Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Ensimmäinen laaja tutkimus Espoon kulttuuriprofiilista käynnistyi

Jaa

Kaksivuotinen tutkimushanke EspooCult selvittää, minkälainen kulttuurikaupunki Espoo on ja tarjoaa vankan tietopohjan kaupungin kehittämiseksi.

Espoon kulttuuriprofiilia kartoitetaan ensimmäistä kertaa laajalla tutkimushankkeella. Tutkimuksen tilaaja on Espoon kaupungin kulttuurin tulosyksikkö ja toteuttaja Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore. EspooCult-nimellä kulkeva kaksivuotinen hanke käynnistyi virallisesti maanantaina 8.1. järjestetyssä Kick Off -tilaisuudessa Näyttelykeskus WeeGeellä EMMAn tiloissa.

EspooCult-tutkimus kartoittaa kulttuuripalveluiden nykytilaa ja arvioi, miten kaupungin KulttuuriEspoo2030-strategian tavoitteet toteutuvat. Tutkimus tarkastelee kulttuurikentän rakenteita, poliittista päätöksentekoa ja rahoitusta sekä niiden suhdetta espoolaisten tarpeisiin. Tutkimuksen osa-alueita ovat mm. saavutettavuus, kuntalaisten omaehtoinen toiminta ja osallisuus, kansainvälisyys sekä taiteen, tieteen ja talouden yhteys.

— Tutkimustulokset on suunnattu kulttuuritoimijoille, mutta heidän työnsä kautta tutkimustiedon toivotaan edistävän espoolaista kulttuurielämää ja olevan hyödyksi kuntalaisille, Espoon kulttuurin tulosyksikön kulttuurijohtaja Susanna Tommila kertoi.

Tutkimuksen lopputuloksena syntyvä laaja tietopohja tulee palvelemaan myös kunnallista kulttuurihallintoa ja päätöksentekoa. Cupore tulee esittämään tutkimustulosten pohjalta johtopäätöksiä ja suosituksia Espoon kulttuuripalveluiden kehittämiselle. Niihin lukeutuvat erilaiset ratkaisumallit siihen, kuinka kulttuuri voisi olla yhä vahvemmin läsnä koko kaupungin tulevaisuuden suunnittelussa ja espoolaisten arjessa.

Kick Off -kutsuvierastilaisuudessa oli koolla noin 70 henkilöä, pääosin kulttuuriorganisaatioiden edustajia, alan asiantuntijoita ja vaikuttajia. Iltapäivän aikana kuultiin vilkas paneelikeskustelu, joka käsitteli Espoon identiteettiä kulttuurikaupunkina. Paneelikeskustelua johti Cuporen johtaja Marjo Mäenpää, ja keskustelemassa olivat Espoon kirjastojen verkostomuotoilija Sunniva Drake, Espoon kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja Verna Finström, EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama sekä Espoon kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom. Keskustelussa esiin nousseita aiheita olivat mm. kaupunkilaisten osallisuus ja aktiivisuus sekä kulttuuriorganisaatioiden suhde toisaalta espoolaisiin, toisaalta kunnallishallintoon.

— Meidän on kuunneltava tarkalla korvalla aloitteita ja tapahtumasarjoja, joita tapahtuu ihmisten parissa. Sen, mitä teemme, täytyy olla yleisön tahdon ja meidän ammattitaidon summa, kommentoi teatterinjohtaja Söderblom.

— Museo on fasilitaattori, paikka jonne ihmiset tulevat kokemaan ja tekemään. Meidän tehtävä ei ole tarjota ihan kaikkea mitä meiltä tilataan; taide saa myös haastaa yleisöä, museonjohtaja Kalhama muistutti.

EspooCult-loppuraportti julkaistaan vuoden 2019 lopussa. Tutkimustyön etenemistä ja tuoreita tuloksia voi seurata Espoon kaupungin verkkosivuilta, osoitteesta espoo.fi/espoocult tai Cuporen sivuilta.

(Kuva: panelistit Espoon kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom, Espoon kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja Verna Finström, Espoon kirjastojen verkostomuotoilija Sunniva Drake ja EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama sekä paneelin puheenjohtaja, Cuporen Marjo Mäenpää.)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erityisasiantuntija Katja Koskela
Espoon kaupunki, Kulttuurin tulosyksikkö
p. 043 8271080, katja.koskela@espoo.fi

Tutkija, tutkimuskoordinaattori Anna Kanerva
Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore
p. 050 3021414, anna.kanerva@cupore.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

www.kulttuuriespoo.fi | www.espoo.fi/kulttuuri

#kulttuuriespoo @kulttuuriespoo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo Visual Festival on uusi kolmipäiväinen visuaalisen taiteen tapahtuma upeassa Träskändan puistossa ja kartanossa23.8.2019 08:00:00 EESTTiedote

Espoo Visual Festival järjestetään perjantaista sunnuntaihin 13.-15.9.2019 klo 19-23. Tänä vuonna Träskändan puistossa ja kartanossa järjestettävä tapahtuma esittelee 12 ajankohtaista kotimaista ja kansainvälistä visuaalisen taiteen teosta ja taiteilijaa. Ensimmäisenä vuotena tapahtuman painopiste on valo-, ääni- ja mediataiteessa.

Befolkningen i Esbo ökar i rekordtakt, skatteinkomstutvecklingen är osäker22.8.2019 15:19:15 EESTTiedote

Stadsstyrelsen behandlar stadens andra delårsrapport måndag 26.8. Enligt den ökar befolkningen i Esbo snabbt. Under de senaste 12 månaderna har invånarantalet ökat med 6 000 personer, medan den normala ökningen är cirka 4 000–5 000 nya invånare per år. Från början av 2019 är ökningen redan 3 260 personer. Arbetslöshetsgraden är 8,4 procent, det vill säga 0,3 procentenheter mindre än ett år tidigare.

Espoon väestö kasvaa ennätystahtia, verotulojen kehityksessä epävarmuutta22.8.2019 15:15:39 EESTTiedote

Kaupunginhallitus käsittelee kaupungin 2. osavuosikatsausta maanantaina 26.8. Sen mukaan Espoon väestö kasvaa nopeasti. Viimeisen 12 kuukauden aikana asukasmäärä on kasvanut 6 000 henkilöllä, kun normaali vuosikasvu on noin 4 000 - 5 000 uutta asukasta. Vuoden 2019 alusta lukien kasvua on jo 3 260 henkilöä. Työttömyysaste on 8,4 % eli 0,3 prosenttiyksikköä parempi kuin vuotta aikaisemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme