Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaupunki kerää mielipiteitä Isosaaren rakentamisesta

Jaa

Helsingin Isosaareen kaavoitetaan rakentamista, joka tukee saaren virkistys- ja matkailukäyttöä. Kaupunki kerää 24. elokuuta asti mielipiteitä siitä, minne uudet majoitustilat, loma-asunnot ja palvelurakennukset olisi tulevaisuudessa parasta rakentaa.

Isosaaren etelärannalta avautuu hieno avomeriaisema.  Kuva: Helena Roschier
Isosaaren etelärannalta avautuu hieno avomeriaisema. Kuva: Helena Roschier

Yli sata vuotta sotilassaarena toiminut Isosaari avattiin viime kesänä yleisölle. Santahaminan eteläpuolella sijaitseva 76-hehtaarinen saari on reilun puolen tunnin venematkan päässä Helsingin Kauppatorilta.

Helsinki laatii parhaillaan Isosaaren asemakaavaa. Kaavoituksen pohjaksi on valmistunut kolme maankäytön ideasuunnitelmaa: Ahtojää, Merta ja Litka. Niissä on kuvattu kolme vaihtoehtoista tapaa sijoittaa sama rakentamisen määrä saarelle.

Maankäytön ideasuunnitelmiin voi ottaa kantaa 24.8.2018 asti Kerrokantasi-palvelussa osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/isosaari2 sekä Isosaaren Upseerikerholla.

Ideasuunnitelmissa kaavailtu rakentaminen on matalaa ja pientalovaltaista. Kaikkien vaihtoehtojen tavoitteena on rakenteeltaan tiivis yhteisö, josta on lyhyt matka luontoon ja merelle. Suunnitelmissa on otettu huomioon viime vuoden verkkokeskustelussa saadut ideat.

Ympärivuotinen loma-asuminen on mahdollista tulevaisuudessa

Isosaarta kehitetään pääosin virkistys- ja matkailukäyttöön.  Tuleva asemakaava mahdollistaa ympärivuotisen loma-asumisen, mutta pysyvää asumista saarelle ei olla suunnittelemassa. Saarella säilytetään jatkossakin yksittäisiä puolustusvoimien toimintoja, ja lisäksi tutkitaan esimerkiksi öljyntorjuntatukikohdan sijoittumista saarelle.

Isosaari on yksi Helsingin uloimmista saarista ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde. Kauniin luonnon ja upeiden maisemien lisäksi saaressa on jo nyt monipuolisia matkailupalveluja: kaksi ravintolaa, kolme saunaa, kaksi hiekkarantaa, hyvät tiet ja opasteet sekä 9-reikäinen golfkenttä.

Isosaaren suunnittelu etenee seuraavaksi kaavaluonnoksen laadintaan. Luonnoksen suunnittelun pohjana käytetään ideasuunnitelmia ja niistä saatua palautetta. Jatkosuunnittelussa voidaan yhdistellä parhaita elementtejä eri ideasuunnitelmista.

Isosaari on Senaatti-kiinteistöjen eli valtion omistuksessa. Senaatti-kiinteistöjen tarkoituksena on pitkällä tähtäimellä myydä saarelta loma-asumiseen ja matkailun tarpeisiin osoitetut alueet.  

Maankäytön ideasuunnitelmat ovat esillä 24.8.2018 asti seuraavissa paikoissa:

  • Isosaaren Upseerikerholla 
  • verkkosivuilla www.hel.fi/suunnitelmat
  • Aineistoon voi myös käydä tutustumassa info- ja näyttelytila Laiturin asiakaspalvelussa (käyntiosoite Narinkka 2), jossa saa henkilökohtaista neuvontaa.

Isosaari – Maankäytön ideasuunnitelmat

Tutustu koko asemakaavan aineistoihin

Helsingin merellinen strategia 

Helsingin kaupunki koostaa merellistä strategiaa, jonka tavoitteena on parantaa saari- ja rantakohteiden vetovoimaa, palveluja ja saavutettavuutta sekä edistää merellisiä tapahtumia ja jatkaa lähisaariston avaamista virkistyskäyttöön. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Henrik Ahola
arkkitehti
kaupunkiympäristön toimiala
asemakaavoitus
09 310 37202
etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvat

Isosaaren etelärannalta avautuu hieno avomeriaisema.  Kuva: Helena Roschier
Isosaaren etelärannalta avautuu hieno avomeriaisema. Kuva: Helena Roschier
Lataa
Isosaari – maankäytön ideasuunnitelma AHTOJÄÄ. Luonnos näkymästä ranta-alueelta. Kuva: Serum Arkkitehdit Oy.
Isosaari – maankäytön ideasuunnitelma AHTOJÄÄ. Luonnos näkymästä ranta-alueelta. Kuva: Serum Arkkitehdit Oy.
Lataa
Isosaari – maankäytön ideasuunnitelma MERTA. Luonnos näkymästä hiekkarannan yli merelle. Kuva: Serum Arkkitehdit Oy.
Isosaari – maankäytön ideasuunnitelma MERTA. Luonnos näkymästä hiekkarannan yli merelle. Kuva: Serum Arkkitehdit Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme