HSY

Suurin osa pääkaupunkiseutulaisista asuu korkeintaan 15 minuutin pyörämatkan päässä raideliikenteen asemista

Jaa

Elinvoimaa asemanseudulle (ELIAS) -projektissa on tuotettu uutta tietoa kävelyn ja pyöräilyn reiteistä lähimmälle juna- tai metroasemalle. Sen mukaan valtaosasta pääkaupunkiseudun koteja on korkeintaan kaksi kilometriä lähimmälle asemalle.

Suurin osa asemista sijaitsee kävely- tai pyörämatkan päässä omasta kodista

Liikkumisen muodoista kaikkien vähiten kasvihuonekaasupäästöjä tuottavat kävelyn, pyöräilyn ja junan tai metron yhdistelmät. ELIAS – Elinvoimaa asemanseuduille! -projektissa on muun muassa tarkasteltu sitä, kuinka helposti Helsingin seudun juna- ja metroasemat ovat saavutettavissa kävellen tai pyöräillen.

- Karttatarkastelut osoittavat, että valtaosalla pääkaupunkiseudun asukkaista on matkaa lähimmälle asemalle korkeintaan kaksi kilometriä. Tämä tarkoittaisi sitä, että suurin osa seudun asukkaista pystyisi pyöräilemään asemalle noin 15 minuutissa. Myös pääkaupunkiseudun yritysten työpaikoista 68 prosenttia sijaitsee kävelyetäisyydellä asemasta, kertoo HSY:n seututietoasiantuntija Vilja Tähtinen.

Helsingin seudun 14 kunnassa sijaitsee tällä hetkellä 80 asemanseutua. Pääkaupunkiseudulle on valmistunut tai on valmistumassa Kehäradan ja Länsimetron myötä useita uusia juna- tai metroasemia, ja asemanseutujen kehittäminen on kaupunkikehittämisen keskiössä. HSL:n mukaan HSL-alueella noustaan lähijunaan tai metroon noin 330 000 kertaa päivässä.

HSY:ssä tehdyt paikkatietotarkastelut tuovat aivan uudenlaista tietoa asemanseuduista kaupunkisuunnittelun pohjaksi. Niiden avulla pystytään muun muassa edistämään kävelyn, pyöräilyn ja junan yhteiskäyttöä. Asemanseutujen saavutettavuutta kävellen tai pyöräillen on tarkasteltu sekä metreissä että aikaetäisyyksinä. Kävely- ja pyöräilyvyöhykkeiden analyysit pohjautuvat Reittioppaan verkostoon ja Digiroad-tietokantaan. ELIAS-projektin tutkimustulokset ja kokemukset antavat arvokasta tietoa myös muiden kasvukeskusten asemanseutujen tarkasteluille ja kehittämistyölle.

Tiedot kävely- ja pyöräilyetäisyyksistä asemille saatavissa helmikuussa avoimena datana

Projektissa tuotetut erilaiset asemanseutuvyöhykkeet avataan avoimena datana helmikuun aikana HSY:n avoimen datan sivuilla www.hsy.fi/avoindata sekä uudessa avoimen datan karttapalvelussa http://kartta.hsy.fi.

- Tietoja kävely- ja pyöräilyetäisyyksistä voi hyödyntää esimerkiksi työmatkan suunnitteluun ja vähentää siten omasta liikkumisesta syntyviä ilmastopäästöjä, projektipäällikkö Pia Tynys HSY:stä kannustaa.

ELIAS on HSY:n, HSL:n ja Uudenmaan liiton vuoden 2015 alussa käynnistämä projekti. Projektissa on mukana myös ympäristöministeriö ja seudun kuntia. Projektin tavoitteena on asemanseutuja koskevan tietopohjan vahvistaminen ja tiedon tuottaminen kaupunkien kehittämisen tueksi. Samalla tuetaan asemanseutujen nykyistä tehokkaampaa käyttöä ja niiden toimivuuden ja houkuttelevuuden lisäämistä osana uudentyyppistä kaupunkikehitystä ja vähähiilistä yhteiskuntaa. Jotta seudun tavoitteet hiilineutraalisuudesta saavutetaan, tarvitaan eri sektoreilta toimenpiteitä olemassa olevan yhdyskuntarakenteen muuttamisessa vähähiiliseksi.

Lisätietoja:

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. HSY auttaa asukkaita toimimaan paremman ympäristön puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY haluaa kiinteistöjen omistajat mukaan vesihuollon aluesaneeraukseen26.4.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloittaa toukokuun alussa vesihuoltoverkoston saneerauksen Pitäjänmäen, Marttilan ja Reimarlan alueilla. Hankkeessa testataan uutta aluesaneerauksen toimintamallia, jossa myös kiinteistönomistajille tarjotaan mahdollisuus kunnostaa omat tonttijohtonsa HSY:n urakan yhteydessä. Mukaan lähteville kiinteistönomistajille on tarjolla erityinen taloudellinen etu.

HSY:n hallituksen päätökset 23.4.202123.4.2021 10:45:23 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä Blominmäen itäisen valuma-alueen viemäröinnin hankesuunnitelman ja Kivikon Sortti-aseman uudistamisen hankesuunnitelman. Hallitus hyväksyi myös Digitalisaatio-ohjelman ja CEB-pankin kanssa tehtävän rahoitussopimuksen. Hallitus päätti seuraavat hankinnat: - jätehuollon kuljetuspalveluiden IT-järjestelmän toimittajaksi valittiin CGI - Ämmässuon eteläisen hyötykäyttökentän esirakentamistöiden urakoitsijaksi valittiin Louhintahiekka Oy - vesijohtoverkostojen rakentamisessa ja kunnossapidossa tarvittavat aluemittakaivot hankitaan Oy Lining Ab:ltä - Metsäpirtin kompostointikentällä tarvittavat työkonepalvelut tilataan Ekolannoite Oy:ltä. Hallitus sai tiedoksi Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilannekatsauksen maaliskuulta. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti, asia 11 muutetun esityksen mukaan. HSY tiedottaa erillisillä tiedotteilla Blominmäen itäisen valuma-alueen viemär

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme