Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomen alueellinen riistaneuvosto: "Kannanhoidollisen pyynnin toteutuminen on kriittinen tekijä uuden susipolitiikan uskottavuudelle"

Jaa

Varsinais-Suomen alueellinen riistaneuvosto pitää suden kannanhoidollista metsästystä välttämättömänä toimenpiteenä susitilanteen hallintaan saamiseksi. Hallinto-oikeuksien ratkaisuissa todettiin, että viime talven kannanhoidollinen susipyynti perustui lainmukaisiin päätöksiin. Tarkasti ja huolellisesti toimeenpantu kannanhoidollinen sudenmetsästys on hyvä tapa turvata susireviireillä asuvien henkilöiden oikeudet.

Lounais-Suomen susikanta on kymmenessä vuodessa kehittynyt yhdestä susilaumasta neljään. Varsinais-Suomessa on kaksi susilaumaa, Mynämäen lauma ja Pöytyän lauma. Tämän lisäksi Salossa on yhteinen susilauma Uudenmaan kanssa ja Loimaan Alastarolla on yhteinen susilauma Satakunnan kanssa. Tämän lisäksi maakunnassa liikkuu useita reviirittömiä eläimiä. Näin ollen Varsinais-Suomessa voi tällä hetkellä olla jopa yli 40 eri susiyksilöä.

Susikannan leviämisestä Lounais-Suomen tiheästi asutulle maaseudulle on aiheutunut ihan uudenlaisia sosiaalisia ongelmia verrattuna tilanteeseen, jossa sudet oleskelivat pääosin harvaan asutulla maaseudulla. Viime talvena Varsinais-Suomessa kannanhoidollista sudenpyyntiä ei voitu toteuttaa päätöksistä tehtyjen valitusten aiheuttaman lupien toimeenpanokiellon takia. Hallinto-oikeuksien ratkaisut osoittivat kuitenkin, että Suomen riistakeskus oli toiminut oikein lupia myönnettäessä. Kannanhoidollisella pyynnillä tavoiteltava hyöty jäi viime vuonna Varsinais-Suomessa kokonaan saavuttamatta. Kannanhoidollisen pyynnin toteuttaminen tulevana talvena on kriittinen tekijä uuden susipolitiikan uskottavuudelle.

Susikannan hoito ei ole pelkästään riistaviranomaisten, metsästysjärjestöjen ja luonnonsuojelujärjestöjen asia. Alueilla, joilla on susireviiri, susien läsnäolo vaikuttaa useiden kansalaisten elämään. Uudessa valtakunnallisessa susikannan hoitosuunnitelmassa korostetaan paikallisten ihmisten mahdollisuutta vaikuttaa oman alueensa susikannan hoitoon. Varsinais-Suomessa toimiva suurpetoneuvottelukunta, paikalliset riistanhoitoyhdistykset, alueellinen riistaneuvosto ja Suomen riistakeskuksen aluetoimisto pyrkivät kaikki toteuttamaan edellä mainittua. Paikallista vaikuttamismahdollisuutta taataan parhaiten, kun päätökset susia koskien tehdään mahdollisimman lähellä niitä kansalaisia, joita susien läsnäolo koskettaa, vaikka tavoitteena onkin suden olemassaolon turvaaminen Suomessa.

Maa- ja metsätalousministeriö edellyttää erittäin tiukkoja lisäsääntöjä toteutettaessa suden kannanhoidollista pyyntiä. Kannanhoitojärjestelmän vakiinnuttua pitää lieventää niitä lisäsääntöjä, jotka turhaan vaikeuttavat kannanhoidollista pyyntiä. Ministeriön asetuksen perustelujen maksimilupamäärä tulisi kirjoittaa niin, että Suomen riistakeskus voisi vapaammin määritellä tilanteen mukaan kaatolupien määrän kunkin lauman alueelle.

