Suomen riistakeskus Oulu

Pohjois-Pohjanmaalla poikkeuslupa viiden suden pyyntiin

Jaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan neljälle hakijalle yhteensä viiden suden pyyntiin Pohjois-Pohjanmaalla. Poikkeuslupa on myönnetty vahvistetun susikannan hoitosuunnitelman ja maa- ja metsätalousministeriön antaman asetuksen nojalla.

Poikkeusluvat on myönnetty Pyhäjoen, Pulkkilan, Pyhännän ja Kärsämäen susilaumojen reviirialueille.  Pyhännän alueelle myönnettiin lupa kahdelle sudelle. Poikkeusluparatkaisut perustuvat Tassu-järjestelmään kirjattuihin ja tarkastettuihin susihavaintoihin, muutoin kerättyihin tietoihin sekä susista aiheutuneisiin vahinkoihin.

Suomen riistakeskus on tehnyt kielteisen ratkaisun Sievin-Kalajoen alueen susireviirin hakemukseen. Reviirin lauman susimäärä on erittäin pieni eikä laumalla ole voitu todeta pentuetuottoa. Reviirin ei voida siten katsoa olevan vakiintunut.

Poikkeusluvat on myönnetty rajatulle alueelle ja lupa on voimassa kuukauden. Luvat tulevat voimaan kuukauden valitusajan kuluttua umpeen. Näin ollen poikkeusluvat ovat voimassa 23.1. – 21.2.2016. Metsästykseen voi osallistua enintään 50 metsästäjää kerrallaan. Jokaisesta pyyntiinlähdöstä on ilmoitettava erikseen poliisille ja Suomen riistakeskukselle. Lisäksi luvansaajan on nimettävä metsästyksenjohtaja ja apujohtajat, jotka vastaavat metsästystapahtuman turvallisuudesta ja pyyntiä koskevien säädösten noudattamisesta.

Sudenmetsästykseen myönnettiin kannanhoidollisia poikkeuslupia myös viime vuonna.  Tällöin myönnettiin yksi poikkeuslupa Pohjois-Pohjanmaalle samaan Kärsämäen laumaan kuin tänä vuonna. Silloin saaliiksi saatiin yksi nuori susi. Nyt myönnetyt kannanhoidolliset poikkeusluvat perustuvat susikannan hoitosuunnitelmaan ja siinä esitettyyn kahden vuoden kokeiluhankkeeseen. Hankkeen tarkoitus on kerätä kokemuksia kannanhoidollisen metsästyksen vaikutuksista laumojen elinvoimaisuuteen ja suden käyttäytymiseen sekä kansalaisten asenteisiin sutta kohtaan.

Koko valtakunnassa kuluvalle talvelle myönnettiin 46 kannanhoidollista susilupaa. Luonnonvarakeskus arvioi koko Suomen susikannan kooksi tällä hetkellä 34 – 38 susilaumaa. Viime kevään määräarvio oli 220 – 245 sutta. Ensimmäisenä kokeiluvuonna 2015 viime talvena kannanhoidollisessa metsästyksessä kaadettiin 17 sutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Keijo Kapiainen, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2261, keijo.kapiainen@riista.fi

Harri Hepo-oja, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2262, harri.hepo-oja@riista.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Oulu
Suomen riistakeskus Oulu
Ratatie 41
91501 Muhos

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Oulu

Karhunmetsästykseen kannanhoidollinen poikkeuslupa myös Kalajokilaaksoon13.7.2015 14:00:00 EESTTiedote

Suomen riistakeskus myönsi yhden poikkeusluvan karhun metsästykseen myös Pohjois-Pohjanmaalle Sievin ja Ylivieskan alueelle. Alueelle ei aikaisemmin ole ollut mahdollista myöntää tällaisia lupia. Nyt maa- ja metsätalousministeriön asetus mahdollistaa ensimmäistä kertaa karhun metsästyksen kaikkialla kehittyvän kannan alueella, kun se aikaisemmin sallittiin vain Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pirkanmaan maakunnissa.