Helsingin yliopisto

Lasten uniongelmat vaarantavat tunne-elämän kehityksen

Jaa

Unella on suuri merkitys ihmisen toimintaan ja hyvinvointiin. Erityisesti unen merkitys korostuu lapsilla, joiden aivot vielä kehittyvät. Psykologian maisteri Petteri Simola tutkii 6.6. tarkastettavassa väitöskirjassaan alle kouluikäisten lasten unihäiriöitä ja niiden pysyvyyttä kouluikään saakka. Tutkimuksessa selvitettiin uniongelmien yhteyttä psyykkiseen hyvinvointiin kouluiässä sekä unen laadun merkitystä kuuloinformaation käsittelyyn ja tarkkaavaisuuden suuntaamiseen aivotoiminnan tasolla.

Simola havaitsi uniongelmien olevan hyvin yleistä alle kouluikäisillä lapsilla. Vanhemmat raportoivat eriasteisia toistuvia uniongelmia melkein puolella tutkimuksessa mukana olevilla 3-6-vuotiaista lapsista. Suurimmalla osalla uneen liittyvät ongelmat olivat onneksi lieviä ja liittyivät yleisimmin nukkumaan menemisen vastustamiseen ja nukahtamisen vaikeuteen, mutta myös kuorsaaminen, hampaiden narskuttaminen ja unessa puhuminen olivat yleisiä.

Kouluikään tultaessa uniongelmat vähenivät, mutta myös kouluiässä nukkumaanmenon vastustus ja nukahtamisen vaikeudet olivat yleisiä, kuten myös aamuaikainen väsymys ja vaikeudet nousta sängystä. Merkittävä ja huolestuttava löydös oli se, että reilulla kolmanneksella 3-6-vuotiaista lapsista, joilla esiintyi uniongelmia alle kouluikäisinä, esiintyi uniongelmia vielä kouluiässäkin. Erityisesti näillä lapsilla oli erittäin suuri riski tunne-elämän ja käyttäytymisen ongelmien esiintymiseen univaikeuksien rinnalla. Sen sijaan tutkimuksen mukaan vain harvalla lapsella uniongelmia alkoi esiintyä vasta kouluiässä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös unen laadun vaikutusta kouluikäisten aivojen kuuloinformaation käsittelyyn ja tarkkaavaisuuden häiriöherkkyyteen. Heikompi unenlaatu oli yhteydessä aivojen yliherkkään reagointiin viittaavaan aisti-informaation käsittelyn ja tarkkaavaisuuden säätelyn haasteisiin.

Simolan mukaan uniongelmat ovat merkittävä haaste alle kouluikäisten ja kouluikäisten lasten hyvinvoinnille. Koska nyt tehdyn tutkimuksen perusteella alle kouluikäisillä uniongelmien esiintyvyys on selkeästi suurempaa kuin kouluikäisillä, tulisi varhaislapsuuden univaikeuksien tunnistamisesta ja hoitamisesta kehittää entisestään. On tärkeää, että pienten lasten uniongelmat eivät muuttuisi pysyviksi, koska erityisesti pitkäkestoisina ne voivat haitata lapsen aivotoiminnan, käyttäytymisen ja sosioemotionaalisen säätelyn kehittymistä.

Petteri Simola väittelee Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa 6.6. klo 12 aiheesta ”Sleep problems and their implications from preschool to school age”. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Siltavuorenpenger 1A, sali 1. Väitöskirja on sähköisesti luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-9960-1

Väittelijän yhteystiedot:

Petter Simola, puh. 0445094481, s-posti petteri.simola@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Maria Peltonen
Tiedottaja
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
PL 33, 00014 Helsingin yliopisto
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme