Suomen riistakeskus Etelä-Savo

Etelä-Savoon lupa seitsemän karhun kaatoon

Jaa

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty Suomessa metsästysvuoden 2014-2015 saaliiksi saatavien karhujen enimmäismääräksi 115 yksilöä. Etelä-Savon alueelle myönnettiin poikkeuslupia seitsemän karhun metsästämiseen. Viime vuonna otsoja kaatui viisitoista.

Levittäytymisvyöhykkeen luvat tiheimmille pentuealueille

Suomen karhukannan levittäytymisvyöhykkeelle oli mahdollista myöntää poikkeuslupa enintään 18 karhun metsästämiseen. Levittäytymisvyöhykkeen lupamäärä pieneni puoleen vuodentakaisesta. Etelä-Savon levittäytymisvyöhykkeen alueelta on tulevana kautena mahdollista kaataa kolme karhua.

Karhukanta on levittäytynyt pikkuhiljaa ja karhuista tehdään havaintoja koko Etelä-Savon alueella. Karhupentuehavainnot kuvaavat karhun vakiintumista ja karhukannan tiheyttä. Poikkeusluvat on tänä vuonna myönnetty alueille, joista pentuehavaintoja on kertynyt kaikkein eniten.

Heinäveden lupa-alueelle myönnettiin lupa yhden karhun metsästämiseen ja Juvan, Joroisten, Rantasalmen ja osin Mikkelin alueilla sijaitsevalle alueelle kahden karhun kaatamiseen.

Kielteisiä päätöksiä tuli kolmelle hakijalle. Karhunmetsästykseen tulee tauko Pieksämäen ja Kangasniemen lupa-alueilla. Mäntyharjun osalta ei lupakynnys ylittynyt tälläkään kertaa.

Neljä lupaa vakiintuneen kannan alueelle

Itä-Suomen vakiintuneen karhukannan hoitoalueelle suurin sallittu saalismäärä kannanhoidollisilla poikkeusluvilla on tänä vuonna 49 karhua. Etelä-Savon vakiintuneen karhukannan alueelta tuli kaksi poikkeuslupahakemusta. Riistakeskuksen päätöksellä Kerimäellä on mahdollista kaataa yksi karhu ja Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kuntien alueilla yhteensä kolme otsoa. Viime vuonna Etelä-Savon vakiintuneen kannan alueelta kaadettiin kuusi karhua.

Petoyhdyshenkilöiden tarkastamien havaintojen perusteella Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on arvioinut riistakeskus Etelä-Savon alueen karhukannaksi ennen lisääntymiskautta 120-145 yli vuoden ikäistä karhua. Suomessa karhuja on noin 1200. Karhun metsästysaika alkaa elokuun 20. päivä ja päättyy lokakuun lopussa.

Lisätietoja riistapäällikkö Petri Vartiainen p. 029 431 2211

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Etelä-Savo
Suomen riistakeskus Etelä-Savo
Virastotie 3 as 2
51901 Juva

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Etelä-Savo

Etelä-Savoon lupa seitsemän karhun kannanhoidolliseen metsästykseen13.7.2015 14:00:00 EESTTiedote

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty Suomessa metsästysvuoden 2015 - 2016 saaliiksi saatavien karhujen enimmäismääräksi 133 yksilöä. Etelä-Savon alueelle myönnettiin poikkeuslupia seitsemän karhun metsästämiseen. Lupamäärä on sama kuin viime vuoden saalis. Kannanhoidolliset poikkeusluvat myönnettiin alueille, joilta on pidempään kirjautunut pentuehavaintoja ja myös muiden havaintojen perusteella tihein karhukanta.

KORJATTU TIEDOTE: Syksyn hirviluvat myönnetty Etelä-Savossa30.6.2015 14:43:39 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Etelä-Savon alueelle 3227 pyyntilupaa. Lupamäärä nousi noin150:llä edellisvuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa yli 4000 hirveä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita käytetään luvansaajien harkinnan mukaan. Pankkiluvat suunnataan syksyllä havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille.

Syksyn hirviluvat myönnetty Etelä-Savossa30.6.2015 13:22:25 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Etelä-Savon alueelle 3327 pyyntilupaa. Lupamäärä nousi 150:llä edellisvuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa yli 4000 hirveä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita käytetään luvansaajien harkinnan mukaan. Pankkiluvat suunnataan syksyllä havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille