Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Taiteilija M. A. Numminen ja professori Per-Edvin Persson filosofisen tiedekunnan kunniatohtoreiksi

Jaa

Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootiossa ensi toukokuussa vihitään kunniatohtoreiksi kolmetoista tieteen, kulttuurin ja yhteiskunnan eri aloilla ansioitunutta henkilöä.

Helsingin yliopiston filosofinen tiedekunta viettää 96. maisteri- ja tohtoripromootiotaan 22.–24. toukokuuta. Promootiossa kunniatohtoreiksi vihittävien joukossa ovat taiteilija M. A. Numminen ja Heurekan entinen toiminnanjohtaja, professori Per-Edvin Persson. Muut kunniatohtorit edustavat filosofiseen tiedekuntaan kuuluvia eri tieteenaloja, ja he ovat kaikki ansioituneita professoreita ja tutkijoita eri puolilta maailmaa.

Taiteilija Mauri Antero Numminen vihitään kunniatohtoriksi ansioistaan suomalaisen kulttuurin monipuolistajana ja omaperäisenä lähettiläänä, joka on säännöllisesti pitänyt yhteyttä alma materiinsa, Helsingin yliopistoon. Numminen aloitti opintonsa vuonna 1960 ja opiskeli laajasti filosofisessa ja valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Urallaan Numminen on toiminut muun muassa laulajana, säveltäjänä, kirjailijana ja lyhytelokuvien ohjaajana. Hän on tullut tunnetuksi omaperäisestä lauluäänestään, suosituista lastenlauluistaan ja levytyksistä monilla eri kielillä. Numminen on aina painottanut oppimisen ja sivistyksen merkitystä, mikä oli tärkeä tekijä päätöksessä myöntää hänelle kunniatohtorin arvo.

Professori, MMT Per-Edvin Persson vihitään kunniatohtoriksi ansioistaan Tiedekeskus Heurekan johtajana, jossa tehtävässä hän vuosina 1991–2013 kehitti määrätietoisesti Heurekaa arvostetuksi kansainväliseksi toimijaksi ja maailmalla tunnetuksi tiedekeskukseksi. Ennen Heurekaa Persson toimi Tieteellisten seurain valtuuskunnan toiminnanjohtajana, ja hänellä on ollut uransa aikana runsaasti tiedepolitiikan luottamustehtäviä. Heurekalla on ollut merkittävä rooli tiedekasvatuksen edistäjänä ja tulevien yliopistotutkijoiden innoittajana, ja tämän roolin vahvistajana Perssonille päätettiin myöntää kunniatohtorin arvo.

Muut kunniatohtorit ovat:

Professori Stanley D. Brunn (University of Kentucky)
Professori Wah Chiu (Baylor College of Medicine, Texas)
Professori Maxime Crochemore (King's College London)
Professori Linda Darling-Hammond (Stanford University, Graduate School of Education)
Professori Geoffrey G. Jones (Harvard Business School)
Professori Jindrich Henry Kopecek (University of Utah)
Professori Per Linell (Linköpings universitet)
Professori Friedemann Pulvermüller (Freie Universität Berlin)
Professori Janelle Reinelt (University of Warwick)
Professori Chris D. Thomas (University of York)
Professori Jürgen Troe (Georg-August-Universität Göttingen)

Tarkemmat tiedot kunniatohtoreista

Lisätietoja Helsingin yliopiston filosofisesta tiedekunnasta

Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan muodostavat humanistinen, matemaattis-luonnontieteellinen, bio- ja ympäristötieteellinen, käyttäytymistieteellinen ja farmasian tiedekunta. Filosofisen tiedekunnan promootio on Suomen akateemisista juhlista vanhin. Ensimmäinen promootio järjestettiin vuonna 1643 Turun Kuninkaallisessa Akatemiassa vanhan eurooppalaisen yliopistoperinteen mukaisesti. Kevään 2014 promootiossa promoottorina toimii professori Arto Mustajoki humanistisesta tiedekunnasta, juhlamenojen ohjaajana professori Kaarle Hämeri matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta ja yliairuena dosentti Tiina Sikanen farmasian tiedekunnasta. Maisterit ja tohtorit voivat ilmoittautua promootioon maaliskuun puoliväliin asti.

Lisätietoja kunniatohtoreista: promootiosihteeri Sari Aalto, puh. 040 580 6931
Promootion sivut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto
Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan ja opiskellaan akvaattisia tieteitä, biokemiaa, biotekniikkaa, ekologiaa, evoluutiobiologiaa, fysiologiaa, kasvibiologiaa, neurotiedettä, perinnöllisyystiedettä, yleistä mikrobiologiaa, ympäristöekologiaa, ympäristömuutosta ja ympäristöpolitiikkaa. Näitä voidaan hyödyntää niin terveydenhuollossa, lääketieteessä kuin luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä ympäristöongelmien ratkomisessakin. Tiedekunnassa on kaksi laitosta. Biotieteiden laitos sekä osa ympäristötieteiden laitoksesta sijaitsevat Viikin vihreällä kampuksella Helsingissä. Ympäristöekologian tutkimus ja opetus löytyvät Lahden ympäristökampukselta. Tiedekuntaan kuuluu myös kolme tutkimusasemaa: Lammi, Tvärminne ja Kilpisjärvi. Biotieteellisessä tiedekunnassa on noin 470 tutkijaa, opettajaa ja muuhun henkilökuntaan kuuluvaa. Perustutkinto-opiskelijoita on noin 1 300 ja jatkotutkinto-opiskelijoita 450. Vuosittain tiedekunnasta valmistuu yli sata maisteria ja yli 40 filosofian tohtoria.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Koirien pelon ja ihmisten mielenterveyshäiriöiden taustalla samoja tekijöitä21.1.2019 14:51Tiedote

Professori Hannes Lohen ryhmä on tunnistanut yli kolmensadan saksanpaimenkoiran aineiston avulla kaksi geenialuetta, joista toinen liittyy koirien pelokkuuteen ja toinen ääniarkuuteen. Pelokkuuteen liitetty geenialue vastaa ihmisten kromosomin 18 aluetta, joka on liitetty erilaisiin psykiatrisiin sairauksiin. Ääniarkuuteen liitetty alue sisältää puolestaan useita ihmisten ja koirien käyttäytymiseen sekä psykiatrisiin sairauksiin liittyviä geenejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme