Suomen riistakeskus Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 35 karhun metsästämiseen

Jaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalan alueelle poikkeusluvat yhteensä 35 karhun metsästämiseen. Edellisellä metsästyskaudella Pohjois-Karjalassa oli käytettävissä poikkeusluvat 29 karhun metsästämiseen. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan on saaliiksi saatavien karhujen enimmäismäärä alkavana metsästysvuonna koko maassa 115 yksilöä.

Pohjois-Karjalassa vakiintuneen karhukannan alueella on mahdollista metsästää yhteensä 33 karhua. Lupa-alueittain määrä jakautuu siten, että Keski-Karjalan ja Ilomantsin lupa-alueella voidaan kummassakin metsästää kahdeksan karhua, Lieksassa seitsemän, Joensuun lupa-alueella viisi, Nurmeksen ja Tuupovaaran lupa-alueilla molemmissa kaksi karhua ja Valtimolla yksi karhu. Karhukannan hoitosuunnitelman mukaisesti näillä alueilla tavoitteena on, että karhujen määrää ei lisätä nykyisestä.

Pohjois-Karjalan länsiosassa karhukannan levittäytymisvyöhykkeellä voidaan metsästää yhteensä kaksi karhua. Yksi karhu voidaan metsästää Juuan ja Polvijärven muodostamalla lupa-alueella ja yksi karhu Liperin ja Outokummun muodostamalla lupa-alueella. Näillä alueilla tavoitteena on kasvattaa karhukantaa maltillisesti siten, että turvataan karhukannan levittäytyminen kehittyvän kannan hoitoalueelle.

Poikkeusluvat karhun metsästykseen riistakeskus on myöntänyt karhukannan hoitosuunnitelman tavoitteiden ja riistantutkimuksen karhukannasta tekemän arvion perusteella. Kannanhoitoalueiden sisällä poikkeusluvat on kohdennettu Suomen riistakeskuksen sisäisen harkinnan perusteella alueille, joilla karhukanta on tihein tai ongelmia on esiintynyt erityisen paljon. Suurin painoarvo harkinnassa on ollut kahden edellisen kauden pentuehavainnoilla, jotka kuvaavat karhukannan kehityksen vaihetta. Pentuehavainnot ovat myös perusteena riistantutkimuksen kanta-arviolle.

Petoyhdyshenkilöiden tarkastamien havaintojen perusteella Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on arvioinut Pohjois-Karjalan alueen karhukannan vahvistuneen hieman edellisvuodesta. Ennen metsästyskautta Pohjois-Karjalassa arvioidaan tallustelevan 290 - 340 yli vuoden ikäistä karhua. Vuosi sitten vastaava arvio oli 250 - 300 karhua.

Karhun metsästyskausi alkaa 20.8. ja päättyy lokakuun lopussa.

Lisätietoja riistapäällikkö Juha Kuittinen p. 029 431 2291

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Pohjois-Karjala
Suomen riistakeskus Pohjois-Karjala
Teollisuuskatu 15
80100 Joensuu

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Pohjois-Karjala