STT

STT saa merkittävän rahoituksen uutisrobotiikan kehittämiseen

Jaa

STT yhteistyökumppaneineen rakentaa tekoälyä ja koneoppimista hyödyntävän uutisrobotin.

U-Botiksi kutsuttava robotti tuottaa uutistekstiä automaattisesti sille annettuun dataan ja aiempiin uutisteksteihin perustuen. Projekti saa Googlen DNI-innovaatiorahoituksesta tukea 220 000 euroa.

– Uutisrobotiikan tavoitteena on siirtää manuaalista työtä ihmiseltä koneelle. Tässä projektissa siirrämme uutisten kirjoittamisen lisäksi robotin käyttämien tekstipohjien luomisen koneelle, kertoo STT:n uutiskehittäjä Maija Lappalainen.

Uutisrobotin rakennuksessa sovelletaan niin kutsuttuja syviä neuroverkkoja uutistekstien automaattiseen kirjoittamiseen.

– Nykyiset uutisrobotit perustuvat käsin kirjoitettuihin tekstipohjiin, jotka ovat työläitä tuottaa ja samalla myös toistuvia. Modernin tekoälyn avulla toivomme kehittävämme monipuolisempaa uutistekstiä tehokkaammin.

STT:n kumppaneina projektissa ovat Turun yliopiston TurkuNLP-kieliteknologiaryhmä sekä teknologiayritys Namia, joka on erikoistunut tekoälyyn perustuviin palveluihin. Projekti on kaksivuotinen.

– Projektista saadaan hyötyjä STT:n uutistuotantoon jo matkan varrella. Asiakkaillemme se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pystymme uutispalveluissamme kattamaan aiheita, joihin ihmiskädet eivät nyt riitä, sanoo STT:n mediapalvelupäällikkö Pihla Lehmusjoki.

STT:ssä robotiikkakokonaisuus kulkee nimellä U-Bot, joka on ikään kuin lyhenne uutisbotista. Samalla se kuitenkin viittaa sukellusveneeseen, joka kulkee pinnan alla. Iso osa robotin työstä jää toimittajalle näkymättömäksi ja vain ajoittain pintaan nousee työn tuloksia.

Osa U-Bot-kokonaisuutta on STT:n parhaillaan rakenteilla oleva Pikkulintu-työkalu, joka on kehitetty verkkosivujen seurantaan. STT sai aiemmin tänä vuonna projektiin Googlen innovaatiotukea edelliseltä rahoituskierrokselta.

Yhteyshenkilöt

Maija Lappalainen
uutiskehittäjä, STT
maija.lappalainen@stt.fi
0503743596

Filip Ginter
apulaisprofessori, TurkuNLP
figint@utu.fi
0504138305

Niko Myllynen
toimitusjohtaja, Namia
niko@namia.io
0505749175

Linkit

Tietoja julkaisijasta

STT
STT
Porkkalankatu 20 A
00180 Helsinki

09 695 811https://stt.fi

STT (Oy Suomen Tietotoimisto - Finska Notisbyrån Ab) on media- ja viestintätalo, joka koostuu kolmesta liiketoimintalinjasta: mediapalveluista, viestintäpalveluista sekä kuvamyynnistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta STT

Lehtikuvan Heikki Saukkomaa palkittiin Vuoden urheilukuvasta - uimarin varovainen katse vetosi tuomaritrioon7.4.2022 18:00:00 EEST | Tiedote

Lehtikuvan Heikki Saukkomaa on palkittu Vuoden urheilukuvasta. Voittajaotos syntyi, kun Saukkomaa kuvasi olympiaedustaja Ari-Pekka Liukkosta Tokion olympialaisten 50 metrin vapaauinnin alkuerien yhteydessä viime heinäkuussa. Kuvajournalismi 2021 -kilpailun voittajat palkittiin Suomen kuvajournalistit ry:n julkistamistilaisuudessa 7. huhtikuuta. Saukkomaan voittajakuva ja koko kilpailun sato on nähtävillä Sanomatalossa Helsingissä huhtikuun loppuun asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme