaetaan 15. kerran ja painotuksena on Helsinki-lähtöisyys. Kannusteet jakaa kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Espan lavalla Helsinki-päivänä sunnuntaina 12. kesäkuuta klo 10.20 alkaen.

Tukea mielen hyvinvointiin

Lapinlahden Lähde rakentaa vapaaehtoistoimijoidensa voimin Lapinlahden sairaalan alueesta uudenlaista helsinkiläisten olohuonetta. Vuonna 1988 Lapinlahden sairaalan puolustamiseksi perustettu kulttuuri- ja mielenterveysyhdistys Pro Lapinlahti on vaalinut Lapinlahden sairaalan perintöä myös rakennuksen ollessa tyhjillään ja suojellut alueen käyttöä mielen hyvinvointia tukevan toiminnan palveluksessa. Yhdistys on vaikuttanut sekä puiston suojeluun että sairaalarakennuksen suojelemiseen rakennuslailla.

Pro Lapinlahti -liikkeen juurille rakentuva Lapinlahden Lähde aloitti toimintansa vuonna 2014 Suomen Mielenterveysseuran tuella. Laajaksi kansalaisliikkeeksi kasvanut, aktiivinen toiminta sisältää runsaasti päivittäistä ohjelmaa kuten tapahtumia, luentoja ja saunomista. Lähtökohtana on tukea mielenterveyttä kulttuurin, osallisuuden ja luontoyhteyden vaalimisen keinoin. Toimintaan osallistuvat reilu sata vapaaehtoista edustavat monipuolisesti taidetta, kulttuuritoimintaa ja sosiaalista yrittämistä. He osallistuvat myös sairaalarakennuksesta huolehtimiseen ja aktiiviseen oppilaitosyhteistyöhön.

Lapinlahden entisessä sairaalassa toimivat vapaaehtoiset käyvät viikoittain läpi ajankohtaiset asiat, tarpeet ja toiveet. Heille järjestetään myös virkistävää toimintaa ja mentorointia. Yhteisöllinen työtapa tukee Lapinlahden Lähteen piirissä toimivien hyvinvointia merkityksellisen tekemisen kautta.

Toiminta ja sen kehittäminen on avointa kaikille ja kaikenikäisille, ja siihen voi osallistua myös Facebookin kautta. Yhteisökeskeinen, hyvinvointia ja kuntoutumista edistävä toimintamuoto on Helsinki-lähtöinen mutta toimii mallina myös muualla Suomessa.

Pro Lapinlahti -liikkeeseen juurtuva Lapinlahden Lähde edustaa pitkäjänteistä, muuttuviin olosuhteisiin sopeutuvaa kansalaisaktiivisuutta, jolla on korvaamaton merkitys mielen hyvinvoinnin tukemisessa riittämättömien mielenterveystyön resurssien kentällä. Se ansaitsee Helsingin kaupungin kannustuksen.

Tarvikkeita ja toimintaa vastaanottokeskuksiin

Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n toiminta alkoi spontaanisti syksyllä 2015, kun Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä nousi yllättävästi. Se on rakentunut pop-up -toiminnasta järjestäytyneeksi vapaaehtoistyöksi. Mukana on noin 500 vapaaehtoista, jotka tekevät töitä omien resurssiensa mukaisesti. 31 paikallisvastaavaa koordinoi toimintaa vuorovastaavina, tiedottajina ja logistiikan organisaattoreina.

Yhdistys huolehtii etenkin vaate- ja hygieniatuotetarpeista Helsingin kaupungin vastaanottokeskuksissa. Se järjestää myös varhaisia kotouttavia toimia, kuten kieliryhmiä, yhteisöllistä ruoanlaittoa ja liikuntaa, jotka ovat parantaneet yleistä ilmapiiriä vastaanottokeskuksissa.

Tutu ry edustaa esimerkillistä akuuttiin tarpeeseen syntynyttä kansalaistoimintaa, joka ansaitsee vapaaehtoistyön neuvottelukunnan kunniamaininnan.

Kohennusta helsinkiläisten ympäristöön

Ensimmäiset jättipalsamien kitkentätalkoot järjestettiin vuonna 2005 Lauttasaaressa biologi Christina Lindénin vetämänä. Nykyään vieraslaji on saatu alueelta pitkälti hävitettyä.

Toni Amnell ja Sirkka Tuorila ovat järjestäneet jättipalsamien kitkentöjä Herttoniemen Saunalahdessa vuodesta 2010 ja Pirkko Toivanen Vuosaaren Uutelassa vuodesta 2012 lähtien. Talkoita oli viime vuonna yhteensä kymmenen, ja Helsingin kaupungin rakennusvirasto tukee toimintaa. Jättipalsamien kitkentätalkoiden vetäjät Lindén, Amnell, Tuorila ja Toivanen ansaitsevat neuvottelukunnan kunniamaininnan tärkeästä kansalaistyöstään, joka kohentaa helsinkiläisten ympäristöä.

Lisätietoja: 

Katja Liuksiala, p. 040 564 5396 (Lapinlahden Lähde)
Nina Kantoniemi, p. 046 886 3336 (Tutu ry)
Christina Lindén, p. 09 676 565 (Helsy)
Sari Näre, p. 050 505 5954 (Helsingin kaupungin vapaaehtoistyön neuvottelukunta)

 Facebook painike

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelevat:

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
p. 310 42240
jaana.juutilainen-saari@hel.fi

Vesa Puukka
tiedottaja
p. 310 48227
vesa.puukka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto
Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Helsingin kaupungin organisaatiorakenne on uudistunut 1.6.2017. Sosiaali- ja terveysviraston tiedotteet löydät jatkossa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan uutishuoneesta: https://www.sttinfo.fi/uutishuone/helsingin-kaupunki-sosiaali--ja-terveystoimiala?publisherId=60590302

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme