Helsingin yliopisto

Vuoden 2013 LUMA-koulu -kilpailun voittajat on valittu

Jaa
Palkittavissa kouluissa tutkittiin vedenpuhdistusta oppilaiden itsensä suunnittelemalla laitteistolla, kisattiin matematiikkaolympialaisissa ja havainnollistettiin öljyonnettomuuksia. Vuoden LUMA-koulu -kilpailun voittaneet oppilaitokset Taipalsaarelta, Helsingistä ja Kokkolasta palkitaan luonnontieteiden opetuksen kansainvälisessä NFSUN-konferenssissa Helsingin yliopistossa 5.6.2014.

Suomalaisissa kouluissa toteutetaan monipuolista ja innovatiivista toimintaa lasten ja nuorten innostamiseksi luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian pariin. LUMA-keskus Suomi kannustaa opettajia ja kouluja LUMA-aineiden opetuksen ja opiskelun kehittämiseen, ja Vuoden LUMA-koulu -kilpailussa palkitaan tässä työssä aktiivisia ja ansioituneita oppilaitoksia.

Vuoden 2013 kilpailussa oli kolme sarjaa: varhaiskasvatus ja alakoulu, yläkoulu sekä lukio ja ammatillinen koulutus. Kilpailuun osallistuneiden tuli raportoida koulunsa LUMA-toiminnasta vuonna 2013. Lisäksi raporteissa tuli näkyä kansallisen LUMA-strategian mukaiset vuoden teemat: globaalit ympäristöhaasteet, suomalainen osaaminen, tilastotieteen vuosi 2013 ja toiminnallinen matematiikka. Raati huomioi teemojen ja yksittäisten tapahtumien lisäksi koulun LUMA-toiminnan pitkäjänteisyyden ja vaikuttavuuden koulun ulkopuolella sekä uudet kilpailuun osallistujat.

Innostavaa toimintaa edustivat oppilaita osallistavat toiminnalliset kokonaisuudet ja kilpailuteemojen ympärille rakennetut tempaukset ja projektit. Palkituissa kouluissa esimerkiksi tutkittiin vedenpuhdistusta oppilaiden itsensä suunnittelemalla laitteistolla, kisattiin suullisissa matematiikkaolympialaisissa ja havainnollistettiin öljyonnettomuuksia pienessä mittakaavassa.

Vuoden 2013 LUMA-koulu -kilpailun voittajat:

Varhaiskasvatus ja alakoulu -sarja: Päiväkoti Metsäpolku, Taipalsaari

Yläkoulu-sarja: Viikin normaalikoulu, Helsinki

Lukio ja ammatillinen koulutus -sarja: Kokkolan ammattiopisto, Kokkola

Kukin voittaja saa kunniakirjan lisäksi 500 euron stipendin, jonka tarjoavat Kemianteollisuus ry., Teknologiateollisuus ry. ja Metsäteollisuus ry.

Kilpailun järjesti Helsingin yliopiston LUMA-keskus, joka on osa valtakunnallista sateenvarjo-organisaatiota LUMA-keskus Suomea (http://www.luma.fi/keskus/). Tästä vuodesta alkaen LUMA-koulu -palkinto on osa LUMA-keskus Suomen myöntämiä Vuoden LUMA-toimija -tunnustuspalkintoja.

LUMA-keskus Suomen tehtävänä on edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta varhaiskasvatuksesta yliopistoon, tukea elinikäistä oppimista ja innostaa näiden oppiaineiden pariin.

Lisätietoja antavat keskuksen koordinaattori Lauri Vihma, 050 319 9281, ja Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen johtaja, professori Maija Aksela, 050 514 1450.

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, 050 415 0316, minna.merilainen@helsinki.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme