Suomen riistakeskus Oulu

Hirvien pyyntiluvat ennallaan Pohjois-Pohjanmaalla

Jaa

Suomen riistakeskus Oulun alueen hirvikantaa on pienennetty koko 2000-luvun alkupuolen ajan metsästyksellä. Tällä hetkellä hirvikanta on hyvin lähellä tavoitetta. Tänä vuonna myönnettiin vajaa 10 prosenttia enemmän lupia kuin edellisenä vuonna.

Hirvieläinten metsästys alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina. Saaliin arvolla mitattuna hirvieläimet ovat maamme tärkeimpiä riistaeläimiä. Hirvieläinten metsästyksellä ennaltaehkäistään myös niiden aiheuttamia vahinkoja. Viime vuosina Oulun alueen hirvikantaa on suunnitelmallisesti pienennetty hirvien aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Viime syksynä metsästyksen jälkeen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos arvioi Oulun alueelle jääneen runsas 8000 hirveä, joka tiheytenä on 2,2 hirveä/1000 ha.  Suomen riistakeskuksen tavoitteena on Oulun alueella 2,5 – 3,2 hirveä tuhatta hehtaaria kohti ja Koillismaalla vain 2,0 - 2,5 hirveä. Tämän vuoden hirvenmetsästykseen myönnettiin 4353 pyyntilupaa. Viime vuoden vastaava luku oli 4038.

Mikäli pyyntilupia käytetään edellisten vuosien tapaan, arvioidaan syksyn jahdissa kaatuvan noin 4500 - 5000 hirveä, koska yhdellä pyyntiluvalla voi pyydystää yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Tavoitteena on nostaa hirvisonnien keski-ikää metsästäjien ohjeistuksen ja neuvonnan avulla erityisesti Oulun eteläisellä alueella. Tavoitteilla pyritään pitämään hirven aiheuttamat vahingot alhaisella tasolla, mutta samalla varmistamaan hirvikannan perinnöllinen monimuotoisuus. Kannan tasapainoinen rakenne helpottaa myös hirvikannan koon hallintaa.

Hirven metsästys alkaa tulevana syksynä syyskuun viimeisenä lauantaina 27.9.2014 ja päättyy 31.12.2014.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riistapäällikkö Keijo Kapiainen 029 431 2261

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Oulu
Suomen riistakeskus Oulu
Ratatie 41
91501 Muhos

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Oulu