Tälle vuodelle ehdotettu mahdollisuus myöntää enemmän kuin yksi poikkeuslupaa yhdelle ja samalle reviirille on tervetullut mahdollisuus. Varsinais-Suomen susilaumat (Mynämäki ja Pöytyä) näyttävät tällä hetkellä hyvin täyttävän asetetut kriteerit kahden poikkeusluvan myöntämiselle rinnakkain sijaitsevina ja vakiintuneina laumoina. Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajamaille sijoittuvan lauman aiheuttamista lammasvahingoista valtaosa on tapahtunut Varsinais-Suomen maakunnan puolella, aiheuttaen alueella huolestuneisuutta. Myös tämä lauma täyttää esiintyneiden vahinkojen ja lisääntyneiden havaintojen myötä kahden luvan myöntämiselle asetetut kriteerit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Martin Hägglund, puheenjohtaja, Varsinais-Suomen alueellinen riistaneuvosto p. 050-68850

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi
Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi
Hadvalantie 87 B
21500 Piikkiö

http://www.riista.fi
Alueellinen riistaneuvosto on riistakeskuksen toiminta-alueiden strateginen toimielin, joka tukee riistapolitiikkaa ja osallistuu riistapolitiikan valmisteluun. Alueellisten riistaneuvostojen tehtävistä säädetään riistahallintolaissa ja -asetuksessa. Alueelliset riistaneuvostot lisäävät riistatalouteen liittyvää avointa ja vuorovaikutteista sidosryhmäyhteistyötä sekä pyrkivät toiminnallaan edistämään erilaisten intressien yhteensovittamista. Lisäksi alueelliset riistaneuvostot osallistuvat riistakantojen hoitoa ohjaavien valtakunnallisten hoitosuunnitelmien valmisteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomeen myönnettiin lupa kaataa neljä sutta18.12.2015 14:05:00 EETTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt 4 kannanhoidollista poikkeuslupaa Varsinais-Suomeen susien metsästämiseksi. Kaksi lupaa on suunnattu Pöytyän ja Oripään alueen susilaumaan ja kaksi on suunnattu Mynämäen, Nousiaisten ja Maskun alueella olevaan susilaumaan. Molemmat laumat ovat vakiintuneita ja niissä on jälkeläistuottoa. Tehokas suurpetoyhdyshenkilöverkosto on vapaaehtoistyöllään esimerkillisellä tavalla pystynyt todentamaan laumat ja niiden liikkeet. Varsinais-Suomen laumat ovat osa Lounais-Suomen kasvavaa susikantaa, johon kuuluvat osana myös Uudenmaan ja Satakunnan laumat. Myös näihin laumoihin on myönnetty kannanhoidollisia pyyntilupia. Susien ihmisarkuus on vähentynyt vähitellen. Karkotustoimenpiteillä voidaan myös vaikuttaa susien arkuuteen, mutta paras tapa muuttaa susia aremmiksi on metsästää niitä. Kannanhoidollisella pyynnillä haetaan taitekohtaa kehitykselle, jonka seurauksena sudet tulevat yhä useammin asutuksen läheisyyteen. Pyynnin tarkoitus ei ole hävittää susilaumaa, vaa

Varsinais-Suomessa valkohäntäpeuran ja hirven pyyntiluvat lisääntyivät 10 %3.7.2015 07:59:37 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt Varsinais-Suomen alueelle tulevan syksyn hirvieläinten metsästykseen tarvittavat pyyntiluvat. Valkohäntäpeuralle myönnettin lupia 8316 kpl ja hirville 1332,5 kpl. Molempien lajien osalta pyyntilupamäärät nousivat edelliseen metsästyskauteen verrattuna. Molemmilla lajeilla lisäys on noin 10 %. Myönnetty valkohäntäpeurojen pyyntilupamäärä on suurempi kuin koskaan aikaisemmin.

Varsinais-Suomen alueellinen riistaneuvosto: "Kannanhoidollisen pyynnin toteutuminen on kriittinen tekijä uuden susipolitiikan uskottavuudelle"24.3.2015 09:00:00 EETTiedote

Varsinais-Suomen alueellinen riistaneuvosto pitää suden kannanhoidollista metsästystä välttämättömänä toimenpiteenä susitilanteen hallintaan saamiseksi. Hallinto-oikeuksien ratkaisuissa todettiin, että viime talven kannanhoidollinen susipyynti perustui lainmukaisiin päätöksiin. Tarkasti ja huolellisesti toimeenpantu kannanhoidollinen sudenmetsästys on hyvä tapa turvata susireviireillä asuvien henkilöiden oikeudet.