Suomen riistakeskus Pohjois-Savo

Pohjois-Savo jäi ilman karhunkaatolupaa

Jaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt karhun kannanhoidolliset poikkeusluvat 20.8. alkavalle metsästyskaudelle. Karhukannan levittäytymisvyöhykkeeseen kuuluvan Pohjois-Savon karhutiheydet eivät vielä riittäneet pyyntilupaan.

Karhukannan hoitosuunnitelman mukaiselle levittäytymisvyöhykkeelle Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvat 18 karhun metsästykseen. Alue käsittää Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Kymen riistakeskusalueista vakiintuneen kannan hoitoalueen länsipuolella olevat alueet sekä Pohjois- Savon ja Keski-Suomen riistakeskuksen toimialueet. Poikkeuslupia on kohdennettu Keski- ja Kaakkois-Suomen karhutihentymäalueille. Tavoitteena on, että karhukanta kasvaa maltillisesti, jotta alueelta siirtyisi yksilöitä myös harvemman kannan alueille. Levittäytymisvyöhykkeeltä saatiin saaliiksi viime metsästyskaudella 32 karhua.

Pohjois-Savoon haettiin poikkeuslupaa kahden karhun kaatoon yhdellä hakemuksella. Hakemusalue kattaa Pyhäjärven kaupungin, Kiuruveden - ja Vieremän kunnat sekä alueita Pielaveden kunnan pohjoisosista. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pyhäjärven kaupunki kuuluu kehittyvän karhukannan alueeseen, missä Maa- ja metsätalousministeriön asetus mahdollistaa karhun metsästyksen vain Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pirkanmaan maakunnissa.

Hakemusalueen viime vuosien pentutuotto ei vielä mahdollistanut poikkeusluvan myöntämistä ilman, että sillä olisi vaikutusta alueen hoitosuunnitelman mukaiseen karhukannan maltilliseen kasvuun. Myöskään hakemusalueen lähialueella ei ollut Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan karhukannan tiheydestä kertovia pentueita.

Pohjois-Savon karhukanta on Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvioiden perusteella vaihdellut vuodesta 2006 lähtien 15 ja 60 yksilön välillä. Ennen syksyn metsästyskautta vuotta vanhempia karhuja arvioidaan olevan 50-60. Arviot suurpetojen lukumääristä pohjautuvat ensisijaisesti riistanhoitoyhdistysten petoyhdyshenkilöiden kirjaamiin petohavaintoihin.

Lisätietoja,

Ohto Salo     029 431 2305

vs. riistasuunnittelija

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Pohjois-Savo
Suomen riistakeskus Pohjois-Savo
Kiekkotie 4
70200 Kuopio

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Pohjois-Savo

Suomen riistakeskus järjestää riistakolmiokoulutusta Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa3.6.2015 14:51:05 EESTTiedote

Metsäkanalintukannat selvitetään riistakolmiolaskennoilla. Suomen riistakeskus tarjoaa asian tiimoilta koulutusta ja neuvontaa laskijoille, kolmiovastaaville ja metsästysseuroille kesä-heinäkuussa. Koulutustilaisuudessa käydään läpi riistakolmion perustaminen, laskennan suorittaminen, sähköinen Oma riista -palvelu ja riistakolmiot.fi-sivut laskennan apuvälineenä.