Suomen riistakeskus Pohjois-Häme

Pohjois-Hämeessä tavoitteena nykyisen kokoinen hirvikanta

Jaa

Kaikki Suomen 15 alueellista riistaneuvostoa päättävät tämän kevään aikana tavoitteet hirvitiheyksille omalla alueellaan. Maa- ja metsätalousministeriö ei enää määritä hirvitiheystavoitteita vaan sen tekevät riistaneuvostot alueittain alueellisia sidosryhmiä kuultuaan. Pohjois-Hämeessä päätetty tavoite on säilyttää hirvikannan koko nykytasolla.

Pohjois-Hämeen alueellinen riistaneuvosto järjesti tiistaina 25.3.2014 Kangasalla sidosryhmien kuulemistilaisuuden hirvikannan hoitoon ja kannanhoidolle asetettaviin tavoitteisiin liittyen. Riistaneuvosto päätti sidosryhmiä kuultuaan Pohjois-Hämeen toimialueelle hirvikannan hoitotavoitteista vuodelle 2014. Nyt asetettu tavoite tarkoittaa toimialueen keskitiheyttä, ja se on asetettu tiheyshaarukkana kokonaismaapinta-alaa kohti. Alueellisen riistaneuvoston yksimielisen päätöksen mukaisesti tavoitteellinen hirvitiheys on 2,7 – 3,2 hirveä/1000 ha. Aiempina vuosina ministeriö on asettanut Etelä-Suomessa hirvitalousaluekohtaiseksi tavoitteeksi 2-4 hirveä/1000 ha.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tuoreen arvion mukaan Pohjois-Hämeen alueen tämänhetkinen hirvikanta on noin 2550 yksilöä eli noin 2,9 hirveä / 1000 ha. Asetettu hirvitavoite vastaa siis nykyisen tasoista hirvikantaa, mistä oli varsin laaja yksimielisyys myös sidosryhmätilaisuudessa. Pohjois-Hämeessä hirvikanta on onnistuttu pysyttämään melko tasaisena ja aiemmin asetetulla tavoitetasolla jo useiden vuosien ajan. Viimeisen seitsemän vuoden aikana alueen keskimääräinen hirvitiheys on riistantutkimuksen arvion mukaan vaihdellut välillä 2,9 – 3,3 hirveä/1000 ha. Hirvien aiheuttamat vahingot ovat koko tämän ajan säilyneet maltillisella tasolla.

Hirvikannan rakenteen osalta viitataan valtakunnallisessa hirvikannan hoitosuunnitelmaluonnoksessa asetettuihin tavoitteisiin hirvikannan rakenteelle. Niiden mukaisesti hirvikannassa tulisi alueellisesti tarkasteltuna olla enintään 1,5 naarasta yhtä urosta kohti ja vuosittain metsästyksen jälkeen hirvikantaan tulisi jäädä 20-30 % vasoja.

Hirvitalousaluejakoa ollaan parhaillaan tarkistamassa ja hirvitalousalueet on tarkoitus vahvistaa vuoden 2014 aikana niin ikään alueellisten riistaneuvostojen toimesta. Hirvikannan hoitotavoitteet tullaan tarkentamaan hirvitalousaluekohtaiseksi vuonna 2015.

Sidosryhmätilaisuudessa ja alueellisen riistaneuvoston kokouksessa keskusteltiin myös valkohäntäpeurakannan hoitotavoitteista. Numeerisen kantatavoitteen asettamista ei katsottu tarkoituksenmukaiseksi, mutta kannan säätelyssä otetaan huomioon valkohäntäpeurakannan sekä aiheutuneiden metsä- ja maatalousvahinkojen sekä liikenneonnettomuuksien kehitys. Jatkossa valkohäntäpeurakannan hoitotavoitteita on tavoitteena täsmentää, mikä edellyttää myös paikallistason keskustelua erityisesti alueen lounaisosissa, joihin peurakanta voimakkaasti keskittyy.

Asetettujen tavoitteiden toteuttamisesta vastaavat osaltaan Suomen riistakeskus sekä riistanhoitoyhdistykset metsästyksen suunnittelun, ohjauksen ja pyyntilupahallinnon avulla. Tavoitteiden toteutumista seurataan sidosryhmäyhteistyössä vuosittain.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Veikko Ahola, alueellisen riistaneuvoston puheenjohtaja
p. 0405555123

Jani Körhämö, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2281, jani.korhamo@riista.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Pohjois-Häme
Suomen riistakeskus Pohjois-Häme
Finnentie 8
36200 Kangasala

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Pohjois-Häme

Pohjois-Hämeessä korotusta peuralupiin, hirviluvat ennallaan10.8.2015 15:49:48 EESTTiedote

Suomen riistakeskuksen Pohjois-Hämeen toimialueelle on myönnetty metsästyskaudelle 2015 – 2016 hirven pyyntilupia 1368 kpl ja valkohäntäpeuran pyyntilupia 2435 kpl. Hirvilupamäärä säilyi samalla tasolla viime kauteen nähden. Valkohäntäpeuralupia sen sijaan haettiin ja myönnettiin noin 10 % viime vuotta enemmän. Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästys alkaa tänä vuon-na lauantaina 26. syyskuuta.