Lapsiasiavaltuutetun toimisto

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila: Harvojen Suomi vai kansakunta kaikille?

Jaa

Uusi lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huolissaan lasten eriarvoistumisesta. – Harvojen Suomi vai kansakunta kaikille? Jokainen mukula on pidettävä kärryillä. Tässä tehtävässä emme ole onnistuneet riittävästi, vappuna virassaan aloittava Kurttila arvioi.

Hän muistuttaa kestävän yhteiskunnan perustuvan huolenpitoon lapsista. Siksi lapsen oikeudet on tunnistettava ja otettava huomioon kaikessa yhteiskunnan päätöksenteossa.

– Valtion ja kuntien budjettivalmistelussa on tuotava näkyviin, mitkä ovat lapsiin kohdistuvien palveluiden ja tulonsiirtojen tuotot. Lapsissa on kyse investoinneista, ei kuluerästä, Kurttila toteaa.

Hän huomauttaa, että Suomessa joka kahdeksas poika ei osaa lukea peruskoulun päättyessä selvitäkseen jatko-opinnoista ja työelämästä. Kurttilan mielestä oppimisvaikeuksien tunnistaminen ja tuki on tehtävä neuvoloissa jo varhain ennen koulunaloitusikää.

– Kuntien välillä on suurta hajontaa, miten nämä asiat hoidetaan. Myös perheiden arkinen tukeminen kotipalveluna sekä laadukkaan varhaiskasvatuksen saaminen jokaiselle lapselle korostuvat, Kurttila painottaa.

Lapsiasiavaltuutetun tehtävänä on lapsen oikeuksien edistäminen Suomessa.

– Olen luottavainen, että Suomen lapsipolitiikan suuruuden päivät ovat vasta tuloillaan. Tämä vaatii meiltä kuitenkin uudenlaista kunnianhimoa ja yhteistä ponnistusta, Tuomas Kurttila korostaa.

Hän perää lapsiystävällistä yhteiskuntaa rakentamaan entistä voimakkaammin myös työmarkkinajärjestöt.

– Työurien pidentäminen, tuottavuuden parantaminen ja hoivavastuun kantaminen on mahdollista yhdistää. Merkitystä on silläkin, miten me suomalaiset kohtaamme lapset ja heidän vanhempansa. Tarvitsemme enemmän kannustamista ja rohkaisua, vähemmän luokittelua ja osoittelua, Kurttila sanoo.

Hallintotieteiden ja teologian maisteri Tuomas Kurttila aloittaa viisivuotisen virkakautensa 1. toukokuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapsiasiavaltuutettu (1.5.2014 alkaen)
Tuomas Kurttila
050 544 3757

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutetun toimisto
Lapsiasiavaltuutetun toimisto
Vapaudenkatu 58 A
40100 Jyväskylä

0295 16001http://www.lapsiasia.fi
Lapsiasiavaltuutettu edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa. Työn perusta on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa, jonka toteutumista valtuutettu arvioi ja edistää yleisellä yhteiskuntapolitiikan ja lainsäädännön tasolla. Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen valtion viranomainen, josta eduskunta on säätänyt lailla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutetun toimisto

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila: ”Leikkiikö hallitus alkoholilla?”24.6.2014 06:00Tiedote

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huolissaan tulevan pääministeri Alexander Stubbin hallituksen kaavailuista hyllyttää alkoholilain kokonaisuudistus. – Pääministeri Jyrki Kataisen hallitukselle alkoholilain kokonaisuudistus oli tärkeä hanke. Muutama kuukausi sitten hallituksen linjauksessa rakennepoliittisista toimista vielä todettiin, että alkoholin kulutuksen ja haittojen vähentämiseksi hallituksen esitys annetaan vuonna 2014. Nyt uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että alkoholilain kokonaisuudistus ei valmistu aikaisemmin arvioidussa aikataulussa tällä hallituskaudella, kertaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

En omfattande bedömning och rekommendationer av barnombudsmannen som avslutning på mandatperioden: Utrota ojämlikheten med barn - och familjinriktade tjänster25.4.2014 07:00Tiedote

Pressmeddelande EMBARGO 25.4.2014 klo 7.00 Största delen av barnen och ungdomarna i Finland mår väl och är nöjda med livet enligt barnombudsmannens första utredning om barnens välfärd utifrån nationella indikatorer. Välfärden är dock allt mer ojämlikt fördelad och barnen utvecklas i allt mer varierande förhållanden: problemen tillspetsas och samlas hos ca en tiondedel av de minderåriga.

Lapsiasiavaltuutetulta laaja arvio ja suositukset toimikautensa päätteeksi: Eroon lasten eriarvoisuudesta lapsi- ja perhelähtöisillä palveluilla25.4.2014 07:00Tiedote

Mediatiedote, EMBARGO 25.4.2014 klo 7.00 Valtaosa lapsista ja nuorista Suomessa voi hyvin ja on tyytyväinen elämäänsä, kertoo lasten hyvinvoinnin kansallisiin indikaattoreihin ja YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen perustuva lapsiasiavaltuutetun raportti. Hyvinvointi kuitenkin eriarvoistuu ja lapsuus erilaistuu: noin kymmenesosalla alaikäisistä ongelmat kärjistyvät ja kasautuvat.