Helsingin yliopisto

AEROSOLITUTKIMUSSÄÄTIÖN PALKINTO HANNA VEHKAMÄELLE

Jaa

Suomalainen Aerosolitutkimussäätiö on myöntänyt ansioituneen tutkijan palkinnon professori Hanna Vehkamäelle. Median edustajat ovat tervetulleita palkinnonjakotilaisuuteen Tieteiden talolle keskiviikkona 21.5 kello 13-16.

Suomalainen Aerosolitutkimussäätiö on myöntänyt ansioituneen tutkijan palkinnon professori Hanna Vehkamäelle. Vehkamäki työskentelee Helsingin yliopiston fysiikan professorina.

Palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa. Se annetaan nyt ensimmäistä kertaa, ja jatkossa sitä on tarkoitus jakaa joka toinen vuosi.

Palkinnonjakotilaisuus pidetään Helsingissä Tieteiden talolla keskiviikkona 21.5 kello 13-16.

Vehkamäki on väitellyt teoreettisesta fysiikasta ja luonut uransa fysiikan laitoksen ilmakehätieteiden osastolla. Hän on ryhmänsä kanssa selvittänyt, millaiset kvanttikemian ja kvanttifysiikan menetelmät parhaiten sopivat ilmakehän pienimpien hiukkasten tutkimiseen.

Vehkamäen ryhmään kuuluu yli kymmenen henkeä, fyysikoiden lisäksi kemistejä ja yksi matemaatikko.

Ilmakehässä syntyy ja liikkuu hiukkasia, joiden koko vaihtelee nanometristä mikrometriin. Vehkamäki keskittyy tutkimuksissaan nanometrin mittaisten molekyyliryppäiden syntymiseen ja käyttäytymiseen. Kvanttifysiikka ja –kemia ovat fysiikan osa-alueita, jotka mahdollistavat aineen atomitason analyysin.

Ilmakehän pienimpien hiukkasten muodostuminen ja elinkaari vaikuttavat ratkaisevasti moniin havaittuihin ilmaston ilmiöihin ja ihmisten terveyteen. Vehkamäen ryhmän tuloksille löytyy siten useita sovellusalueita. Vehkamäki korostaa silti, että pitää työnsä tärkeimpänä osana puhdasta perustutkimusta. ”Olen vain yksinkertaisesti aina halunnut tietää, miten molekyylit käyttäytyvät.”

Aerosolitutkimussäätiö tukee ja edistää aerosolialan tutkimusta ja koulutusta. Säätiön hallituksen puheenjohtaja, fysiikan professori Kaarle Hämeri kertoo, että ensimmäisellä palkinnolla haluttiin kannustaa nimenomaan uransa aktiivivaiheessa työskentelevää tutkijaa. Kyseessä siis ei ole elämäntyöpalkinto eikä myöskään junioritutkijan alkuun saattaminen.

Median edustajat ovat tervetulleita palkinnonjakotilaisuuteen. Tieteiden talon osoite on Kirkkokatu 6. Tilaisuudessa on cocktailtarjoilu, jonka vuoksi toivomme etukäteisilmoittautumista tutkimusavustaja Mai Allolle mai.allo@helsinki.fi

Lisätietoja: professori Hanna Vehkamäki, puh. 040 560 8807, hanna.vehkamaki@helsinki.fi

professori Kaale Hämeri, puh 0405684487, kaarle.hameri@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

professori Hanna Vehkamäki, puh. 040 560 8807, hanna.vehkamaki@helsinki.fi

professori Kaale Hämeri, puh 0405684487, kaarle.hameri@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja 17 muulla paikkakunnalla Suomessa. Helsingin yliopisto on menestynyt erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa, sillä se sijoittuu niissä maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme