Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomen hirviluvissa pientä laskua vuodelle 2014 - valkohäntäpeuroille enemmän pyyntilupia

Jaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvieläinten metsästyskaudelle Varsinais-Suomen alueelle 1194 hirven pyyntilupaa ja 7512 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Lupamäärä tippui edellisvuodesta hirven osalta n. 100 kpl. Valkohäntäpeuran osalta lupamäärä nousi n. 450 kpl. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirvieläimen tai kaksi vasaa.

Metsästyskaudella 2013 Varsinais-Suomen alueella ammuttiin 1588 hirveä. Tulevana syksynä myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa vajaat 1600 hirveä. Maltillisen metsästyksen tavoitteena on pyrkiä vakiinnuttamaan maakunnan hirvikanta Varsinais-Suomen alueellisen riistaneuvoston määrittämän hirvikannan tiheystavoitehaarukan keskivaiheille. Vuodelle 2014 tavoitetaso on 2.5-3,5 hirveä/1000 ha Varsinais-Suomen alueella.

Hirvien aiheuttamat vahingot edelleen alhaisella tasolla

Hirvien aiheuttamat vahingot tieliikenteessä ja metsissä ovat hirvikannan pienenemisen myötä laskeneet alhaiselle tasolle. Vuoden 2013 aikana Varsinais-Suomen alueella tieliikenteessä sattui 87 hirvionnettomuutta, mikä on 6 kpl vähemmän kuin vuonna 2012. Kuolonkolareita ei hirvien vuoksi ole Varsinais-Suomen alueella sattunut useaan vuoteen. Metsävahinkojen määrä jäi vuonna 2013 vuoden 2012 tasolle ollen ainoastaan n.16000 euroa.

Valkohäntäpeurakannan verotusta lisätään

Valkohäntäpeurakanta on metsästäjien ilmoittaman arvion perusteella kasvanut. Pienten hirvieläinten aiheuttamia kolareita on liikaa ja pyyntilupia onkin anottu ja myönnetty maakunnan alueelle viime vuotta enemmän. Varsinais-Suomen alueella sattui vuonna 2013 1294 pienten hirvieläinten kolaria. Tavoitteena on peurakolareiden vähentäminen peurakannan kokonaismäärää laskemalla. Tavoite on erittäin tärkeä niillä alueilla Varsinais-Suomea joilla kanta on erityisen tiheä. Metsästyskaudelle 2014 on tavoitteena myös lisätä valkohäntäpeura naaraisiin kohdistuvaa verotusta. Tavoitteen toteutumista seurataan tulevalla metsästyskaudella kuukausittain. Naaraisiin kohdistuvan verotuksen lisäämisen tarkoituksena on kannan sukupuolirakenteen muuttaminen tasapainoisemmaksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Toivola, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2341, mikko.toivola@riista.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi
Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi
Hadvalantie 87 B
21500 Piikkiö

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomeen myönnettiin lupa kaataa neljä sutta18.12.2015 14:05:00 EETTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt 4 kannanhoidollista poikkeuslupaa Varsinais-Suomeen susien metsästämiseksi. Kaksi lupaa on suunnattu Pöytyän ja Oripään alueen susilaumaan ja kaksi on suunnattu Mynämäen, Nousiaisten ja Maskun alueella olevaan susilaumaan. Molemmat laumat ovat vakiintuneita ja niissä on jälkeläistuottoa. Tehokas suurpetoyhdyshenkilöverkosto on vapaaehtoistyöllään esimerkillisellä tavalla pystynyt todentamaan laumat ja niiden liikkeet. Varsinais-Suomen laumat ovat osa Lounais-Suomen kasvavaa susikantaa, johon kuuluvat osana myös Uudenmaan ja Satakunnan laumat. Myös näihin laumoihin on myönnetty kannanhoidollisia pyyntilupia. Susien ihmisarkuus on vähentynyt vähitellen. Karkotustoimenpiteillä voidaan myös vaikuttaa susien arkuuteen, mutta paras tapa muuttaa susia aremmiksi on metsästää niitä. Kannanhoidollisella pyynnillä haetaan taitekohtaa kehitykselle, jonka seurauksena sudet tulevat yhä useammin asutuksen läheisyyteen. Pyynnin tarkoitus ei ole hävittää susilaumaa, vaa

Varsinais-Suomen alueellinen riistaneuvosto: "Kannanhoidollisen pyynnin toteutuminen on kriittinen tekijä uuden susipolitiikan uskottavuudelle"3.12.2015 12:11:18 EETTiedote

Varsinais-Suomen alueellinen riistaneuvosto pitää suden kannanhoidollista metsästystä välttämättömänä toimenpiteenä susitilanteen hallintaan saamiseksi. Hallinto-oikeuksien ratkaisuissa todettiin, että viime talven kannanhoidollinen susipyynti perustui lainmukaisiin päätöksiin. Tarkasti ja huolellisesti toimeenpantu kannanhoidollinen sudenmetsästys on hyvä tapa turvata susireviireillä asuvien henkilöiden oikeudet.

Varsinais-Suomessa valkohäntäpeuran ja hirven pyyntiluvat lisääntyivät 10 %3.7.2015 07:59:37 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt Varsinais-Suomen alueelle tulevan syksyn hirvieläinten metsästykseen tarvittavat pyyntiluvat. Valkohäntäpeuralle myönnettin lupia 8316 kpl ja hirville 1332,5 kpl. Molempien lajien osalta pyyntilupamäärät nousivat edelliseen metsästyskauteen verrattuna. Molemmilla lajeilla lisäys on noin 10 %. Myönnetty valkohäntäpeurojen pyyntilupamäärä on suurempi kuin koskaan aikaisemmin.