Suomen riistakeskus Pohjanmaa

Suomen riistakeskus myönsi Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle kannanhoidolliset poikkeusluvat 5 karhun metsästämiseen

Jaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueille yhteensä 5 kannanhoi-dollista poikkeuslupaa karhun metsästämiseen. Määrä laski viimevuotisesta, jolloin alueilla kaadettiin yhteensä seitsemän karhua.

Suomen riistakeskus Pohjanmaan toiminta-alue kuuluu Suomen karhukannan hoitosuunnitelman mukaan kehittyvän karhukannan hoitoalueeseen, jossa tavoitteena on karhukannan lisääntyminen, levittäytyminen ja uusien elinpiirien muodostuminen. Kannanhoitoalueelle myönnettiin kuusi poikkeuslupaa, joista viisi myönnettiin Pohjanmaalle ja yksi Pohjois-Hämeeseen. Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnan alueella Suomen riistakeskus on tehnyt kaksi kielteistä päätöstä, koska maa- ja metsätalousministeriön asetus ei salli lupien myöntämistä näille alueille.

Petoyhdyshenkilöiden tarkastamien havaintojen perusteella Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on arvioinut Etelä- ja Keski-Pohjanmaan karhukannaksi 70–95 vuotta vanhempaa karhua ennen metsästyskautta 2014. Arvioitu pentutuotto vuonna 2014 on samaisella alueella 15 yksilöä. Edellisenä vuonna vastaavat luvut olivat 95–115 ja 25. Lisääntyvän karhukannan painopiste on edelleen Suomenselän alueella, missä pentueita on kirjattu eniten. Karhuhavaintoja tehdään kuitenkin runsaasti koko Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueella ja yksittäisiä pentueita tavataan myös läheltä rannikkoa.

Nyt myönnetty poikkeuslupien määrä ei pysäytä tai vaaranna karhukannan hoidolle asetettujen tavoitteiden täyttymistä, mutta mahdollistamalla kannanhoidollista metsästystä asutuksen läheisyydessä liikkuviin karhuihin, voidaan lisätä niiden ihmisarkuutta ja siten vähentää karhujen aiheuttamien konfliktien määrää.

Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueelta Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta haettiin kannanhoidollisia poikkeuslupia kuudella hakemuksella 17 karhun kaatoon. Kahdelle hakemusalueelle ei poikkeuslupaa myönnetty. Poikkeusluvat kohdennettiin Suomen riistakeskuksen harkinnan perusteella alueille, joilla karhukanta on tiheää. Poikkeuslupaharkinnassa otettiin huomioon myös karhujen aiheuttamat sosiaaliset ongelmat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sami Tossavainen, vs. riistapäällikkö, Suomen riistakeskus Pohjanmaa
p. 029 431 2304, sami.tossavainen@riista.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Pohjanmaa
Suomen riistakeskus Pohjanmaa
Vapaudentie 32–34 B 22
60100 Seinäjoki

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Pohjanmaa

Pohjanmaalla tavoitteena hoitaa vahvaa hirvikantaa pitäen vahingot alhaisella tasolla13.3.2015 15:00:00 EETTiedote

Suomen riistakeskus Pohjanmaan ja Rannikko-Pohjanmaan alueiden hirvitalousalueille asetettiin tavoitteet hirvikannan hoidolle alueellisten riistaneuvostojen yhteistyössä ensimmäistä kertaa. Tavoitteet huomioivat alueen vahinkotilanteen, kannan koon määrittämisessä ja kannanhoidon tavoitteen asettamisessa käytettävän kanta-arvion eron aiemmin alueella käytettyihin menetelmiin ja mahdollistavat vahvat riistatalouden tuottamat hyvinvointivaikutukset alueelle.