Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema täyttää 60 vuotta

Jaa

Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema Hämeenlinnassa täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Suomen suurimmalla yliopistollisella kenttäasemalla on tuotettu yli tuhat tieteellistä julkaisua vuodesta 1970 lähtien.

Pääjärven rannalla sijaitseva Lammin biologinen asema perustettiin vuonna 1953 alun perin Helsingin yliopiston biologian ja maantieteen kenttäopetuksen tarpeisiin. Aluksi toimittiin entisen pappilan vanhoissa rakennuksissa. Tutkimustoiminta pääsi erityisesti vauhtiin, kun uudet tilat rakennettiin vuonna 1970. Uusien rakennusten myötä Lammin biologinen asema nousi nykyiseen asemaansa maamme suurimpana yliopistollisena kenttäasemana. 

Nyt 60 vuotta täyttävä Lammin biologinen asema on tunnettu erityisesti vesiympäristöön liittyvistä tutkimuksistaan, mutta myös muu tutkimus on vilkasta. Tutkimus on painottunut luonnossa tapahtuvien pitkäaikaismuutosten selvittämiseen. Vuonna 2007 rakennetuissa kokeellisen ekologian tutkimustiloissa toimii Suomen akatemian huippuyksikkö, akatemiaprofessori Ilkka Hanskin johtama Metapopulaatiobiologian tutkimusryhmä.

Vuosittain melkein kaikki Helsingin yliopiston tiedekunnat ja useat erillislaitokset käyttävät asemaa. Valtaosa Lammilla järjestettävistä kursseista on biologian ja maantieteen kenttäkursseja. Yksi suurimmista kursseista on lisäksi oikeustieteellisen tiedekunnan metodikurssi.

– Kurssilaiset, opettajat, tutkijat, seminaarivieraat ja muut kävijät käyttävät asemalla vuosittain noin 12 500 työpäivää. Vuodesta 1970 meillä on tuotettu yli tuhat tieteellistä julkaisua ja yli 60 väitöskirjaa, aseman johtaja Janne Sundell kuvaa.

Paikallisyhteisön tuki tärkeää

Aseman perusrahoitus tulee Helsingin yliopistolta. Lisäksi esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki rahoittaa kehitysyhtiönsä kautta asemalle sijoitettua ympäristötutkimuksen professuuria.

– Allekirjoitusta vailla on lisäksi Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen ja maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan, aseman, Hämeen liiton ja Hämeenlinnan kaupungin yhteistyösopimus bio- ja luonnonvaratalouden kehittämiseksi alueella, Janne Sundell sanoo.

Vuonna 2008 paikallinen liike-elämä perusti yleishyödyllisen rahaston tukemaan asemalla tehtävää ympäristötutkimusta. Lammin biologisen aseman Ympäristötutkimuksen Säätiö nostaa viisivuotispäivänään esille uutena rahoitusmuotona nimikkostipendit nuorille opiskelijoille ja tutkijoille. Ensimmäiset nimikkostipendejä lahjoittaneet yritykset paljastetaan aseman ja säätiön yhteisessä juhlaseminaarissa 5.12.2013 Lammin biologisella asemalla.

_______________________

Toivotamme toimituksenne edustajan lämpimästi tervetulleeksi Lammin biologisen aseman juhlaseminaariin 5.12.!

Lisätiedot:

Janne Sundell, puh. (09) 191 40671, 050 415 1723

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto
Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan ja opiskellaan akvaattisia tieteitä, biokemiaa, biotekniikkaa, ekologiaa, evoluutiobiologiaa, fysiologiaa, kasvibiologiaa, neurotiedettä, perinnöllisyystiedettä, yleistä mikrobiologiaa, ympäristöekologiaa, ympäristömuutosta ja ympäristöpolitiikkaa. Näitä voidaan hyödyntää niin terveydenhuollossa, lääketieteessä kuin luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä ympäristöongelmien ratkomisessakin. Tiedekunnassa on kaksi laitosta. Biotieteiden laitos sekä osa ympäristötieteiden laitoksesta sijaitsevat Viikin vihreällä kampuksella Helsingissä. Ympäristöekologian tutkimus ja opetus löytyvät Lahden ympäristökampukselta. Tiedekuntaan kuuluu myös kolme tutkimusasemaa: Lammi, Tvärminne ja Kilpisjärvi. Biotieteellisessä tiedekunnassa on noin 470 tutkijaa, opettajaa ja muuhun henkilökuntaan kuuluvaa. Perustutkinto-opiskelijoita on noin 1 300 ja jatkotutkinto-opiskelijoita 450. Vuosittain tiedekunnasta valmistuu yli sata maisteria ja yli 40 filosofian tohtoria.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Öljyonnettomuuden sattuessa arktisella alueella suurimpina kärsijöinä olisivat jääkarhut ja merilinnut20.5.2019 14:43:15 EESTTiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suurta painetta arktiselle luonnolle. Öljyonnettomuus tällä ainutlaatuisella ja herkällä alueella voi johtaa ympäristökatastrofiin. Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella jääkarhut ja merilinnut ovat suurimmassa riskissä öljyonnettomuuden sattuessa, mutta riski vaihtelee suuresti riippuen vuodon ajoituksesta ja vuotaneen öljyn ominaisuuksista.

Kansalliskirjasto avaa 2000 kirjaa yleisön ja tutkijoiden verkkokäyttöön16.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Kansalliskirjasto on digitoinut 1000 tietokirjaa avoimeen verkkokäyttöön ja 1000 kaunokirjaa tutkimus- ja opetuskäyttöön. Kirjat sijoittuvat kahteen verkkokokoelmaan ja ovat käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa vuoden 2021 loppuun asti. Tekijänoikeuksista on sovittu Kopioston ja kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston kanssa. Yhteishankkeen tavoitteena on avata verkkokäyttäjille ja tutkijoille asiantuntijoiden valitsemaa tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme