Suomen riistakeskus Etelä-Häme

Hirven pyyntiluvat Etelä-Hämeessä viime vuoden tasolla

Jaa

Suomen riistakeskuksen Etelä-Hämeen alueelle on myönnetty 841 hirven pyyntilupaa tulevalle hirvenmetsästyskaudelle. Viime syksyn metsästyskauden lupamäärä oli Etelä-Hämeessä 813 ja kaadetuksi tuli 951 hirveä. Näin ollen tulevan syksyn saalimäärässä ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia viime syksyyn nähden. Yhdellä hirvieläimen pyyntiluvalla voi kaataa aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Hirvikannan tiheystavoite Etelä-Hämeessä on 2,5–3,0 yksilöä tuhatta hehtaaria kohden. Tavoitteen on asettanut Etelä-Hämeen alueellinen riistaneuvosto viime keväänä. Edellisen metsästyskauden päättyessä jäljelle jääneen kannan tiheydeksi arvioitiin noin 2,5 yksilöä tuhannella hehtaarilla. Etelä-Hämeen runsain hirvikanta on toimialueen keskivaiheilla: Lopen, Janakkalan ja Rengon riistanhoitoyhdistysten alueella. Vähiten hirviä on lounaisimmassa Hämeessä.

Hirvien aiheuttamat korvatut metsävahingot ovat alimmillaan kymmeniin vuosiin, myös hirvikolarien määrä on vähentynyt merkittävästi edellisen vuosikymmenen luvuista.

Valkohäntäpeuran pyyntilupia myönnettiin 3 234, edellisen kauden lupamäärä oli 3 033. Valkohäntäpeuran metsästystä ohjataan Etelä-Hämeen alueellisen riistaneuvoston syksyllä 2012 vahvistaman kannan kehittämissuunnitelman mukaisesti. Tulevan syksyn kaatomäärää on vaikea ennakoida: edellisellä kaudella kaadettiin runsaat 3 100 yksilöä, tulevan kauden kaatomäärä on todennäköisesti ainakin jonkin verran suurempi.

Etelä-Hämeen peurakanta on runsain lounaisessa Hämeessä ja muutoinkin toimialueen länsiosassa. Valkohäntäpeurakannan tiheys on pienin Päijät-Hämeessä ja osin maakuntaan rajautuvalla Kanta-Hämeen alueella.

Hirven ja peuran metsästyskausi alkaa tänä vuonna lauantaina 27.9. ja jatkuu hirven osalta vuoden loppuun sekä valkohäntäpeuran osalta ensi tammikuun loppuun.

Hirvieläinkolarin riski lisääntyy tästä ajankohdasta eteenpäin nopeasti: hirvikolarin todennäköisyys on suuri erityisesti syyskuulla ja eniten peurakolareita tapahtuu loppusyksyllä, yleensä marras-joulukuun aikana, mutta niidenkin määrä alkaa lisääntyä jo aiemman syksyn aikana. Eläimet liikkuvat aktiivisimmin hämärän ja pimeän aikoina, jolloin paras keino välttää törmäys on alentaa ajonopeutta riittävästi.

Yhteyshenkilöt

Jyri Rauhala, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2201, jyri.rauhala@riista.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Etelä-Häme
Suomen riistakeskus Etelä-Häme
Lukiokatu 14
13100 Hämeenlinna

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Etelä-Häme

Etelä-Hämeeseen poikkeuslupa 47 ilveksen pyyntiin23.10.2015 13:30:56 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt Etelä-Hämeeseen joulukuun alusta alkavalle pyyntikaudelle poikkeusluvan 47 ilveksen kannanhoidolliseen pyyntiin. Myönnetyt luvat on kohdennettu Luonnonvarakeskuksen kirjaamien pentuehavaintojen perusteella tiheimmille ilvesalueille. Poikkeuslupaharkinnassa on myös painotettu lupien myöntämistä toimialueen taajamien ympäristöön ilveskannan ihmisarkuuden säilyttämiseksi.

Etelä-Hämeen hirvieläinluvat vähenivät9.8.2013 09:13:09 EESTTiedote

Etelä-Hämeeseen on myönnetty vähemmän hirven ja valkohäntäpeuran pyyntilupia kuin vuosi sitten. Hirven pyyntilupia myönnettiin tulevalle metsästyskaudelle 813 kun vuosi sitten pyyntilupia oli 1070. Valkohäntäpeuran pyyntiluvat vähenivät 3033 pyyntilupaan viime vuoden 3184 pyyntiluvasta. Hirven ja valkohäntäpeuran metsästys alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina ja kestää hirven osalta vuoden loppuun ja valkohäntäpeuran osalta ensi tammikuun loppuun.