Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto juhlii vuosipäiväänsä keskiviikkona 26.3.2014

Jaa

Juhlassa yliopistonlehtori, teoreettisen fysiikan dosentti Syksy Räsänen saa Helsingin yliopiston J. V. Snellman -tiedonjulkistamispalkinnon. Lisäksi yliopisto jakaa kolme väitöskirjapalkintoa.

Vuosipäivän juhlassa puhuvat rehtori Jukka Kola ja yliopistonlehtori Syksy Räsänen. Puheen yliopistolle pitää Tiedekeskus Heurekan johtaja Anneli Pauli.

Vuosipäiväpuheessaan rehtori pohtii yliopistojen toimintaedellytysten turvaamista kansakunnan etuna ja investointina tulevaisuuteen. Hän haluaa tarkastella toimintamalleja ja rakenteita peräänkuuluttaen valtakunnallisia laatuarviointeja niin tutkimuksesta kuin koulutuksesta: 

- Ilman kunnollisia vertailuja ripottelemme rahamme edelleen ympäri maata kymmeniin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin sekä valtion tutkimuslaitoksiin, Kola sanoo.

Kola myös muistuttaa, että ensi vuonna juhlitaan Helsingin yliopiston perustamisen 375 vuotta. Juhlavuoden ohjelma rakennetaan yhteistyössä yliopistolaisten, sidosryhmien ja kumppaneidemme kanssa. Hän lanseeraa avauksen: kansainvälisen tiedepohjaisen ideakilpailun nimeltä Helsinki Challenge. Siinä pyritään monitieteisten kohtaamisten ja osallistavan prosessin kautta tuomaan ratkaisuja globaaleihin haasteisiin ja hyvinvointiyhteiskunnan edellytysten rakentamiseen.

Rehtori Jukka Kolan ja johtaja Anneli Paulin puheet ovat luettavissa sivulla http://www.helsinki.fi/lehdisto/.

J. V. Snellman-palkinto myönnetään ansiokkaasta toiminnasta tieteellisen tiedon välittäjänä. Perusteluissa todetaan näin: Kosmologi Syksy Räsänen on maailmankaikkeuden tuntija, sen rakenteiden muutoksen ja leviämisen selittäjä. Hän liikkuu vaivatta tieteen ja siitä viestimisen eri tasoilla. Puheenvuoroillaan eri foorumeilla hän toimii esikuvana etenkin tieteellistä uraa harkitseville nuorille.

Syksy Räsäsen yhteystiedot: syksy.rasanen@helsinki.fi, (09) 191 51012

Palkinnot vuoden 2013 aikana hyväksytyistä erityisen ansiokkaista väitöskirjoista: 

FT Marjo Hytönen, eläinlääketieteellinen tiedekunta, Genetic characterization of congenital defects in dogs: caudal dysplasia, ectodermal dysplasia and mucopolysaccharidosis VII

FT Olli Matilainen, lääketieteellinen tiedekunta, Regulation of proteasome activity - the role of insulin/IGF-1 signaling

VTT Timo Pankakoski, valtiotieteellinen tiedekunta, Politics as Conflict: Conceptual, Metaphorical, and Methodological Aspects of a Motif from Carl Schmitt to Reinhart Koselleck

Helsingin yliopiston vuosikertomus 2013 on luettavissa sivulla: http://www.helsinki.fi/vuosikertomus2013/

Ystävällisin terveisin Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin 050 415 0316

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme