Suomen riistakeskus Etelä-Savo

Hirvikannan kasvu halutaan pysäyttää Etelä-Savossa

Jaa

Etelä-Savon alueellinen riistaneuvosto järjesti Mikkelissä perinteisen sidosryhmien kuulemistilaisuuden ja päätti hirvikannan hoitotavoitteista vuodelle 2014. Maa- ja metsätalousministeriö on aiempina vuosina asettanut Etelä-Suomessa tavoitteeksi 2-4 hirveä/1000 ha, jonka puitteissa on toimittu alueellisesti. Tänä vuonna hirvitiheystavoitteen päättävät riistaneuvostot paikallisia sidosryhmiä kuultuaan.

Päätetty tiheystavoite tarkoittaa toimialueen keskimääräistä hirvitiheyttä, ja se on asetettu tiheyshaarukkana kokonaismaapinta-alaa kohti. Alueellisen riistaneuvoston yksimielisen päätöksen mukaisesti tavoitteellinen hirvitiheys tulevan kauden metsästyksen jälkeen on 2,5 – 2,7 hirveä/1000 ha. Kannan rakenteen osalle tavoitteeksi asetettiin valtakunnallisen hirvikannan hoitosuunnitelman mukainen 1,5 naarasta yhtä urosta kohden. Riistanhoitoyhdistysten alueilla tiheystavoitteiden tulee olla 2,5 – 3,0 hirveä /1000 ha. Lisäksi yhdistystasolla lupien kohdentamiseen ongelma-alueille tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tuoreen arvion mukaan Etelä-Savon alueen tämänhetkinen hirvikanta on noin 4700 yksilöä eli noin 2,9 hirveä / 1000 ha. Asetettu hirvitavoite 4100 - 4400 eläintä on hiukan tätä pienempi, mutta se vastaa lukumäärältään metsästäjien arviota viime metsästyskauden jälkeen jääneestä hirvikannasta. Etelä-Savon hirvikanta on onnistuttu pysyttämään 2000-luvun alun leikkausvaiheen jälkeen melko tasaisena noin 3 hirveä / 1000 ha. Kahden viime vuoden aikana hirvikanta näyttää kuitenkin kääntyneen kasvuun. Kannan kasvu halutaan taitaa ja kantaa pienentää tavoitteen mukaiseksi.

Hirvien aiheuttamat vahingot metsissä ovat laskeneet merkittävästi pahimmista ajoista ja viime vuona arvioitujen metsävahinkojen määrä oli ennätysalhainen. Vuosikymmen sitten tiheimmän hirvikannan aikaan jouduttiin monilla alueilla uudistusalojen puulajivalinnassa turvautumaan hirvelle huonommin kelpaavaan kuuseen. Nykyisellä hirvikannan tasolla tähän ei yhtä laajasti ole tarvetta.  Hirvionnettomuuksien määrä on kolmen viime vuoden aikana hieman kasvanut, mutta taso on edelleen noin kolmannes hirvikannan huippuvuosien tasosta.

Hirvitalousaluejakoa ollaan parhaillaan tarkistamassa ja hirvitalousalueet on tarkoitus vahvistaa vuoden 2014 aikana niin ikään alueellisten riistaneuvostojen toimesta. Hirvikannan hoitotavoitteet tullaan tarkentamaan hirvitalousaluekohtaiseksi vuonna 2015.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Vartiainen, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2211, petri.vartiainen@riista.fi

Juhani Kukkonen, puheenjohtaja, Etelä-Savon alueellinen riistaneuvosto
p. 0400 252 415

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Etelä-Savo
Suomen riistakeskus Etelä-Savo
Virastotie 3 as 2
51901 Juva

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Etelä-Savo

Etelä-Savoon lupa seitsemän karhun kannanhoidolliseen metsästykseen13.7.2015 14:00:00 EESTTiedote

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty Suomessa metsästysvuoden 2015 - 2016 saaliiksi saatavien karhujen enimmäismääräksi 133 yksilöä. Etelä-Savon alueelle myönnettiin poikkeuslupia seitsemän karhun metsästämiseen. Lupamäärä on sama kuin viime vuoden saalis. Kannanhoidolliset poikkeusluvat myönnettiin alueille, joilta on pidempään kirjautunut pentuehavaintoja ja myös muiden havaintojen perusteella tihein karhukanta.

KORJATTU TIEDOTE: Syksyn hirviluvat myönnetty Etelä-Savossa30.6.2015 14:43:39 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Etelä-Savon alueelle 3227 pyyntilupaa. Lupamäärä nousi noin150:llä edellisvuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa yli 4000 hirveä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita käytetään luvansaajien harkinnan mukaan. Pankkiluvat suunnataan syksyllä havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille.

Syksyn hirviluvat myönnetty Etelä-Savossa30.6.2015 13:22:25 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Etelä-Savon alueelle 3327 pyyntilupaa. Lupamäärä nousi 150:llä edellisvuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa yli 4000 hirveä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita käytetään luvansaajien harkinnan mukaan. Pankkiluvat suunnataan syksyllä havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille