Suomen riistakeskus Pohjois-Savo

Seitsemän suden poikkeusluvat Pohjois-Savoon

Jaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvat seitsemän suden pyyntiin Pohjois-Savossa. Poikkeusluvat on myönnetty vahvistetun susikannan hoitosuunnitelman ja maa- ja metsätalousministeriön antaman asetuksen nojalla.

Pohjois-Savon poikkeusluvat on myönnetty kahdella eri päätöksellä neljälle hakemusalueelle. Alueittain Pohjois-Savoon myönnetyt luvat sijoittuvat pääosin Kiuruveden, Vieremän, Sonkajärven, Rautavaaran ja Varpaisjärven alueilla eläviin laumoihin tai vahinkoa aiheuttavien susiyksilöiden elinalueille. Tällä alueella sudet ovat aiheuttaneet poikkeuksellisen paljon koiravahinkoja ja käyneet pihapiireissä. Vuoden 2014 aikana koiravahinkoja kirjautui Riistavahinkorekisteriin 10 kpl ja vahinkojen määräksi arvioitiin noin 38700 euroa. Tänä vuonna koiravahinkoja on tullut ilmi seitsemän ja niiden määräksi on arvioitu yhteensä noin 25800 euroa.

Poikkeusluvat on myönnetty rajatuille alueille ja luvat ovat voimassa 30 vuorokautta. Luvat tulevat voimaan kuukauden valitusajan kuluttua umpeen. Näin ollen poikkeusluvat ovat voimassa 23.1. – 21.2.2016. Metsästykseen voi osallistua enintään 50 metsästäjää kerrallaan kullakin lupa-alueella. Lisäksi pyyntiin on nimettävä metsästyksenjohtaja ja apujohtajat, jotka vastaavat metsästystapahtuman turvallisuudesta ja pyyntiä koskevien säädösten noudattamisesta.

Edellisen kerran kannanhoidollisia poikkeuslupia on myönnetty viime talvelle. Tuolloin Pohjois-Savossa kaadettiin kannanhoidollisilla poikkeusluvilla kaksi nuorta urossutta. Meneillään oleva kannanhoidollinen metsästys on uuden sudenhoitosuunnitelman mukainen kaksivuotisen kokeilun toinen vuosi, jonka avulla saadaan tietoa kannanhoidollisen metsästyksen vaikutuksista lauman elinvoimaisuuteen ja suden käyttäytymiseen sekä kansalaisten asenteisiin.

Tammikuussa 2015 Luonnonvarakeskus arvioi susia olevan koko maassa 220-245 yksilöä. Vastaavasti helmikuussa 2014 susia arvioitiin olevan 140-155 yksilöä. Itä-Suomen kannanhoitoalueella  on tänä keväänä todennäköisesti syntynyt 21-23 pentuetta. Näistä ainakin kahdessa laumassa on havaintoja kahdeksasta tai sitä suuremmasta susiyksilömäärästä. Pohjois-Savossa Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan elelee neljä laumaa (Kiuruvesi, Vieremä, Sonkajärvi, Rautavaara-Varpaisjärvi), joista kolme pohjoisosan laumaa liikkuu myös Oulun ja Kainuun puolella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jouni Tanskanen, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2301, jouni.tanskanen@riista.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Pohjois-Savo
Suomen riistakeskus Pohjois-Savo
Kiekkotie 4
70200 Kuopio

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Pohjois-Savo

Hirvien aiheuttamat metsävahingot alimmillaan vuosikymmeneen Pohjois-Savossa, suurpetovahingot kasvaneet13.3.2015 13:17Tiedote

Pohjois-Savon alueellinen riistaneuvosto järjesti keskiviikkona 11.3.2015 riistakeskusalueen sidosryhmien kuulemistilaisuuden, jossa käsiteltiin hirvi- ja suurpetokantojen aiheuttamien vahinkojen kehitystä sekä keskusteltiin näiden lajien kannanhoidolle asetettavista tavoitteista. Riistaneuvosto päätti sidosryhmiä kuultuaan hirvikannan hoitotavoitteet Pohjois-Savon alueelle vuodelle 2015. Tavoitteena on pitää hirvien talvikanta 2,5–3,5 hirvessä tuhannella hehtaarilla ja hirvien aiheuttamat vahingot kohtuullisella tasolla.