Suomen riistakeskus Satakunta

HIRVENKAATOLUPIA VIIME VUOTISTA VÄHEMMÄN

Jaa

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueelle on myönnetty metsästyskaudelle 2014 – 2015 pyyntilupia 1600 kpl hirvelle, 4350 kpl valkohäntäpeuralle ja 20 kpl kuusipeuralle. Peurojen osalta lupamäärä säilyi kutakuinkin viime vuoden tasossa, mutta myönnettyjen hirvilupien määrä on noin 12 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lisäksi niin sanottujen pankkilupien määrä on monin paikoin aikaisempaa suurempi. Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästys alkaa tänä vuonna 27. syyskuuta.

Hirviluvissa vähennystä rannikolla ja alueen eteläosissa

Hirvenmetsästäjien syksyllä 2013 tekemiin havaintoihin perustuvan Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvion mukaan Satakunnan toimialueella talvehti viime talvena noin 3 300 hirveä, joka tarkoittaa keskimäärin 2,7 hirveä tuhannella maa -hehtaarilla. Paikallisesti tilanne kuitenkin vaihtelee. Etenkin Satakunnan rannikkoseudulla hirvikanta on paikoin alhaisimmalla tasolla vuosikymmeniin, ja kanta on viime vuosina laskenut myös toimialueen eteläosissa. Tulevan syksyn pyyntilupien määrää pudotettiinkin nimenomaan näillä alueilla. Alueen pohjoisosissa sen sijaan hirvikanta on säilynyt viime vuosina suhteellisen vakaana tai ollut jopa kasvussa.

Myös hirvieläinten aiheuttamien metsävahinkojen perusteella maksetut korvaukset ovat jo usean vuoden ajan olleet aikaisempaan nähden hyvin alhaisella tasolla, vuonna 2013 metsävahinkoja korvattiin Satakunnan toimialueella vain noin 8 000 eurolla. Hirvionnettomuuksien lukumäärä on viime vuodet pysynyt kutakuinkin ennallaan, vuonna 2013 alueella kirjattiin kaikkiaan 82 hirvikolaria. 

Satakunnan alueellinen riistaneuvosto asetti keväällä hirvikannan määrälliseksi tavoitteeksi Satakunnan toimialueella 2,7 – 3,2 hirveä tuhannella hehtaarilla. Näin ollen tulevan syksyn jahdin tavoitteena on pitää hirvikanta vähintään nykyisellä tasolla. Pyyntilupamäärien vähentämisen ohella tavoitteeseen pyritään monin paikoin myös siirtämällä aikaisempaa suurempi osa myönnetyistä luvista ns. pankkiluviksi, jotka otetaan käyttöön vain mikäli syksyllä todettu hirvitilanne sitä esimerkiksi vahinkojen estämiseksi edellyttää.

Valkohäntäpeuralle pyyntilupia edellisvuoden malliin

Valkohäntäpeurakanta on metsästäjien arvion mukaan ollut toimialueella viime vuosina kasvussa. Perinteisesti vahvimmat peurakannat tavataan alueen peltovaltaisessa etelä- ja kaakkoisosassa, mutta viime vuosina kannan vahvistumista on tapahtunut erityisesti Satakunnan rannikkoseudulla. Valkohäntäpeuran pyyntilupia on aluetasolla käytössä runsaasti ja verotuksen säätely tapahtuu pitkälti paikallistasolla, myönnetyistä luvista on viime vuosina käytetty noin 70 prosenttia. Tärkeä tavoite peurakannan verotuksessa on liikennevahinkojen vähentäminen. Pienten hirvieläinten, valkohäntäpeuran ja metsäkauriin, aiheuttamien liikenneonnettomuuksien määrä on vuosittain alueella huomattava.

Suurin osa peurakolareista tapahtuu loka-joulukuussa, jolloin peurojen liikkuminen on mm. kiimakaudesta johtuen aktiivista. Riistakeskus suositteleekin, että loppuvuoden kolarimäärien vähentämiseksi peurojen metsästys aloitettaisiin täysimittaisesti heti kauden alussa.

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueeseen kuuluu Satakunnan maakunta sekä Kihniön, Parkanon, Ikaalisten, Hämeenkyrön, entisen Viljakkalan, Sastamalan ja Punkalaitumen kuntien alueet Pirkanmaalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Impola, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2321, antti.impola@riista.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Satakunta
Suomen riistakeskus Satakunta
Porintie 9 B 6
29250 Nakkila

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Satakunta

Hirvieläimille aikaisempaa enemmän kaatolupia15.7.2015 15:00:35 EESTTiedote

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueelle on myönnetty metsästyskaudelle 2015 – 2016 pyyntilupia 1798 kpl hirvelle, 4921 kpl valkohäntäpeuralle ja 21 kpl kuusipeuralle. Hirvellä ja valkohäntäpeuralla lupamäärät kasvoivat noin kymmenyksellä viime kauteen nähden. Hirven osalta myös pankkilupien määrä on monin paikoin aikaisempaa suurempi. Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästys alkaa tänä vuonna lauantaina 26. syyskuuta.