Suomen riistakeskus Pohjois-Häme

Pohjois-Hämeessä lupa yhden karhun kaatoon

Jaa

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty Suomessa metsästysvuoden 2014-2015 saaliiksi saatavien karhujen enimmäismääräksi 115 yksilöä. Pohjois-Hämeen alueelle myönnettiin poikkeuslupa yhden karhun metsästämiseen.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella säädetty suurin sallittu saalismäärä pienentyi kehittyvän kannan hoitoalueella Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pirkanmaan maakunnissa edellisestä vuodesta kolmanneksella ja suurin sallittu karhusaalismäärä vuonna 2014 on kuusi yksilöä. Suomen riistakeskuksen tekemän harkinnan mukaisesti Suomen riistakeskus Pohjois-Hämeen toiminta-alueella oli mahdollista myöntää poikkeuslupa vain yhden karhun metsästämiseen. Viime vuonna poikkeuslupia myönnettiin kaksi kappaletta.

Pohjois-Hämeen alueella karhukanta on Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kanta-arvioiden perusteella säilynyt vakaana lukuun ottamatta kahta viimeistä vuotta, joiden aikana kanta-arvio on hieman pienentynyt. RKTL arvioi ennen metsästyskautta 2014 alueella olevan 25-35 vuotta vanhempaa karhua. Arvio karhukannan pentutuotosta vuonna 2014 on 4 yksilöä. Karhukanta keskittyy alueen pohjois- ja itä-osiin, jotka rajautuvat Keskisen Suomen vahvan karhukannan alueeseen.

Poikkeusluvat myönnetään alueille, joilla riistantutkimuksen arvioiden ja karhuista tehtyjen havaintojen perusteella on tihein karhukanta. Pohjois-Hämeessä poikkeuslupa yhden karhun metsästämiseen myönnettiin pääasiassa Virtain ja Mänttä-Vilppulan ja osin Ruoveden kuntien alueet kattavalle hakemusalueelle. Toiseen lähinnä Oriveden, Juupajoen ja Jämsän kuntien alueita kattavalle hakemusalueelle tehtiin hylkäävä päätös.

Karhun metsästysaika alkaa elokuun 20. päivä ja päättyy lokakuun lopussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jani Körhämö, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2281, jani.korhamo@riista.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Pohjois-Häme
Suomen riistakeskus Pohjois-Häme
Finnentie 8
36200 Kangasala

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Pohjois-Häme

Pohjois-Hämeessä korotusta peuralupiin, hirviluvat ennallaan10.8.2015 15:49:48 EESTTiedote

Suomen riistakeskuksen Pohjois-Hämeen toimialueelle on myönnetty metsästyskaudelle 2015 – 2016 hirven pyyntilupia 1368 kpl ja valkohäntäpeuran pyyntilupia 2435 kpl. Hirvilupamäärä säilyi samalla tasolla viime kauteen nähden. Valkohäntäpeuralupia sen sijaan haettiin ja myönnettiin noin 10 % viime vuotta enemmän. Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästys alkaa tänä vuon-na lauantaina 26. syyskuuta.