Helsingin yliopisto

Maitoa tuotettiin Etelä-Suomessa jo 4500 vuotta sitten

Jaa

Helsingin ja Bristolin yliopistojen tutkijaryhmä on saanut selville, että maitoa tuotettiin Suomessa jo 4500 vuotta sitten. Löytö varmistaa samalla karjanhoidon alkaneen maassamme ainakin 500 vuotta aiemmin kuin on tiedetty. Arkeologi Aarne Äyräpää esitti asiasta hypoteesin jo 1930-luvulla, mutta ei pystynyt osoittamaan sitä uskottavasti todeksi.

Kuva: Esa Suominen/Museovirasto
Kuva: Esa Suominen/Museovirasto

Tutkijaryhmän havainnot perustuvat muinaisten keramiikka-astioiden pinnalta tehtyihin rasvanjäänteiden analyysiin. Noin 6000–5000 tuhatta vuotta sitten käytössä olleissa astioissa on jälkiä vain merellistä alkuperää olevien rasvoista ja näin ollen kalan ja hylkeen pyynnistä.

Nyt saadun tutkimustiedon mukaan viimeistään noin 4500 vuotta sitten valmistettuihin keramiikka-astioihin ilmaantuu maitorasvoja. Näitä astioita on löydetty Kirkkonummen löytöpaikoilta, Etelä-Suomesta. Tämä on tutkijaryhmän mukaan selvä merkki lehmän tai lampaan maidon käytöstä ja samalla myös maailmanlaajuisesti ensimmäinen osoitus näin varhaisesta maidontuotannosta 60. leveysasteen pohjoispuolella.

Tutkimus tukee aiemmin esitettyä hypoteesia, jonka mukaan maidontuotannon ja samalla aikuisten laktoosin sietokyvyn toivat Suomeen mukanaan nuorakeraamiseen, maatalouskulttuuriin kuuluvat tulokkaat. Nuorakeraamikot poikkesivat paikallisesta väestöstä paitsi kulttuurinsa osalta myös geneettisesti. He asettuivat asumaan karjanhoidon kannalta parhaiten soveltuville alueille Etelä- ja Lounais-Suomessa.

– Tutkimus osoittaa, että laktoosinsieto on edelleen vahvimmillaan maan lounais- ja länsiosissa, missä väestön nykyinen genetiikka näyttää siten yhä eniten kuvastavan maitoa sietänyttä, karjanhoidon mukanaan tuonutta väestöä, kertoo professori Mika Lavento Helsingin yliopistosta.

Nuorakeraamisen kulttuurin Pohjolaan tuoma karjanhoito vakiintui Suomeen kuitenkin vasta vähitellen. Helsingin ja Bristolin yliopiston tutkimuksessa analysoiduissa, 500 vuottamyöhemmin alkaneen Kiukaisten kulttuurin astioissa näkyy yhä merkkejä sekä kalojen ja hylkeiden rasvoista että maito- ja liharasvoista.

Pienten maitorasvajäämien erottaminen muista eläinrasvoista on ollut mahdollista vasta suhteellisen vähän aikaa. Menetelmällä on aiemmin selvitetty maidon käytön alkua ja laajuutta muualla Euroopassa. Nyt arkeologisia maitorasvajäänteitä tunnistettiin ensi kertaa Suomesta ja ne osoittivat karjanhoidon alkaneen maassamme tiedettyä aikaisemmin.

Tulokset ovat osa monitieteellistä tutkimusprojektia, jossa yhdistetään arkeologian, ympäristötutkimuksen, genetiikan ja geokemiallisen molekyylitutkimuksen menetelmiä. Helsingin yliopistosta tutkimusryhmään kuuluvat Mika Lavento, Petri Halinen, Kristiina Mannermaa, Päivi Onkamo, Markku Oinonen, Johannes Kettunen ja Markus Perola, ja Bristolin yliopistosta Lucy Cramp, Richard Evershed ja Volker Heyd. Tutkimukseen saatiin rahoitusta Suomen kulttuurirahastosta ja Britanniasta NERC:stä (Natural Environment Research Council).

Tulokset julkaistiin 30. heinäkuuta 2014 julkaisussa Proceeding of the Royal Society B.

Artikkelin tiedot: Cramp LJE et al. 2014. Neolithic dairy farming at the extreme of agriculture in northern Europe. Proc. R. Soc. B 20140819. http://rspb.royalsocietypublishing.org/

Kuvatekstit:

Kuva 1: Nuorakeraaminen astia, kulttuurille tyypillinen ns. vasarakirves sekä pieni kirves Lempäälän Aimalankankaalta. Kuva: Esa Suominen/Museovirasto

Kuva 2: Nuorakeraamisia astioita Hyvinkään Ihantolasta (vasen) ja Närpiön Lokåsenista (oikea). Kuva Esa Suominen/Museovirasto

Lisätietoja:

Mika Lavento, puh. 050 448 0658, s-posti mika.lavento@helsinki.fi

Kristiina Mannermaa puh. 050 448 2335, s-posti kristiina.mannermaa@helsinki.fi

Petri Halinen, s-posti petri.halinen@helsinki.fi

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Maria Peltonen
Tiedottaja
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
PL 33, 00014 Helsingin yliopisto
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi

Kuvat

Kuva: Esa Suominen/Museovirasto
Kuva: Esa Suominen/Museovirasto
Lataa
Kuva: Esa Suominen/Museovirasto
Kuva: Esa Suominen/Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme