Suomen riistakeskus Uusimaa

Uudellemaalle hieman viimevuotista enemmän hirvenpyyntilupia

Jaa

Koko maakunnan hirvikannan suuruus on keskimäärin tavoitetasolla, joskin paikallisesti tiheydessä on eroja. Valkohäntäpeurojen määrä vaikuttaisi kasvaneen, ja niiden pyyntilupia on maltillisesti lisätty. Lupia on edelleen käytössä runsaasti, joten metsästäjien tulee kantaa vastuu siitä, kuinka paljon eläimiä voidaan kaataa.

Suomen riistakeskus on myöntänyt Uudellemaalle ensi syksyksi 1770,5 hirven ja 3917 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Kuusipeuran pyyntilupia myönnettiin 96. Hirvenpyyntilupien määrä kasvoi noin 3 prosenttia, valkohäntäpeuralupien määrä nousi noin 8 prosenttia ja kuusipeuralupia myönnettiin 6 prosenttia viimevuotista vähemmän. Yhdellä hirvieläimen pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Viime maaliskuussa tehdyssä maalaskennassa Uudenmaan talvehtivan hirvikannan kooksi arvioitiin noin 3 650 yksilöä. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) hirvikanta-arvion mukaan Uudellamaalla on noin 3250 hirveä, joten keskimäärin maakunnan hirvikanta on tavoitteeksi asetetun 3500 hirven suuruinen. Hirvien aiheuttamat vahingot kasvoivat hieman edellisestä vuodesta. Maakuntatason tavoitteena on säilyttää kanta tavoitetiheydessä ja vähentää hirviä siellä, missä ne aiheuttavat merkittäviä vahinkoja. Valikoivalla verotuksella pyritään muuttamaan hirvikannan naarasvoittoista sukupuolijakaumaa. Sukupuolijakaumaa pyritään korjaamaan vähentämällä urosten osuutta aikuissaaliissa ja lisäämällä vasojen osuutta kokonaissaaliista.

Hirven verotussuunnitelma toteutuu, kun pyyntiluvista käytetään noin 80 prosenttia. Loppujen lupien käytöstä päättävät metsästysseurat yhdessä riistanhoitoyhdistysten kanssa metsästyskauden aikana. Metsästystä jatketaan, jos hirviä on odotettua enemmän tai ne aiheuttavat paikallisesti vahinkoja. Tulevan syksyn hirvisaalis tullee olemaan suurempi kuin viime syksynä, jolloin kaadettiin 1766 hirveä.

Valkohäntäpeurojen määrä vaikuttaa kasvaneen jo toista vuotta peräkkäin, ja myös pyyntilupia myönnettiin viimevuotista enemmän. Pyyntilupien käyttöaste on jo pitkään ollut matala. Valkohäntäpeurakannan verotuskestävyys on edelleen alhainen varsinkin Itä-Uudellamaalla, joten pyyntilupien käytössä on syytä käyttää jatkossakin harkintaa. Peurakannan sukupuolijakauma on naarasvoittoinen ja urosten keski-ikä on alhainen, joten kannan rakenteeseen liittyvät ongelmat tulee huomioida metsästystä suunniteltaessa.

Kuusipeuralupia myönnettiin hieman viime vuotta vähemmän. Vaikka Uudenmaan kuusipeurakanta vaikuttaisi kasvaneen, tulee lupien käytössä käyttää tarkkaa harkintaa. Uudenmaan kuusipeurakanta on kärsinyt ilveksen saalistuksesta ja viime talvea edeltäneistä runsaslumisista talvista.

Metsästys perustuu kanta-arvioihin

Hirvieläinten metsästyssuunnitelmat perustuvat talvella tehtyihin kanta-arvioihin. Viime maaliskuun maalaskennassa hirviä arvioitiin olevan Uudellamaalla noin 3650, joskin RKTL:n kanta-arvio oli vain noin 3250 hirveä. Valkohäntäpeurojen määräksi arvioitiin maalaskennassa 7700 yksilöä, metsäkauriiden määräksi 3900 ja kuusipeurojen määräksi 370 yksilöä. Viime kevään maalaskentatuloksiin on syytä suhtautua kriittisesti, koska vähälumisen talven johdosta laskentaa ei viime keväänä voitu monin paikoin tehdä jälkilaskentana, vaan eläinten määrä jouduttiin arvioimaan muutoin.

Hirven ja peurojen metsästyskausi alkaa syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Metsäkauriin metsästysaika alkaa jo syyskuun alussa. Metsäkauriin metsästykseen ei tarvita pyyntilupaa, vaan metsästys tapahtuu metsästysoikeuden haltijoiden päättämällä tavalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Piironen, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus Uusimaa
p. 029 431 2332, antti.piironen@riista.fi

Paikallisten riistanhoitoyhdistysten toiminnanohjaajat, yhteystiedot RiistaWebistä http://riistaweb.riista.fi tai suoraan linkistä: http://riistaweb.riista.fi/yhteystiedot/yhteystietohaku.mhtml?lang=fi&alue=600&toimi=01YTO

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Uusimaa
Suomen riistakeskus Uusimaa
Sompiontie 1
00730 Helsinki

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Uusimaa

Ett nytt vargrevir har bildats vid gränsen mellan Nyland och Egentliga Finland28.8.2015 11:07:28 EESTTiedote

Vargreviret är placerat både i Raseborg och i Salo. Flera observationer av vargparet det så kallade alfaparet, som äger reviret gjordes redan under förra vintern. I somras bekräftades att vargparet fått valpar då fyra vargvalpar fotograferades av lokala jägare viltkamera. Ett par veckor sedan kunde man konstarera att det fanns flera valpar då man gjorde en synobservation av ca 10 vargar på en gång.

Uusi susireviiri on muodostunut Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajaseudulle27.8.2015 15:10:45 EESTTiedote

Uusi susireviiri sijaitsee sekä Raaseporin että Salon kuntien alueella. Reviiriä hallitsevasta susiparista, eli ns. alfaparista tehtiin runsaasti havaintoja jo menneenä talvena.Kesällä varmistui, että susipari oli saanut pentuja, kun paikallisten metsästäjien riistakameraan oli tallentunut neljä susipentua. Pari viikkoa sitten todettiin, että pari oli saanut enemmänkin pentuja, kun tehtiin näköhavainto noin kymmenestä sudesta samanaikaisesti.